Dukelander napisao/la:
Šteta što ceo taj prostor nije postao park, od Bulevara Vojvode Stepe do ranžirne stanice.
Neće biti više prilika da se radi veliki gradski park.
Koliko znam, a znam od pametnijih i stručnijih od mene, Novi Sad u poslednjih 40 godina nije dobio nijednu ozbiljniju parkovsku površinu od linijskog zelenila.
Ovaj tzv. japanski park (koji ničim nije japanski), ili tzv. park na Bulevaru Evrope (koji i nije na Bulevaru Evrope), park između Novog naselja i Detelinare, koji nije ni to, ili samo novi park iako po normativu struke nije park jer je mali ... stvarno ne znam u šta se stručno svrstava. A ni kako ga zvati. Mozda NePark
.
Gradu čini mi se neće ostati ni za šetaliste. A danas se čini mi se svaki ozelenjen skver naziva gradskim parkom.
BTW. Nedavno je u okviru novonaseljske peticije 13 hiljada ljudi tražilo da se taj novonaseljski park proširi i obuhvati ceo raspoloživ potez. Ali reklo bi se da to što ljudi žele i struka podržava nije predmet rasprave gradskih očuha.
Nedavno je bio na ranom javnom uvidu plan za prostor uz zapadnu ivicu Bulevar Evrope. Za potrebe primedbe na isti sam pravila prostorni raspored postojećih gradskih parkova.
Novonaseljski Park je ucrtan u postojećim (3.5ha) i mogućim gabaritima (~9ha)
Iako, strucna javnost definise normativ po kom za gradski park treba odvojiti min 5ha povrsine, pa cak ni svi postojeci gradski parkovi u Novom Sadu ne spadaju bas u tu kategoriju, iz slike se vidi koliko je ova povrsina dragocena i potrebna.
Kako bilo sjajno da možemo da uokvirimo i i lokalitet starog rasadnika i proglasimo ga za park !