Hvala na lepim rečima i novim informacijama.
Kao što kažes bio si pre 21 godinu, veruj da sada postoje ove jezičke barijere koje sam naveo. Evo ja imam 25 godina i ne znam ni R od rumunskog, kao što ni rumuni mojih godina ne znaju srpski. To poznavanje naših jezika možda još postoji kod populacije koja ima 50, 60 ili više godina, da sam se nekome starijem od mene obratio na srpskom na ulici za pomoć možda bi me i razumeo, ali nije bilo potrebe jer smo imali vodiča. Problem je u kafićima, restoranima, buticima, prodavnicama. Na takvim mestima uglavnom rade mladi ljudi negde do 35 godina.
Nisam znao da su dobri poznavaoci latinskog, mada je to odavno mrtav jezik koji se u slobodnom govoru ne koristi. Učio sam ga u gimnaziji i neizostavi je deo na mom fakultetu, ali opet pretpostavljam da bi to prošlo kod starijih sugrađana, mladi ne znaju da beknu.
Kao što rekoh put nije skup, odeš sa porodicom pa pogledaš šta se promenilo.
Firma Nepi koja je kod nas kupila zemljište za nov tržni centar uveliko gradi jedan u Temišvaru, iako postoji ovaj veliki Julius i još jedan malo manji. Neke stvari se menjaju, pre 4-5 godina šoping u Temišvaru je bio u rangu sa našim. Eto ove 2016. godine sam zatekao nešto povoljnije cene od naših, ogroman izbor hrane poreklom iz zemalja EU, mnogo više brendova odeće i obuće kojima ne znam ni ime da izgovorim, još ako se vraća PDV na granici pun pogodak.