Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 24 jan 2014 23:59 #1181

• gljeb1947
  • gljeb1947's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 75
  • Primljenih Zahvalnica: 100
Opet mi matori moramo da malo damo "vatre" forumu. Moto trke u Novom Sadu pedesetih godina su bile svojevrsna atrakcija. Bile su to ulicne trke Bulevarom, Vojvodjanskih brigada, Maksima Gorkog pa prema mostu i tako u krug. Novi Sad je imao znacajne takmicare koji su se okupljali-klubovali u garazi AMS u Futoskoj ulici skoro kod futoske rampe. Bili su to pre svih Vasa Andjelic(koji je nastradao na moto trkama)na Tomos Puhu i Milenko Konjovic na NSU koji je kasnije presao u klasu tzv "Ocensko terenske voznje". Tadasnji reprezentativac u biciklizmu Djordje Vuksan je takodje sa svojim BMW-om poceo da se takmici, ali je na zalost nastradao u automobilskoj nesreci na Trandzamentu. Poseban "lik"je bila tetka Mara koja se takmicila sa svojim motorom JAWA 250 ili 350 ccm.
Tada je na trke dolazila cela elita ondasnje Jugoslavije od kojih je jedan od najmarkantnijih bio visestruki prvak Slavko Barbaric iz Zrenjanina sa svojim NORTONOM u klasi 500 ccm.
Verujem da ima u Novom Sadu ljudi koji imaju i precizne podatke o tome i bilo bi zaista lepo da se mladje generacije upoznaju malo bolje sa jednom lepom tradicijom Novog Sada
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Steve McQueen, ranko su ns, SZPDNEVEN, dragvorl

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 25 jan 2014 00:21 #1182

• CatClaw
  • CatClaw's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 123
  • Primljenih Zahvalnica: 232
Ja sam generacija 1952 pa bas nisam prisustvovao.
Ali, secam se da me je kao klinca, oko 1959e, vozio na motoru tada mladji covek koji se prezivao ili Bulgonja ili Burgonja...Tata mi je kasnije rekao da je motor bio NSU, dok je komsija tvrdio da je Cindap. Bice da nijedan ni drugi nije imao pojma :D
Velika je mogucnost, s obzirom na tadasnji broj motora, da je Bu(?)gonja bio clan gore pominjanog kluba.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 25 jan 2014 01:19 #1183

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
  • Poruka: 862
  • Primljenih Zahvalnica: 330
gljeb1947 napisao/la:
Opet mi matori moramo da malo damo "vatre" forumu. Moto trke u Novom Sadu pedesetih godina su bile svojevrsna atrakcija. Bile su to ulicne trke Bulevarom, Vojvodjanskih brigada, Maksima Gorkog pa prema mostu i tako u krug. Novi Sad je imao znacajne takmicare koji su se okupljali-klubovali u garazi AMS u Futoskoj ulici skoro kod futoske rampe. Bili su to pre svih Vasa Andjelic(koji je nastradao na moto trkama)na Tomos Puhu i Milenko Konjovic na NSU koji je kasnije presao u klasu tzv "Ocensko terenske voznje". Tadasnji reprezentativac u biciklizmu Djordje Vuksan je takodje sa svojim BMW-om poceo da se takmici, ali je na zalost nastradao u automobilskoj nesreci na Trandzamentu. Poseban "lik"je bila tetka Mara koja se takmicila sa svojim motorom JAWA 250 ili 350 ccm.
Tada je na trke dolazila cela elita ondasnje Jugoslavije od kojih je jedan od najmarkantnijih bio visestruki prvak Slavko Barbaric iz Zrenjanina sa svojim NORTONOM u klasi 500 ccm.
Verujem da ima u Novom Sadu ljudi koji imaju i precizne podatke o tome i bilo bi zaista lepo da se mladje generacije upoznaju malo bolje sa jednom lepom tradicijom Novog Sada

Cim uhvatim malo vremena, postavicu par slika sa tih takmicenja a tema je veoma interesantna i vredna dalje razrade. Novi Sad je bio jedan od najaktivnijig gradova u auto-moto sportu i pocelo je sa trkama motora iz prostog razloga sto su motori bili jeftiniji i laksi za pripremu od automobila. Automobilski sport se razvija tek 60tih i neki od prvih sampiona tadasnje Jugoslavije su bili novosadjani (Ivica Karlavaris, na primer).

