FUTOG napisao/la:
albukerkins napisao/la:
Sve bi ja to resio vrlo jednostavno... Referendum tog i tog dana od toliko do toliko sati... Ulog je potpuna samostalnost ili potpuno brisanje autonomije...
Da se jednom za vijek i vijekova mi normalni stanovnici ovog podnevlja pocnemo da zivimo normalno i skinemo sa q... i autonomase i nacionaliste...
Najbolji post u debati.
Za promenu bi trebalo razmišljati o tome šta će običnom narodu doneti prosperitet, a ne šta će se kako zvati ili kojim pismom pisati. Treba suditi o ovoj (i bivšoj) vlasti pogledom na njihove rezultate, a ne pogledom na dnevnopolitičko trabunjanje. Jer, u Srbiji predizborna kampanja nikada ne prestaje....
Politika nije kocka da se sve stavlja na crveno pa sta rulet kaze, to su besmislice. Takodje, potpuna samostalnost je, u ovom momentu, suvise ekstremno resenje za koje bi se samo mali broj stanovnistva odlucio.
Posto se spremaju izbori, kao i napad SNS na Vojvodinu, reakcija centralistickih snaga moze da izazove reakciju i onog sloja biraca koji se do sad nije preterano bavio pitanjima lokala, sto je dobro. Sa druge strane, pro automaske snage se nisu bas iscimale da urade nesto jer nema konkretnog delovanja, nema marketinga, nema promocije novih politickih figura ( stare su se krajnje izlizale ), nema kontakata sa inostranstvom i internacionalizacije celog pitanja. Vidljivo je da pokrajnski DS zbija redove i dovlaci nove dokazane kadrove ( Aleksandra Jerkov, na primer ). Predpostavljam da se ceka prvi potez centralista da se krene sa adekvatnom reakcijom.
Rekao sam pre ali treba ponoviti, republika je najbolji status koji Vojvodina moze da ima. Time bi se integritet Srbije odrzao a Vojvodina bi dobila maksimalan prostor, upravnu, sudsku i zakonodavnu vlast i odresene ruke. Osim toga, time bi se ucutkale i obe strane, autonomaska i centralisticka i dobili bi mirnu Backu na duzi rok. Cak i ako onda bude zelje za ocepljenjem, lakse je ocepiti republiku nego pokrajnu.