Dukelander napisao/la:
Iskreno se nadam da će tako nešto da se desi, ali za početak mora da se pojavi neka nelojalna konkurencija negde. Neki investitor (najbolje bi bilo da je to država) koja će napraviti realne cene kvadrata novogradnje.
Ne treba nelojalna konkurencija apriori kao resenje. Samo da se postojeci igraci doteraju da postuju zakon i nista vise. I naravno malo zakon prilagoditi civilizacijskim trendovima kao sto sam pisao. Nema smisla da su stanovi u Belvilu ili na Limanu stari 5 godina, neuseljeni, jos uvek novi
jer valjda ih je malo nagrizlo vreme
i da se investitorima ispalti da placaju kao bajagi porez na neprodate nekretnine.
Poreza za njih za neprodate nekretnine nema jer su u talu sa drzavom i lokalnim vlastima. To je taj problem ali nije to samo za nekretnine, na zalost.
A onda kada postoji zakon koji se postuje (
bez ovog nema nicega), propasce svi koji su skart i prevaranti jer u uredjenom sistemu oni nemaju sta da traze niti ovde niti bilo gde ili su totale marginalizovani jer takvi likove ne rade za marzu od 10%. To je bahata stoka koja bez 100% zarade smatra da nema zarade u poslu.
Tadkoje, to su floskule da nam trebaju neki novi investitori. Kada bi se postojece nove nekretnine oporezovale kao na zapadu pojavila bi se znacajna kolicina povoljnih, konkurentnih nekretnina koja bi morala znacajno da obori cenu. A da ne govorim o realnom oporezivanju dve, tri, cetiri, pet, sest, 7,8,9, 10, ..., nekretnina i vise u vlasnistvu jednog poreskog obveznika. Pa taj bi sutra prodao pet kada bi morao da placa porez kao na zapadu. Samo kod nas onaj ko ima vise nekretnina u licnom vlasnistvu ima interes da ih tako drzi i da ih na primer izdaje i ne prijavljuje porez drzavi. Zato smo smo mi banan drzava i sto vlast ne sme da sprovodi zakone jer bi se sami politicari nasli na njihovom udaru kao najvece neplatise poreza.
Sve je to tako jednostavno, ali, oni koji znaju malo vise takodje znaju da je gradjevinski lobi, slobodno bih rekao, gradjevinska banda i zlocinacka sekta u Srbiji, udruzena sa podmitljivom i korumpiranom drzavnom sluzbom, zlo koje se nece dati, nece samo maci odatle jer ko ispusta zlatnu zicu, nece se tako lako iskoreniti niti naceti bez ozbiljnih rezova u drustvu koji jedino mogu doci zbog uticaja spolja.
Iznutra, promene koje bi potakle od nas samih su nemoguce. Sansa je kao da vas na Petrovaradinu lupi brzi voz iz Kine koji tamo iskoci iz sina. Nemoguc dogadjaj jer smo jako brzo, kao na zapadu, postali drustvo lako upravljivih i predvidljivih zombija koje oni, mislim na vlast, veoma lako kanalisu u svoju korist. Ko ne psotane zombi ode odavde i postane bolje placnei zombi na pustom zapadu.
Svet je u vlasti sacice od 1% stanovnista za koje radi ostatak stanovnistva. Ko ne veruje neka se informise ali od istine se ne moze sakriti.
Koliko god ko sumnjao u snagu gradjevinskog lobija trebao bi da bude realan. Jednostavno imaju sve, drzavu lopova iza sebe, sebe kao njihove sponzore i podkupljivace, dobar deo bitnog medija koji pisu ko da vise a da se ne zamerim nikom mocnom, svasta jos nesto i zaista ne mislim da ce bez pomoci i uticaja zapada bilo sta zncajno da se promeni u celoj drzavi pa i Novom Sadu. Ko bi to mogao da uradi kada i ne zna ko su oni u stvari i kakvu moc imaju u ovoj banana drzavici.
E posle neke revolucije nekom korisnom pojavnom obliku, dakle neke 1945, ako ikada stvarno dodje, ce lako da se pojave oni koji imaju pedigre, reputaciju i koji su naucili da rade, grade po zakonu i koji postuju realne zakone trzista.
Dotle, zao mi je svih ukljucujuci i sebe sto svoj zivot provodim kao nemocni majmun svestan cinjenice da je ovo svakim danom sve vise i vise banana republika koju vodi saka hoshstaplera kojima je moc jedino u sluzbi njihovih interesa a ne onih koji misle da oni rade kao za njih - to jest plebsa ili gradjanstva.