Dukelander napisao/la:
Pa i nije baš prva.
Ako se govori o čuvanju stilskih karakteristika objekta, manje ili više uspešnim, ima ih 5-6.
Ako se govori o objektima iz određenog perioda, pre Moderne, ima i toga.
Nadograđena je zgrada pored malog objekta Ekonomske škole, zgrada je svetlo-plave boje, pa zgrada blizu Radio-kafea u Miletićevoj (malo manje uspešno), pa kuća u Nikolajevskoj (tamo gde se nalazi Casablanca)...
Doduše, neke od tih su kompletno srušene, ostavljena je fasada, pa je iza fasade napravljena skroz nova zgrada, ali nije ni to loše.
U kraju oko izvršnog veća, pored gomile groznih nadogradnji, ima 4-5 za koje nikad ne biste rekli da su nadograđene.
I mislio sam na nadogradnje novijeg datuma. Nisam znao za ove koje si naveo. Baš ću obratiti pažnju kada budem prolazio sledeći put pored njih.
Bilo bi dobro kad bi se dalo "uputstvo" za nadogradnju svih objekata u Miletićevoj, Njegoševoj, Pašićevoj, na Trifkovićevom trgu, na isti način, tako da se sačuvaju stilske karakteristike objekata. Tako bismo sa vrlo malo "falsifikovanja istorije" dobili jedan proširen "stari" centar. Mislim da bi bilo besmisleno dodavati više od 1/2 sprata.
+1
Mislim da bi to odlično ispalo na kraju. Mada se teško tu može naći interes investitora, u ovoj krizi gde neće da grade zgrade čak ni na mestu prizemnih kuća. Možda, kada bi grad pokrenuo neku inicijativu, pa bi, mic po mic, dobili lepši i impozantniji istorijski centar.
P.S. Falsifikovanje te vrste, ako bi bilo sa ukusom i ako ne bi zahvatilo veći broj zgrada bi, po meni, bilo skroz legitimno.