Ksena napisao/la:
Neverovatno da baš niko nema neki predlog, savet, bilo sta, nešto suvislo za reći, osim dileme da li sam ja tolerantna ili ne, a to nije bila tema.
Možda se treba obratiti nekom udruženju za zaštitu životinja.
Ostavljanje kućnih ljubimaca samih, zaključanih, po nekoliko sati na dan, noć je valjda neka vrsta maltretiranja ili čak i zanemarivanje životinje.
To neko udruženje bi onda moglo da taj problem digne na neki viši nivo, tužbom preko nekog državnog organa ili slično a koje po prijavi takvog udruženja mora izaći na teren i snimiti situaciju.
Danas se za maltretiranje kućnog ljubimca, ili bilo koje druge životinje, dobijaju visoke zatvorske kazne. Nije to više kao nekada kada su državni organi maltretiranje kućnog ljubimca to smatrali ličnim odnosom između njega i vlasnika pa se nisu mešali u takvu vrstu odnosa.
To je zanemarivanje kućnog ljubimca kada ga neko svako veče ostavi zaključanog u stanu kako bi se mogao do jutarnjih sati provoditi po kafanama. Isto kao kada bi zaključao malo dete u stanu a ja svako veče odlazio u provod.
Treba proveriti šta tačno stoji u zakonu tj. šta se sve smatra pod zanemarivanje kućnog ljubimca, kome se podnosi prijava, koga treba zvati, . . .
Ovde ppstoji jedan problem. Ako od kompletnog ulaza/zgrade se samo ti cimaš oko zvanja policije, komunalaca, inspekcije a ostale boli uvo ili neće da se zameraju vlasniku psa, ili čekaju da to neko drugi učini umesto njih, . . . od toga nema ništa. Sve službe koje zoveš će misliti da je to samo tvoj problem jer ih sa iste adrese niko drugi ne cima sem tebe. Oni idu logikom da ako se samo jedan buni a ostalih 99,99% ćute, da problem onda i ne postoji. Ako je takva situacija i kod tebe u zgradi, onda možda da pokušaš da animiraš još nekoliko stanara da zivkaju policiju ili koga već. Svaki razgovor se danas snima i ako u nekoliko minuta imaju nekoliko poziva raznih osoba sa iste adrese, po nekoj logici moraju izaći.
Ne znam koliko dugo se snimci čuvaju, ali ako ih učestalo zove više osoba sa iste adrese radi istog problema, advokat može na nekom sudu tražiti uvid u te pozive i na taj način sudu prezentovati da se radi o ozbiljnom problemu kada krene da lista listing sa pozivima. Naravno ako do suda dođe. Ovo je ozbiljan problem, narušivanje sna, umanjena radna sposobnost zbog neispavanosti i slično.
Pitaj i nekog advokata šta tačno treba da radiš.