Iako imam 27 godina, mogu slobodno da kažem da sam čitavog života svedok nebrige o našem kulturnom i istorijskom blagu na našem području.
Iako je ovo forum vezan isključivo za NS i okolinu moram da izrazim zadovoljstvo što se nešto i radi na polju arheologije. Jeste sporo ali je makar nešto.
Vršačka kula se uveliko obnavlja , Golubačku tvrđavu očekuje velika obnova i stari sjaj , O Beogradskoj tvrđavi i ne želim da pričam jer non stop nešto rade što je za pohvalu za razliku od Petrovaradinske Tvrđave kojoj treba puno , puno posla ali verovatno naše komšije imaju i veći budžet. Smederevsku tvđavu očekuje veliku obnovu , Pirotski grad ili Momčilov grad.
Najviše hvale bih dao Rimskom Naselju i Logoru Viminacijumu koje smatram najvećim blagom i najvećim potencijalom Srbije. Iskopano je svega 5 % a trenutno se iskopava amfiteatar koji je imao 14 000 mesta a tek slede biblioteke , hipodrom itd......
Ovo je bio samo kolko tolko pozitivan uvod u moju tek tmurnu priču koja sledi.
Da li ste znali da u Begeču postoje ostaci antičkog utvrđenja sa pristaništem Castellum Onagrinum ?
Ovo je jedina slika a evo i link
www.spomenicisrbije.com/index.php/arheol...ellum-onagrinum.html
Da li ste znali da u Čortanovcima postoji Rimsko utvrđenje Ad Herculem ?
Slike ? Evo , ova jada i ovaj kratki tekst
indjija-tourism.com/code/navigate.php?Id=48
Da li ste znali da u St. Ledincima postoji Kula , kako je neki zovu ?
Ledinačka Kula a pravo ime mu je CRKVIŠTE CRKVE SVETOG ĐORĐA (nekadašnji manastir SAVINAC) za koju se vezuje i legenda o nastajanju imena Ledinci i evo vam i kopija teksta
LEGENDA KAŽE da pojavom drugog ledinačkog naselja u narodu je nastala priča da su Turci napali ovo naselje pobili stanovnike i zapalili selo. Posle toga su prespavali u crkvi, da bi tokom noći nastupila takva studen da su se Turci u crkvi smrzli i po tome je porušeno naselje dobilo naziv Ledinci po ledini - studeni.
www.stariledinci.net/stari_ledinci/sv_djordje.htm
Da li ste znali da postoji (znam da većina vas i zna ali čisto da ne narušim strukturu rečenica
) kula nasred Fruške Gore , Vrdnička kula ?
I sad se ja pitam , gde su ozbiljna iskopavanja , gde je konzervacija , gde je restauracija , gde su putokazi , gde su označene i markirane staze i prilazi , zašto se o ovome ćuti ?
A da ne pričam o zakopanom naselju usred porte , Cistecijskom Opatijom na mestu današnje Petrovaradinske Tvrđave i isto tako zamalo da završi naselje na Sajlovu ali konačno se neko opametio.