Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Parkovi, fontane, spomenici

Parkovi, fontane, spomenici 22 jun 2013 11:53 #321

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Duja napisao/la:
FUTOG napisao/la:
Koji potencijal? Budimo realni... Srbija može da ponudi dva i po grada, lošu infrastrukturu i prirodu koja baš ne ostavlja bez daha....

Naša priroda itekako može da ostavi bez daha... Ali za mnoga mesta nije se čulo ni u Srbiji, a kamoli napolju. Evo, da nabrojim iz glave neka koju većina od nas verovatno nije obišla (ni ja, da se razumemo), a prelepa su: Stari Begej-Carska bara; Jezero Grza i Kučaj u celini; Resavska pećina; vodopad Prskalo; kapije Vratne; Ovčarsko-Kablarska klisura; Potpećka pećina; Lazarev kanjon; kanjon Jerme; Đavolja varoš; spisak je poduži. I sve te potencijale i lepote jebe loša infrastruktura, nedostatak smeštajnih kapaciteta, opšti nemar i smeće, nedostatak inicijative... "Srbija, zemlja neiskorišćenih potencijala."

+1
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Parkovi, fontane, spomenici 24 jun 2013 14:54 #322

• Dunavski
  • Dunavski's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 75
  • Primljenih Zahvalnica: 457
TURIZAM U SRBIJI, MOGUĆNOSTI, PROBLEMI...

U potpunosti se slažem sa Dujom a vezano za turističke potencijale naše zemlje. Ipak, tu prevashodno mislim na jednu jako bitnu strategiju a to je PREZENTACIJA samih zanimljivih lokacija, prirodnih pojava, arheoloških ostataka, novih pronalazišta, planinskih vrhova, ravničarskih ritova itd...

Dakle, nije samo bitno IMATI nešto, već ga na adekvatan način prezentovati i stvoriti, kreirati projektima EFEKTE I TAČKE GLEDIŠTA, FUNKCIJE I INFRASTRUKTURU za taj mogući turistički potencijal. A ne ostaviti potpuno izolovane posetioce bez važnih i zanimljivih informacija, vizura, funkcija na istim tim lokacijama prepuštajući ih da sami formiraju mišljenje onako izgubljeni i neinformisani.

Takodje pored bitne stavke PREZENTACIJE LOKACIJA I OBJEKATA postoji i drugi jako bitan element – KONSTANTNOST ili KONTINUITET PONUDE. A tu pre svega mislim na PROSTORNU povezanost potencijalnih turističkih lokacija, prirodnih celina i objekata u jedan nedeljivi prostorno kulturološki sistem.

Jer kako sada stvari stoje Srbija samo PUNKTUALNO može da se sagleda gde su turističke tačke jako jako daleko jedna od druge bez nekih „MEDJU ZONA“ koje bi bolje i zanimljivije strukturisale naše kulturološko prirodne potencijale. A njih uvek ima u svakoj zemlji pa i kod nas ali su potpuno izolovano predstavljeni kroz jedan opšti nemar „turističkog“ ANTISISTEMA.

Dakle, u pitanju je jedan kompleksniji vid DOŽIVLJAJA STVARNOSTI za svakog posetioca koji bi kroz niz ovako sistematski postavljenih turističkih celina mogao u kontinuitetu da uživa i bude deo PRIČE.

Primer:

„Via Militaris“ u Srbiji može da predstavlja odličnu priču povezanih antičkih gradova i ostataka prožetih kroz prirodu Dunava i Istočne Srbije produbljujući istorijsko prirodnjačku viziju odredjenih regiona a što da ne i cele zemlje.

Postojeće stanje je jako loše i na nivou odsustva bilo kakve planske strategije prezentacije kultrunog blaga a tu bih iz ličnog iskustva izdvojio „GAMZIGRAD“ ili ti „FELIX ROMULIANA-u“ kod Zaječara.

Felix Romuliana i Istočna Srbija.
Kultura i priroda kao deo celine

Ova fantastična arhitektonska celina već na početku otkrivanja i doživljaja iste pada u vodu kada se u stvari sa kolima neposredno sa ostalim autobusima parkirate tik uz samu kapiju ulaza u kompleks. Stiče se utisak da se automobili „guraju“ ko će prvi da prodje kroz kapiju potpuno zaklanjajući pogled na same prelepe stare zidine neodoljivo nas odvraćajuću da „uronimo“ mentalno u samu ANTIKU odmah tu na početku...

