Duze pratim forum kao gost i ovo je moj prvi post kao korisnik foruma.
Stanujem u samoj blizini, na pocetku Danila Kisa i koristim ovaj pesacki prelaz svakodnevno vec godinama, a prolazim tuda i kao vozac i kao biciklista. Proslo je dovoljno vremena od postavljanja pesackog semafora da bi izneo neki moj zakljucak.
Iako sam bio skeptican na pocetku, mislim da se postavljanje semafora pokazalo ispravnim. Prvo i ono najvaznije je da od postavljanja semafora nije bilo povredjenih pesaka. Vozaci koji nisu iz Novog Sada ne bi na vreme uocili zbog rastinja oznake pesackog prelaza, te bi u velikoj brzini zaobilazili vozila koja usporavaju da propuste pesaka i udarali pesake ili u vozila koja usporavaju. Povredjivanje pesaka ili udesi bi se redovno ranije desavali na mesecnom nivou.
Drugo, primetno su smanjene guzve u toj deonici bulevara, a to mogu da potvrdim i kao vozac. Semafor iznad pesackog je jasno uocljiv iz daleka tako da vozaci prilagodjavaju brzinu i izbegavaju se cepovi zbog naglog kocenja.
Sto se tice sinhronizacije, izgleda da je semafor delimicno sinhronizovan. Vreme cekanja za prelaz prvenstveno zavisi on frekfencije pritiskanja tastera. Za vreme spica, kada ima dosta pesaka i kada pesaci non stop pozivaju zeleno, vreme cekanja je najduze i ono iznosi minut i po. Minut i po je dovoljno da se propuste vozila i rascisti guzva. Uvece medjutim, kada prodje vise od minut i po izmedju pritiskanja tastera, vreme cekanja je znatno manje. Trideset sekundi u proseku, a najkrace je petnaest sekundi. Meni se desavalo nocu, kada nema uopste saobracaja da nekada izbaci cekanje petnaest sekundi a nekad minut, sto znaci da postoji i neka delimicna sinhronizacija sa drugim semaforima, ali da prednost ima frekfencija pozivanja.
Zvucni signal za slabovide se jasno cuje i danju. Sporo otkucava na pocetku zelenog za pesake i ubrzava na kraju vremenskog intervala. Primetio sam da upustvo za upotrebu tastera koje je zalepljeno iznad samo zbunjuje pesake. Tako da mnogi pritiskaju odozgo na krug, uvereni da je to taster, pa odustaju jer misle da je pokvaren, dok se zeleno u stvari poziva tako sto se prisloni dlan ili pritisne na oznaku sa prednje strane uredjaja.