bratislavbelic napisao/la:
Za divno čudo prošao sam jutros raskrsnicu kod Futoške, bez zadržavanja ili obilaženja po Ćirpanovoj i Nušićevoj. Videćemo dokle će izdržati ovaj asfalt. Sada bi bilo jako dobro da makar saniraju kolotrage na raskrsnicama kod Merkura i Kontrasta. Vožnja putničkim vozilom normalnom brzinom ( 40-50 km/č ) je skoro nemoguća, a kad bi se išlo navedenim brzinama ode vešanje vozila.
Timek, mislim da nije rešenje duža, već kompletna rekonstrukcija raskrsnica. Ne samo na ova dva mesta već na više njih u gradu. Kad pišem kompletna, mislim da je vreme da, tamo gde ima uslova, naprave denivelisane raskrsnice ili kružne tokove. Za pešake i bicikliste pasarele ili podzemne prolaze. Znam da košta, znam da "nema " novca, ali time se rešava problem na jako duge staze.
Bratislave apsolutno se slažem sa svim navedenim. Na žalost raskrsnice kod: Merkura, Temerinska - Partizanska i Kontrasta ne verujem da će sređivati ove godine. Bio je plan da se uradi i raskrnsica kod Lutrije (otkida amortitzere) ali s obzirom da su odmori prošli ne verujem da će to raditi ove godine. Ono što je moja pretpostavka jeste da će se prvo čekati završetak Bulevara Evrope 2015. kao alternativnog pravca za tranzit, pa tek onda će početi rekonstrukcija datih raskrnsica kao i Partizanske ulice. U suporotnom bi nastao potpuni kolaps jer je to jedini tranzit pravac kroz grad a intenzitet saobraćaja na tranzitu je ogroman. S toga su te raskrsnice i tako propale. Nisu pravljene u skladu sa opterećenjem. Raskrsnica kod Lutrije se sigurno radi sledeće godine.
Što se tiče kružnih raskrnica one su odlične mada ne znam koliko su efikasne na pravcima velikog inteziteta saobraćaja u svim smerovima. U svakom slučaju mislim da bi mogle da se koriste i na mestima sa najgušćim saobraćajem ali bi trebalo da imaju po 3 trake što opet širina trenutnih raskrsnica i blizina zgrada raskrsnicama ne dozvoljava. Bar mi se tako čini.
Pasarele su svakako odlična ideja ali ne znam zašto niko u ZIG-u ne razmišlja o tome. Videću da im napišem mejl da pitam o pasarelama, mada podučen dosadašnjim odgovorima ne verujem da će imati odjeka