Blavak napisao/la:
Zahvaljujem Vam se zbog isticanja moje energije, koje percepiram kao pozitivno. Drugi deo rečenice nisam uspeo u potpunosti da razumem. Molio bih Vas da mi pojasnite kakav je to ljudski foto-aparat, obzirom da uz sav svoj trud i energiju nisam uspeo da shvatim. Prilažem fotografiju, koja je izvod iz naslova "Rečnik srpskog jezika", izdavača Matica srpska, koji se odnosi na termin ljudski, možda će Vam pomoći u bližem određivanju, odnosno pojašnjenju ljudskog foto-aparata. Ja nisam uspeo da shvatim iz tih odrednica kakav bi to foto-aparat bio.
Pokušao sam i da pronađem biljni, nakon njega i životinjski foto-aparat, kako bih makar uspeo da dođem do neke linije vodilje za tim šta bi bio ljudski foto-aparat ali ni to nisam uspeo da pronađem.
Za kraći kurs fotografije se slažem, trebalo je odavno da ga pohađam, ali nisam. Srećna okolnost je da nikada nije kasno.
Blavak, nema potrebe za sarkazmom, a ni za persiranjem. Izvini ako te moja poruka uvredila, samo pokušavam da ti uputim dobronamernu kritiku da je tvoj izuzetan doprinos ovom forumu donekle umanjen lošim kvalitetom fotografija.
Pod "ljudski" sam, očito, mislio na pridevsko značenje 3) "koji je bez nedostataka, onakav kakav treba da bude po svojoj nameni". "Ljudski fotoaparat" je onaj koji je u stanju da i u uslovima smanjenog osvetljenja da iole razaznatljivu sliku, a ne ovakvu:
ili ovakvu:
Naravno, nemamo pravo da omalovažavamo tvoj rad, niti da očekujemo nekakav profesionalni kvalitet, samo skrećem pažnju da pokušaš da podesiš osetljivost i staviš fotoaparat na čvrstu podlogu, ako si se već potrudio da dođeš na lice mesta da bi nam preneo dešavanja. Hvala na razumevanju.