Građani se udružili i uredili parking kod škole na Telepu
Od pre nekoliko dana pored Osnovne škole „Nikola Tesla” u Subotičkoj ulici na Telepu, između brojeva 5 i 9, nalazi se parking od skoro 600 kvadrata. Ovaj prostor koriste nastavnici, roditelji koji dovoze i odvoze decu iz škole, kao i stanari ove ulice.
Međutim, ovo parkiralište je vrlo posebno jer su ga napravili sami stanovnici kojima je dozlogrdilo da taj prostor služi kao divlja deponija i mesto okupljanja narkomana. Naime, plac nije bio ograđen i stalno je bio pokriven visokom travom, pa i ambrozijom, pri čemu je bila i divlja deponija, a u noćnim satima tu su se okupljali i narkomani.
Građani su više puta proteklih godina zvali gradske službe u pomoć, ali njihove reakcije nije bilo. Međutim, sve se promenilo kada je Telepčanin Maksa Trifunović sam počeo da čisti zapušteni plac.
- Moralo se nešto uraditi i jednog dana sam odlučio da nešto učinim. Kada su me videle komšije pridružile su mi se, a onda smo zvali „Čistoću” da odnese otpad koji smo prikupili. Nisu ga odneli, pa smo se obratili lokalnoj mesnoj zajednici Nikola Tesla. Oni su tada urgirali i uspeli da izdejstvuju da se sve smeće na kraju odnese - kaže Maksa Trifunović.
Ovim nije sve bilo gotovo i građani su potom konstantno pozivali ZIG, Put, inspekciju da im pomognu i prostor urede kao parking. Njihov trud je konačno imao uspeha kada je privatno preduzeća „Sidro” koje se nalazi u blizini besplatno ustupilo ljude i mehanizaciju, a gradske službe odlučile da im ustupe virgen masu koja se skida prilikom rekonstrukcije ulica, pa je ona prosuta po parceli i napravljen je parking.
U Gradskoj kući kažu da se uprava trudi da izađe u susret svim zahtevima građana, ali da nekada predmet ostane zaturen u nekoj fioci.
Kako bi se sprečilo da se to ponavlja, gradonačelnik Igor Pavličić preporučuje sugrađanima da se njemu lično obrate. Oni mu mogu poslati e-mail ili doći u Otvorenu kancelariju u Gradskoj kući i izneti problem koji imaju, a službe će proveriti dokle se stiglo sa rešavanjem njihovog problema.
Pavličić navodi da se grad trudi da podrži ovakve akcije i inicijative građana, pa su tako samo na osnovu predloga građana došli do spiska od 120 blokovskih igrališta i prostora koji se uređuju ili će se urediti u narednom periodu.