"Дакле, има пројеката и сада је на нама да покажемо да ли знамо да послујемо, да ли ћемо бити финансијски одговорни, да ли ћемо обезбедити подршку, да ли ћемо водити политику сарадње, а не свађања са покрајином, републиком, међународним организацијама."
Vezba ali ne ide mu. Nije jos kao njegov veliki idol...
Вучевић најавио изградњу четвртог моста у Новом Саду
НОВИ САД - Дан пре него што ће, након 19 година чекања, преко моста на месту срушеног Жежељевог кренути и друмски саобраћај, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, за емисију "Град и ми" РТВ-а каже да ће сада, након "завршене приче о порушеним мостовима", покушати да реализује идеју о изградњи још једног, четвртог новосадског моста.
"Завршили смо причу о срушеним новосадским мостовима, али на томе нећемо стати. Разговараћу и са председником Вучићем, и тражићу од њега подршку за изградњу четвртог моста. Хоћу да причамо о мосту за прелазак у Сремску Каменицу, односно, за финалну фазу западне обилазнице која подразумева спајање Булевара Европа, Булевара патријарха Павла, Цара Лазара, Цара Душана са наставком код обилазнице у Сремску Каменицу. У генералном плану постоји и пројекат из Петроварадина код Термоелектране топлане "Нови Сад" исто за мост који би се спајао са ауто-путем Београд–Суботица, и према Банату, ка Зрењанину. Дакле, има пројеката и сада је на нама да покажемо да ли знамо да послујемо, да ли ћемо бити финансијски одговорни, да ли ћемо обезбедити подршку, да ли ћемо водити политику сарадње, а не свађања са покрајином, републиком, међународним организацијама. А ми смо одлични партнери. И ја сам пресрећан. И због моста који смо завршили, и данас због чињенице да смо добили нових 250 милиона динара од Владе Србије за пројекат кинеска четврт. То је нешто што ће остати иза нас, и ја мислим да се тако показује љубав према граду", каже Вучевић.
Велики инвестициони замаси били су неопходни за даљи развој Новог Сада, каже градоначелник, и као резултате наводи то што је у претходних 6 година број запослених повећан за 14 хиљада, а само у првих шест месеци ове године у градском буџету има 650 милиона динара више од пореза на зараде. Он најављује и неке нове, могуће пројекте.
"Постоји инвеститор, који је купио некадашње бродоградилиште, и који има идеју да ту уложи око пола милијарде евра, у један велики пројекат. Ако се то деси, то ће бити револуционаран пројекат у граду. Претпостављам да би и тада неко причао како треба да се наводно чува бродоградилиште као симбол града, које иначе не ради 15 година, и пропада. Али погледајте шта су велики европски и светски градови учинили са пропалим бродоградилиштима, претварали их у најатрактивније зоне за пословање и становање, и Лондон, и Копенхаген ... Знате, ја верујем у то што радим, и зато се не обазирем на критике ради критика, али волим увек да чујем добре идеје, и добра решење", објашњава градоначелник Вучевић.
У вези са његовом ранијом изјавом да би СПЕНС срушио и градио нови, која је изазвала бројне реакције у јавности, градоначелник Новог Сада каже да је то и очекивао, али наглашава да није поента у рушењу, него у изградњи новог објекта. Он оптужује бившу власт да сада критикује оно што су сами направили, јер су им, како каже, предали губиташе и СПЕНС са трећином више запослених, који сада град годишње кошта милијарду динара.
"Прво, све што сам причао о СПЕНС-у је апсолутно тачно, и чак и они који су критиковали моју изјаву то нису довели у питање. СПЕНС је прављен пре 40 година у потпуно другом амбијенту, и друштвено-политичким околностима. Тада земља није била тржишно орјентисана, није било конкуренције, и то је био модеран објекат, али за то доба. Данас имате специјализоване компаније које се баве таквим садржајима, имате многе зграде са пословним просторима, имате друге параметре економском пословања, и нешто што је било примењиво 1978-ме године не може да буде примењиво и данас. Зато је апсолутно економски исплативије саградити нови СПЕНС, али искључиво спортског садржаја. Није посао града да рентира дискотеке, кафиће и бутике, и то није знао да ради ни један градоначелник пре мене, нити иједан директор СПЕНС-а, исто као што не знамо ми сада. Права промена би била да саградимо нови СПЕНС, са новим садржајима, најмодернијим халама, клизалиштем, теренима, свлачионицама, базенима, без архитектонских баријера за особе са посебним потребама, да тако нашој деци обезбедимо најбоље услове за бављење спортом, као и да на истом месту можемо да организујемо најбоље спортске догађаје. То је моја идеја", каже Вучевић.
Град преговара са комерцијалним банкама о могућем аранжману, како би финансијски стабилизовали и припремили за евентуална партнерства предузећа Стан, СПЕНС и ГСП, а током јесени би требало да изађу и са предлогом социјалног пакета за СПЕНС, најавио је за емисију „Град и ми", градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
Емисију можете погледати од 17:50 на РТВ1.