I onda taman kada prodjete kroz taj veliki interesantni ulaz koji je dodatno „pokvaren“ činjenicom da je neko izasfaltirao do kapije, vi u stvari preko tog materijala XXI veka ulazite i spoznajete nešto mnogo starije. I onda kada sam konačno pomislio da sam iza sebe ostavio Novo doba na najpoznatijem delu pored same Galerijeve palate sa stubovima u Peristilu stoje ni manje ni više tri ogromna frižidera sa pivom i sokovima onako osvetljeni i upaljeni sa razvučenim kablovima za struju, koji potpuno ulaze u vizuru pa mogu da kažem i sam obod palate uništavajući DOŽIVLJAJ POSETIOCA...

Dakle, potpuni krah PROJEKTA PREZENTACIJE JEDNOG TAKO ZNAČAJNOG I LEPOG KOMPLEKSA, jedinstvenog u regionu. Nemar i nepostojanje vizije ali i svesti o značaju onoga što imamo.

Predlog:

Zašto na primer ne postoji odredjeni „zaštitni pojas“ oko samog kompleksa koji će da „otera“ kola i autobuse pa i asfalt, dakle „NOVO DOBA“ od samih zidina i koji kroz odredjeno pošumljavanje tog čeonog dela može da predstavlja, kako da kažem, „buffer“ zonu na način da posetilac parkira kola mnogo dalje od kompleksa koji ne vidi. A zatim kamenim putićem prodje kroz mali šumarak i odjednom se nadje na prostranoj ledini kojom će dominirati osunčani monumentalni rimski zidovi. E tu, baš tog trenutka na tom „divljem“ i izolovanom mestu, posetilac će da zaroni u ANTIKU da postane deo nje...

Tako se planira arhitektura i stvara doživljaj i predstava o nečemu. Uz izgradnju muzejskog i hotelskog kompleksa i širenjem usluga samog kompleksa FELIX ROMULIANA-e će se stvoriti STRATEGIJA TURISTIČKOG RAZVOJA koja će siguran sam da bude primamljiva za bilo koga.

A gde su tu još i Sirmium, Singidunum, Viminacium, Caričin grad kod Lebana, Mediana kod Niša, tvrdjave i stari gradovi na Djerdapu, Ram, Golubac, Fetislam, Antički grad kod Kladova, Trajanova tabla i most, neprevazidjeni Lepenski vir, Petrovaradinska tvrdjava, srednjevekovni Bač, Barokni Sombor i Art Deco Subotica itd itd...
“…Man has also become an architect of the environment, but he does not command the forces as nature. His method was selective and proven; an intellectual approach in which the actions depend on the understanding…”

Jacob Bronowski
Poslednja izmena: 24 jun 2013 14:55 od Dunavski.
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Cookie, Buck, Pripadnik, sandman, TurboMaximus, Brane

Parkovi, fontane, spomenici 25 jun 2013 05:47 #323

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Delimično se slažem sa vama. Nije naša zemlja izgradjena u pustinji. Jednostavno, sve što mi možemo da ponudimo turistima, mogu i svi ostali u okruženju + mnogo, mnogo više....

Parkovi, fontane, spomenici 25 jun 2013 08:41 #324

• Pripadnik
  • Pripadnik's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1172
  • Primljenih Zahvalnica: 716
Futog... mislim da je ovde poenta ustvari na tome da ne znamo da predstavimo ni ono što imamo...

Parkovi, fontane, spomenici 25 jun 2013 10:59 #325

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Shvatam poentu, ali me nervira kada se priča o neiskorišćenim potencijalima odmah pretvori u preuveličavanje. Što pre se spustimo na zemlju i shvatimo da kod nas ništa nije najveće, najbolje i najlepše, biće nam bolje i krenućemo napred.

Parkovi, fontane, spomenici 25 jun 2013 11:31 #326

• Pripadnik
  • Pripadnik's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1172
  • Primljenih Zahvalnica: 716
I tu se slažem... poznati smo po preuveličavanju i preterivanju.
Nažalost o svemu tome možemo da govorimo tek kada počnemo da predstavljamo ono što imamo na pravi način...
Zahvalnici: Dunavski

Parkovi, fontane, spomenici 25 jun 2013 18:16 #327

• Duja
  • Duja's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 915
  • Primljenih Zahvalnica: 1829
Pripadnik napisao/la:
I tu se slažem... poznati smo po preuveličavanju i preterivanju.
Nažalost o svemu tome možemo da govorimo tek kada počnemo da predstavljamo ono što imamo na pravi način...

Malo smo zastranili u off-topic, ali secnuće nas već negde ako treba.

