RM77 napisao/la:
Samo što je poenta koja se prikriva tvojim postom je da se ovakav "urbani park" pravi zato jer od njega mogu i neke pare da se obrnu a istovremeno se ućutka istinska želja građana za zelenim površinama, a ono što ovom gradu stvarno 10 puta više treba od ovoga, ma šta 10, 100 puta, je pravi zeleni park, park sa drvećem, oaza za odmor od automobila i buke. I to svi spomenuti gradovi imaju, a mi na celoj Bačkoj strani na kojoj živi 400 000 ljudi nemamo NIJEDAN. Niti ćemo imati jer od takvog parka nema nikakve zarade jer nema ugradnje na tenderima za "sadržaje".
Tačno proći će i ova kao i druge vlasti, mnoge stvari će otići u zaborav, ali ostaće mislim zapamćeno ko je Limanskog parka napravio običnu livadu i ko je i ovde uprskao stvar. Jer s godinama i sve većim brojem građana i autombila u gradu pitanje zelenih površina će tek da postane prioritet.
Hvala na komentaru. Ovako, da prvo neke stvari pojasnimo. Uz bulevar je uz predvidjenje stambene zgrade bilo nasledjeno i da se tu predvidjaju komercijalni sadržaji kao što su tržni centri i hipermarketi. Na tom mestu je recimo bio predvidjen neki veliki prodajni objekat i na svu sreću lokacija nije bila nikom prodana. Nakon onih ondašnjih izbora ponudjen je koalicioni sporazum zbog podrške u opštinskom parlamentu i nekom je palo na pamet da se u koalicioni sporazum unese i park. Odoka je odredjena otprilike baš ta lokacija. Samo Novo naselje nema problema sa zelenilom, zapravo ono je deo grada sa puno zelenila i drveća. Parkovi postoje razni, kao što sam već i rekao. Postoje velike i velelepne istorijske bašte, tipa Kamenički park, ali aman odavno nije svaki park, niti mora biti, automatski i Semiramidin viseći vrt. Negde su trgovi u gradovima pretvarani u parkove, mada je to retko bilo. više su ostajali ogoljeni i korišteni kao pijace i za skupove. Ono što se danas nazivaju gradskim, tj central parkovima, to se nekad nazivalo ruralnim parkovima i oni su gradjeni po gradskim periferijama. Kako su se gradovi širili i mesta spajala u jedan, veći, grad, ti parkovi su postajali parkovi unutar gradova. Berlinski Tiergarden park je bio lovište, isto kao što je do malo više od 100 godina Vračar bio lovište za patke. Da Vračar nije isušen i urbanizovan, to bi danas bio verovatno nekakav centralni beogradski park. Njujorški centralni park, koji će verovatno svi uzeti za primer, u osnovi je izuzetak od toga i način na koji je nastao je netipičan za centralne parkove.
Manji parkovi, takozvani parkovi u susedstvu, razvijani su kao "pluća grada" u devetnestom veku iz jasnog uverenja da su dobri po zdravlje. Da su dobri za zdravlje svi se slažemo. Radjeni su zato što prevoz nije bio dovoljno razvijen i zaposleni nisu imali vremena da idu do velikih parkova, a čak su razni gradovi imali i propise na kolikoj udaljenosti od svog doma neko mora imati park. Kasnije je u vreme razvoja saobraćaja i pojačane urbanizacije to uglavnom zanemarivano. Postoje i džepni parkovi, kojima je zanemarivanje izgradnje prethodnih anulirano, gradjeni sredinom prošlog veka u urbanim sredinama. To su parkići pravljeni po principu "gde god zgodno mesto nadješ tu drvo posadi" do 10 ari, često uz klupe imaju i igralište za basket i nešto slično. Negde iza zgrada i tako to. Mislim da je to ovo za šta je upravo raspisan konkurs, sliku sam prikačio dole. Imamo i takozvane urbane parkove kao kategoriju javnog prostora koji nije samo priroda u koju su uneti elementi civilizacije (staze, klupe, mostići i raznorazni mobilijar), već je pre civilizacija u koju su uneti elementi prirode kako bi je oplemenili. One ranije parkove, tipa istorijske bašte i ruralne, potonje, centralne, parkove - to obično rade pejzažni arhitekte. Oni se bavi biljem, a staze su tu samo da neko može da to i koristi. Urbane parkove radije rade arhitekte, budući da oni zidaju. Arhitekta voli beton, široke staze, izidane objekte. Urbani parkovi sadrže igrališta, prostore za fitnes, trim staze, restorane i sl. Kada se naš grad opredelio da lagano menja Limanski park, bilo je jasno da ga vidi kao urbani park. Kamenički park je prekoputa u krajnjoj liniji, a sa novim mostom, koji svi čekamo i koji je odlična stvar, biće još lakše dostupan isto kao i Kamenička ada na koju će se silaziti sa tog mosta umesto da se kao sada ide obilazno do Mačkove čarde. I ovaj park o kome ovde govorimo je urbani park, pretpostavljam zato što je to potreba gradjana tog dela grada. Ako ti znaš da se išta namešta na tenderima, ti onda to prijavi. Ja ne mogu da kažem ni da se mulja, ni da se ne mulja. O tome ne znam ništa. Ali znam da ako neko po automatizmu kaže "u urbanim parkovima ima više posla, znaći može da se mulja na tenderima i zato ih nećemo", onda je to tipično neoliberalno "samo transparentno i legalno", ali ne i legitimno. Legitimno je da je gradjanima tu potreban takav javni prostor. Da li na bačkoj strani postoje velike zelene površine? Da, eno je Begečka jama. Ogroman zeleni prostor, nekad tamo odem na doručak i kafu i uživam. Kada sam rekao da se nadam da će biti raznih parkova, to je značilo da se nadam da će biti i ovakvih i onakvih, da će jednom u budućnosti biti i gradska šuma, što većina gradova ima kao posebnu kategoriju, zato što će to značiti da Novi Sad konačno postaje grad. Ovaj park o kojem govorimo, po meni Novi Sad više približava gradu, nego što ga udaljava. Naravno, ja tu ne moram biti u pravu, ali imam pravo na svoje mišljenje. Nadam se da više ništa nije nejasno po tom pitanju?