Iz mojih noćnih šetnji po gradu i svakodnevno posmatrajući ove kante, došao sam do jednog zaključka.
Ako se pored ovakve "kereće" kante nalazi i obična kanta, onda svi bacaju đubre u tu običnu.
Međutim, na više lokacija se ove kereće kante nalaze usamljene, u krugu i do 50 metara nema običnih kanti. Tada svi đubre guraju u te kereće kante.
Iz toga izvlačim dva zaključka.
Prvi je da niko od nadležnih nije ispratio ovaj problem na način na koji sam ga ja ispratio
Da jeste, urgirao bi da se odmah pored kereće kante postave i obične kada već u prvom krugu postavljanja kanti nisu postavljene.
Drugi zaključak je da Novosađani uglavnom ne vole da đubre bacaju van kanti. Iako ga guraju u pogrešne kante, zaključak je da ipak vole da ga bace u kantu la makar ona bila predviđena za totalno drugačiji otpad.
Naravno, uvek ima i onih izuzetaka koji ne mare da đubre bace u kantu, kontejner, nego ga seju svuda oko sebe. Drago mi je što se iz mog zalažanja zaista radi o malom broju Novosađana.
Druga stvar je što su kante za otpatke predviđene upravo za otpatke pa bi u njih trebalo bacati samo i isključivo papiriće, opuške, ižvakane žvake, prazne kutije od cigareta, papirne maramice, . . . . Međutim, u te kante lenji radnici butika i stanari okolnih zgrada, bacaju gabaritnije smeće uvezano u najlon kese. Mrzi ih da se prošetaju do obližnjeg kontejnera. Dovoljno je da u kantu gurnu dve, tri kese pa da u kantu ništa više ne može da se baci. Zato imamo sliku da se kese sa đubretom ređaju oko kante.
Ovde bi trebala da prvo radi edukacija a potom i komunalna policija.
Inače, Gradska čistoća dosta redovno prazni kante za otpatke. Na frekventnijim lokacijama i do nekoliko puta dnevno. Viđao sam ih oko dva sata posle ponoći kako prazne kante za otpatke.