Recimo, meni je suprotan (i, recimo, pozitivan) primer Zasavica. Dobro je izreklamirano mesto, svuda su putokazi, te magareće mleko, te Nole kupuje sir, te mangulica... Nedavno sam bio prvi put i stvarno mi nije ništa posebno. Centralni plato gde je, kao, vašarište (i s tim tipom hrane) i par "etno" objekata, gola livada gde slobodno pasu te životinje, nigde hlada, precenjeni su ti proizvodi koji zaista nisu lepo spremljeni (P.S. probajte "Bačkine" roštilj-kobasice od mangulice u Univeru). Stari Begej mi je, na primer, daleko autentičniji i lepši prostor tog močvarnog tipa. Ali Zasavičani su uložili u reklamu, infrastruktura nije loša, i ljudi dolaze i sigurno ostavljaju pare. Jesu to malo srpske trange-frange varijante, ali od nečega se mora početi.
Svaki dobar projekat može da se oskrnavi pri izvođenju.
Nijedan loš projekat ne može da se popravi pri izvođenju.

Parkovi, fontane, spomenici 06 jul 2013 19:15 #328

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
Изронила бара поред језера

Високе подземне воде учиниле су своје у Дунавском парку, па је тако велика травната површина, омиљено дечије играчиште, ових дана претворена у блато и устајалу воду. Ова слика се понавља годинама уназад, а Новосађани су већ, практично, навикнути на повремено „језерце на ливади”. Решење за овај проблем је реконструкција парка, али ће овај посао морати да сачека нека боља времена, јер пара за сада нема.

Портпарол „Градског зеленила” Иван Ножинић каже да исти проблем постоји и у Футошком парку због чега је и каснило постављање бехатона односно реконструкција стаза.

- Готово сваке године у периодима када има доста падавина у Дунавском парку се појављује велика бара, јер је тај део парка најнижи. Решење је реконструкција парка која подразумева велики број мини пројеката који су завршени још пре три - четири године и који чекају на новац. Што се тиче Футошког парка, тамо су неки радови већ обављени, али они најважнији, постављање система за одводњавање атмосферских вода и за наводњавање мораће да сачекају. Очекујемо да ће се травњак у Дунавском парку осушити за месец или два, и тада ће радници нашег предузећа обавити његову реконструкцију - истакао је Ножинић.
www.dnevnik.rs/novi-sad/izronila-bara-pored-jezera
Poslednja izmena: 06 jul 2013 19:18 od limanac.

Parkovi, fontane, spomenici 18 jul 2013 17:46 #329

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Ovo nam je mislim promaklo, bravo za inicijativu :cheers: Jos da je font neki kuliji :D

Parkovi, fontane, spomenici 18 jul 2013 18:41 #330

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Jbg....mora serbski ćirilica :)
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Parkovi, fontane, spomenici 18 jul 2013 19:45 #331

• das ivon
  • das ivon's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 989
  • Primljenih Zahvalnica: 3092
limanac napisao/la:
Jos da je font neki kuliji :D

(bivše) Dveri style, op op op op op

Parkovi, fontane, spomenici 08 avg 2013 16:30 #332

• SZPDNEVEN
  • SZPDNEVEN's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • СЗПД "НЕВЕН". . .
  • Poruka: 373
  • Primljenih Zahvalnica: 982
U okviru proslave 120 godina "Nevena" treba da izađe monografija povodom tog jubileja. U pripremi su i druge aktivnosti, a jedna od njih je pokretanje inicijative za podizanje spomenika Marku Nešiću.

Zamolili bi za pomoć svih nsbuildera koji znaju proceduru oko papirologije i dozvola, Saveta za kulturu, koji poznaju vajare ili imaju njihove adrese, vladaju Auto-Cadom (za izradu 3D spomenika) i njegovu animaciju u prostoru, da nam pomognu.

Za one koji manje znaju o Marku Nešiću, dajemo link

sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D...B5%D1%88%D0%B8%D1%9B

Za sada je ideja da spomenik bude izliven od materijala kao što je spomenik Lazi Kostiću (verovatno je bronza) koji deluje sjajno i snažno, a predstavljao bi Marka Nešića kao sedeća figura - prema slici ulje na platnu Stojana Lazića iz 1937.

Mi bi naravno voleli da se spomenik nađe begde u centru, recimo travnjak uz katdralu na početku Zmaj Jovine ili recimo u samoj Zmaj Jovinoj na uglu sa Miletićevom :evil:

A sama veličina spomenika je zamišljena - otprilike kao visina "Đurinog" u Dunavskom parku

Pa, ako ima spremnih i voljnih, očekujemo predloge, primedbe i sugestije koje bi pomogle da ova ideja prođe.

