„Дневник” на лицу места: Упркос пандемији „Бари калебо” убрзано гради комплекс у Новом Саду
Уз регионални пут М-7 према Зрењанину увелико се гради комплекс будуће фабрике чоколадае белгијско-швајцарске компаније „Бари Калебо“.
Како су се репортери „Дневника“ јуче уверили на лицу места, радови су увелико у току. На Зрењанинском путу
гради се фабрика вредна 50 милиона евра, која би требало да запосли 100 радника и да на тржиште региона испоручује 50.000 тона чоколаде годишње. Најављено је да ће фабрика бити готова почетком 2021. године. Почетком марта полагањем две велике чоколадне коцке у темеље будуће фабрике у Новом Саду, председник Србије Александар Вучић и регионални потпредседник за Источну Европу, Блиски исток и Африку Рохиер ван Слехтер симболично су означили почетак изградње једног од највећих и најсавременијих таквих погона у свету.
Најављено је да ће плате у „Бари Калебоу“ за инжењере и технологе ће бити на нивоу европског просека, а значајно изнад српског просека за оне друге, обичне раднике. На истом плацу биће и чоколадна академија, што ће значити додатни ангажман наших људи, наших факултета, Новосадског универзитета...
Готово све чоколаде које познајемо су заправо „Бари Калебо“ чоколаде. У овом делу Европе биће то највећа фабрика чоколаде, то ће много значити за прерађивачку прехрамбену индустрију Републике Србије, у којој смо, иначе, у индустријском смислу, имали највише проблема, рекао је приликом почетка изградње фабрике у Новом Саду председник Србије Александар Вучић. И највећи део сировина набављаће с територије Републике Србије, што ће да створи додатни ланац и запошљавања и профита.
Регионални центар
Уговор о средствима подстицаја за инвестицију швајцарског произвођача чоколаде и производа од какаоа потписан је крајем септембра 2019. године у Новом Саду. Антоан де Сент-Африк, главни извршни директор компаније, навео је раније да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар из ког ће „Бери Калебо„ снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.
Планирано је да фабрика има почетни производни капацитет више од 50.000 тона годишње и да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра (56,7 милиона швајцарских франака).
Не само да ће „Бари Калебо“ овде правити најслађе производе за свет него нам такве инвестиције омогућавају да деца имају бесплатно обданиште, да ђаци добијају бесплатне уџбенике, да купујемо нове аутобусе и да будемо Европска престоница културе-рекао је Вучевић.
Представници компаније „Бари Калебо“ истакли су да ће то бити центар за иновације и развој производа, а компанија ће инвестирати у образовне капацитете, и то је прилика за младе, стручне и амбициозне људе. Нису, како су нагласили случајно дошли у Нови Сад јер очигледно је да је то град који је центар прехрамбене индустрије и да има снажну базу талената, Универзитет и дугу историју образовања.
Генерални директор за Југоисточну Европу Стојан Кемера истакао је да је „Бари Калебо“ више од чоколаде и какаоа.
– Избор Србије и Новог Сада за локацију фабрике није случајан – рекао је Кемера. – Управо та локација је центар гравитације свих наших клијената, а географска експанзија је један од стратешких стубова компаније. То је прави корак у развоју наше производно-дистрибутивне мреже и та фабрика ће бити карика која недостаје. Верујемо да је развој локалне индустрије критичан фактор успеха за нашу инвестицију и наш пословни модел. Инвестиција ће упослити локалне произвођаче сировина, локалне извођаче у сектору транспорта и логистике и много локалних услужних бизниса. Где год је то могуће, настојимо да користимо сировине локалног порекла, као што су млеко у праху, шећер, и то су наши планови за Србију. Ставићемо Србију, Војводину и Нови Сад на мапу света. У фабрици у Новом Саду производиће се, истакао је Кемера, широк асортиман висококвалитетних производа на бази чоколаде и какаоа за индустрију и занатски сектор, за посластичарство и пекарство.
www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/dnevnik...adi-kompleks-u-novom