Padova: Lep grad (koji je italijanski grad ruzan?) ali ne tako da ti pamet stane. Nema previse istorijskih gradjevina i sam centar ( deo u koji se dolazi kolima ) je sastavljen do modernih gradjevina sto na prvi pogled deluje kao da niste u italiji. Pesacka zona i pjaca su klasicna zabarska fora i treba ih videti. Padova nije prva na listi turistickih gradova i to se i vidi ali to ne znaci da nije za zanemariti. Nocni zivot bas i nije neki (malo sam isao po kafanama), infrastruktura je na visokom nivou a sajam im je nasih dimenzija ali sa nesto vecim halama.
Bolonja: Bolonja je za stepen iznad Padove, sto znaci da je lepsa, veca i interesantnija kao i lepsa za videti sa neke urbanisticko arhitektonske strane. Centar je prelep i velik i nekako logicnije rasporedjen sa ulicama pod pravim uglom. Ovo mi nije prvi put u Bolonji ali oba puta sam bio po sat-dva i ne mogu da dovoljno apstrahujem dovoljno taj grad. Vec sam se dogovorio za neke obilaske starih karoseristickih fabrika u tom delu pa cu imati prilike, nadam se, da Bolonju dobro proucim. Apsolutno je zasluzila.
Trs': Trst mi je super i taj model mediteranskih gradova sa rivom na kojoj su i centar i najlepse gradjevine mi je drag. Podseca na Split, Rjeku, Pulu... Deo iza rive gde su zgrade podseca malo na Atinu sa uskim ulicama i zgradama od jedno 6-7 spratova. Mogao bi da zivim u takvom gradu, apsolutno mi ne bi bio nikakav problem da se zamislim u primorskom gradu, pa i manjem od NS. Panonsko more me je ucinilo mediterancem...
Najveci problem na ovom putu je bilo lose vreme, gde god da sam bio padala je kisa, dan i noc. Zbog toga sam malo setao i zbog toga nemam slika. To mi je jako zao ali nadam se da ce biti prilike da ispravim stvar.
Taj deo Italije (Padova-Venecija-Udine..) je ravan jer cim se spustite iz Slovenije krece ravnica, prilicno slicno Vojvodini. Da nema po koje palme, mislio bi da je prizor iz ovih krajeva. Ima i tipicno italijanskih trgica, starih kuca, malih mesta ali vecina urbanog landscapea je moderna arhitektura bez nekih specificnosti. Uvek kad odem negde, pravim paralele izmedju "nas" i "njih" i uvek se sve svodi na jednu veliku razliku - INFRASTRUKTURA. Padova je manji grad od NS ali ima infrastrukturu bolju od Bg. Da ne trosim reci na to sta nam treba i sta nemamo ali to je nas najveci problem koji nekako moramo da resimo...