P.S. Hvala Nixivoju na nekim prvim informacijama. :okay:
H E B E H "Хајд' у коло селе, 'амо руке беле. Тијо скочи и подскочи, душо медена. Нека зачуде се, земља нек' се тресе.Кад заигра коло Невена."

Parkovi, fontane, spomenici 13 avg 2013 14:07 #333

• sandman
  • sandman's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1209
  • Primljenih Zahvalnica: 639
Renovira se nis fontana totalno. Vec dva dana skidaju plocice. Danas su sa time zavrsili
Prilozi:
Zahvalnici: Cookie, TurboMaximus

Parkovi, fontane, spomenici 15 okt 2013 14:09 #334

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Njegoševa bista uskoro u Novom Sadu

Članovi Saveta za kulturu Skupštine grada jednoglasno su prihvatili inicijativu Vladimira T. Jokanovića koji je, ispred Odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, predložio da se u Novom Sadu postavi spomen bista ovog istaknutog pesnika.

Kako je saopštila Skupština grada, predlagač je ujedno i autor biste, a sredstva za postavljanje obezbediće Odbor.

U saopštenju se kaže i da je odbornička grupa Demokratske stranke Srbije podnela inicijativu za postavljanje informativne table ispred Dunavske nimfe u Dunavskom parku i na fasadu zgrade Srpske banke u Miletićevoj ulici.

Savet je razmotrio oba ova predloga, ali i konstatovao da donošenje odluka o postavljanju informativnih tabli nije u nadležnosti Saveta, pa su ovi predlozi prosleđeni Zavodu za zaštitu spomenika kulture na dalje postupanje.

Savet za kulturu usvojio je i zaključak kojim se preporučuje Zavodu za izgradnju grada da, u Programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2014. godinu, obezbedi sredstva za podizanje spomenika.
www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Njegoseva-bist...ro-u-Novom-Sadu.html

Parkovi, fontane, spomenici 15 okt 2013 14:32 #335

• Yokai
  • Yokai's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3515
  • Primljenih Zahvalnica: 2286
A toliko zasluznih Novosadjana nema bistu u gradu ...
Zahvalnici: Dunavski

Parkovi, fontane, spomenici 15 okt 2013 23:41 #336

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Na mreži
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Nemam ništa protiv Njegoša.
Nego, meni je dosadilo to postavljanje bista i spomenika. Šta mislite, ima li šanse da se postavi neka instalacija, skulptura, koja nije nužno izvajana manje ili više poznata i zaslužna osoba?

Ima li neko da se seća onih bisernih školjki? Mi smo ih zvali hamburgeri. Jedna se nalazila ispred Interservisa, preko puta Bazara, druga ne mogu da se setim gde. Jedna bi trebalo da je sad negde na Popovici.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Poslednja izmena: 15 okt 2013 23:41 od Dukelander.

Parkovi, fontane, spomenici 16 okt 2013 01:18 #337

• Yokai
  • Yokai's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3515
  • Primljenih Zahvalnica: 2286
Dukelander napisao/la:
Nemam ništa protiv Njegoša.
Nego, meni je dosadilo to postavljanje bista i spomenika. Šta mislite, ima li šanse da se postavi neka instalacija, skulptura, koja nije nužno izvajana manje ili više poznata i zaslužna osoba?

Ima li neko da se seća onih bisernih školjki? Mi smo ih zvali hamburgeri. Jedna se nalazila ispred Interservisa, preko puta Bazara, druga ne mogu da se setim gde. Jedna bi trebalo da je sad negde na Popovici.
Daleko od toga da ja imam nesto protiv Njegosa, ali mislim da bi grad trebao da posveti vise paznje ljudima koji su u njemu ziveli i radili.
Zahvalnici: SZPDNEVEN

Parkovi, fontane, spomenici 16 okt 2013 02:13 #338

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
  • Poruka: 4031
  • Primljenih Zahvalnica: 2421
Marija Terezija

Parkovi, fontane, spomenici 16 okt 2013 10:27 #339

• mukyz
  • mukyz's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • the grand master
  • Poruka: 1269
  • Primljenih Zahvalnica: 632
limanac napisao/la:
Jos da je font neki kuliji :D
Mislim da je to neki zvanicni font za javne institucije... Ako pogledas malo pazljivije po gradu videces da je npr na fakultetima (konkretno na ftn-u) isti font
NSBuild

Parkovi, fontane, spomenici 16 okt 2013 11:57 #340

• Direktor
  • Direktor's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 165
  • Primljenih Zahvalnica: 242
...kao i na pogrebnim spomenicima, krstovima.
Zahvalnici: mukyz, Dunavski
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru