sergio-m napisao/la:
kapija nije... ona se nalazila tacno tu gde se put penje od bolnice na most i isilazi na kamenicku stranu s mosta ovo je izmedju kapije i dunava najverovatnije ostaci zidina.....
ovo crveno je porusena kapija a na snimku se vidi i aktuelno iskopavanje.. prilicno svez snimak....
Kapija nikada nije kompletno porušena kada se gradio most Kraljevića Tomislava. Deo mosta se i dalje oslanja na delove kapije.
Nekada, kada je most bio izgrađen, sa njega se nije moglo direktno silaziti dole u Gradić. Sa mosta se silazilo putem desno koji vodi ka Kamenici a na most se penjalo putem iz pravca Vojne bolnice.
Oba puta su izgrađena na delovima kapije. Tamo još 1990-ih godina kada se prolazilo onim prolazom ispod puta koji sada vodi direktno sa mosta ka Beogradskoj kapiji, na visokom zidu mogli su još ovek da se vide obrisi lukova i stubova kapije. Kada je most izgrađe, deo kapije koji je bio ostavljen u životu, nasut je zemljom a prolazi su zazidani ciglama. Tada je sve to bilo i omalterisani. Pošto decenijama niko nije održavao taj zid, malter je vremenom otpao i otkrio obrise lukova i stubova.
Ne znam tačno kada, možda pre desetak godina, zid je ponovo omalterisan.
Dosta ljudi koji danas tuda prolaze, misle da je taj zid izliven od betona kao neka vrsta stuba, oslonca, za manji mostić preko kojeg prelazi put ka Beogradskoj kapiji. Od maltera se više ne vide cigle koje su istih dimenzija kao cigle kojima je zidana Tvrđava.
Taj zid je danas sav išaran grafitima. Ne bi bilo loše da se zid prekreči i na njemu oslika replika tog dela kapije koji još uvek postoji. Ili da se obije kompletan malter, očisti cigla i sve se konzervira raznim premazima protiv vlage, grafita i šta ja znam čega sve, tako da obrisi lukova i stubova postanu vidljivi a da se pored postavi tabla sa fotografijom kako je kapija nekada izgledala pre njenog delimičnog rušenja.