Od kada su zakonom zabranili pušenje u prostorijama firmi, na radnom mestu, kancelarijama, . . . nije neobično po gradu videti ovakve gomile pikavaca. Ja sam ispred nekih firmi pronalazio i po pedesetak pikavaca na gomili u žardinjerama, uz ivičnjake, uz zidove, kod stepeništa. Sve to gomiliju zaposleni na puš pauzama. Izlaze u grupama sa sve šoljama sa kafom i duvane ispred firmi bacajući pikavce na jednu gomilu.
Još su mi gori oni koji uz bačeni pikavac prospu i soc od kafe pa kompletna površina, travnjak, trotoar, parking, žardinjera, . . . na prvi pogled izgleda kao da je slon na tom mestu dobio proliv.
Najviše pikavaca i soca od kafe je oko banaka, Socijalnog, SUP-a, NIS-a, Informatike, velikih marketa, škola . . . svuda gde ima gomila zaposlenih i skoro svaki je pušač. Nekada su svi oni imali posebnu prostoriju za pušače u kojima su mogli da poduvane i popiju kafu. Od uvođenja strožijeg zakona takve prostorije su zabranjene pa onda zaposleni u čoporima na ulici cupkaju, duvane, kafenišu i bacaju opuške. Dušu dalo za ovu novu Komunalnu miliciju da lupaju kazne.