Par komentara na poslednje postove.
#5166 i #5167
Ah te zene
Most podseća na bombardovanje, ali samo nas starije od 25-30 godina. Već danas je manje od pola ljudi na ulici koji su uopšte nekada videli stari Žeželjev most, i ima nas sve manje, i relativno i apsolutno.
Pola Novog Sada doselilo se u ovih 20 godina, a više od 1/4 ljudi na ulici mlađi su od 20 godina.
Boja, to su ukusi i praktičnost.
Oblik, sa metalnim percima koja liče na raketu, treba da spreče našu omladinu da ne krenu da se veru po sajlama, ne bi li ostvarili dovoljno prestižan selfi ili nešto drugo što je luđe od ostalih. A ipak nije bodljikava ili žilet žica...
#5164 i #5165
Podvožnjak. Posledica protoka vremena. Kad bi danas pravili most, pruga bi bila uzvodno, bliže tvrđavi, a na put bi se išlo direktno, sa buduće obilaznice oko Petrovaradina, pa preko mosta, pa prema autoputu, jer za to primarno treba da služi ovaj most..
Glavni pravac sa mosta jednog dana biće direktno u podvožnjak, sa dosta oštrim šikanama udesno, pa ulevo, pa duboko nizbrdo da se zavučemo ispod pruge za sve visine kamiona i autobusa, pa udesno nazad na obilaznicu prema Pobedi i dalje....
I na strani Novog Sada, veza prema autoputu mora kroz podvožnjak, ili odmah desno, ili u Temerinskoj, ali tu se koriste stari, a i oni će se uskoro menjati.....
Ja sam se pre dve godine pitao kako ce oni uspeti da naprave novi podvožnjak, a da ne ometaju železnicu duže od npr., par nedelja. Kako sam bio neinformisan (čitaj: glup). Pruga će se graditi godinama. Sve će biti drugačije nego što je sada.
Dakle, imaju ohohoho vremena da naprave podvožnjake gde god treba.
Samo se pitam kako će to biti kad budu menjali podvožnjak u Temerinskoj. On ima dva koloseka, ali ne verujem da ima nosivost...
Malo off: U Karlovcima će pruga prolaziti 10 (da, deset) metara od sadašnjeg jedinog semafora na magistralnom putu broj 100.
Biće ograđena sa obe strane barijerama za zaštitu od buke, i ne verujem da će biti lepa i ne verujem da se neće čuti. Napredak ima svoju cenu.
Ukratko, sve će biti drugačije, pa ćemo se ili navići, ili nećemo.