Emanon napisao/la:
Fotkao sam ja tu ranžirnu stanicu pre dvadesetak godina dok je još garaža, okretnica, bila čitava a ne tako polu urušena kao danas.
Da bih mogao slobodno da fotkam, morao sam otići u ŽTO u Vase Stajića da izvadim dozvolu za fotografisanje.
Kod portira tražite da vas odvede u Sektor za odbrambene pripreme i zaštitu. Tamo će vas primiti bezbednjak.
Njemu objasnite da želite da fotografšete ranžirnu stanicu. Morate mu tačno navesti koje objekte želite da fotografišete.
Izdaće vam dozvolu za fotografisanje koja važi na nekoliko sati. To je odštampani obrazac koji tamo imaju, na njemu je već odštampano "Odobrenje za snimanje" što znači da su ljudi već ranije, više puta išli tamo da snimaju čim postoji takav obrazac.
U njemu će biti upisano vaše ime i prezime, broj lične karte. Ako vas ide više osoba, jedna će biti upisana kao vođa ekipe dok će ostali biti upisani kao članovi ekipe.
Sve ono što ste u razgovoru sa bezbednjakom naveli da želite da fotkate moći ćete samo to fotkati, ništa van tog spiska.
Jedan primerak dozvole ostaje kod njih u Vase Stajića a vi dobijate vaš primerak + primerak za radnika ranžirne stanice koji će vas sačekati na kapiji. Njemu će telefonim u vašem prisustvu biti javljeno da dolazite. On će vam biti vodič a ujedno i kontrolisati da li fotkate nešto mimo navedenog spiska.
Moja dozvola za fotkanje je važila dva sata. Za to vreme su me vodili po stanici, objašnjavali čemu šta služi pa čak i puštali u rad okretnicu da vidim kako radi.
Referent koji mi je izdao dozvolu i na nju se potpisao, zove se Sima Živanov. Ne znam da li još uvek radi u ŽTO, ali bio je ok i izdao dozvolu bez ikakvih problema. Cela procedura nije uzela više od dvadesetak minuta.
Eto, ako neko od vas ima želju da fotka ranžirnu stanicu ovo vam je procedura.
Tako je bilo nekada a danas zaboravite na dozvolu za fotografisanje. Gotovo je nemoguće dobiti je! Deo železničara će je tražiti kada vas vidi da fotografišete a deo neće. Zavisi na kakvu osobu naiđete i kako se predstavite.