Sto se tice "tetka Marte", predavala mi je fizicko pocetkom 90tih u osnovnoj skoli. Zena se zvala Marta i bila je nadrkana mala osusena baba sa nekih 1.54 cm visine i govnarskim forama zbog kojih je niko nije voleo. Koliko se secam, pred penziju je pocela da preteruje i neko ju je nab'o glavom i razbio nos. Posto je svima bilo dosta nje, taj neko se izvukao sa ukorom a ona je otisla u penziju.
Slobodni Zidar

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 25 jan 2014 16:24 #1184

• dragvorl
  • dragvorl's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 96
  • Primljenih Zahvalnica: 96
Gde je bio AMS na Futoskoj? Kod raskrsnice bulevara Evrope i Futoske?

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 25 jan 2014 17:48 #1185

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1241
  • Primljenih Zahvalnica: 1666
jedna lepa stara gde se vidi lampa koja je postojala paralelno i sa druge strane ulaza u gradku kucu...

foto hochladen
Zahvalnici: Cookie, limanac, SZPDNEVEN, SkullRules

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 01:12 #1186

• gljeb1947
  • gljeb1947's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
KADA SE IDE OD CENTRA KA FUTOGU SA DESNE STRANE. OTPRILIKE 150-200 METARA OD BULEVARA EVROPE ILI KAKO JE ONDA BILO OD FUTOSKIH RAMPI ILI PREKOPUTA (MISLIM DA JE TO DANAS) HIGIJENSKOG ZAVODA.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 04:35 #1187

• Yokai
  • Yokai's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3515
  • Primljenih Zahvalnica: 2286
Jeste, preko puta higijenskog. Danas je tu servis za japanske automobile.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 10:59 #1188

• tiger
  • tiger's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 28
  • Primljenih Zahvalnica: 122
limanac napisao/la:
Bulevar, kasne '70te

www.facebook.com/stare.ns

Hvala za odličnu fotografiju, ali moram da postavim ispravku.

Deo zgrade koji se gradi u donjem levom uglu je završen 1988. godine, tako da je fotografija iz druge polovine 80-ih.
Nemoj na silu.
Uzmi veći čekić.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 11:03 #1189

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Jel neko zna cemu je sluzila ona betonska "saletla" (ne znam kako drugacije da nazovem) na slici dole desno?
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 11:51 #1190

• gljeb1947
  • gljeb1947's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
A PROPOS HIGIJENSKOG ZAVODA!
NA TOM MESTU SE PEDESETIH GODINA NALAZILA STARA ZGRADA U KOJOJ JE BIO SANATORIJUM ZA TBC BOLESNIKE. BILO BI LEPO DA NEKO KO SE BAVI ISTORIJOM NOVOSADSKE MEDICINE NAPISE NESTO O TOME I AKO EVENTUALNO POSTOJI NEKA FOTOGRAFIJA. JA PAMTIM TU ZGRADU KAO STARU ORONULU, MISLIM JEDNOSPRATNICU, OBOJENU U SCHOENBRUNEN GELB. ONA JE SRUSENA I NAPRAVLJENA JE OVA NOVA ZGRADA. DAA LI JE NESTO JOS DODAVANO NE ZNAM JER SAM SE ODSELIO IZ LAZE NANCICA U DIMITRIJA TUCOVICA, A 1969. ZA BEOGRAD. NO, NOVI SAD OSTAJE U SRCU...

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 11:55 #1191

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
  • Poruka: 862
  • Primljenih Zahvalnica: 330
Kad smo vec kod istorije, kulture i automobilizma... Pogledajte film, traje 8 min i veoma je sarmantan ;)

www.autoslavia.com/happy-end-film-rodoljuba-malencica-1929/
Slobodni Zidar

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 14:18 #1192

• dragvorl
  • dragvorl's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
Kad zmo vec kod tog poteza, jako blizu tog bivseg AMS je i stara vila, malo prema gradu, par kuca nize. Kovana ograda, okolo je drvece, a vila je uvucena. Koliko sam video tu je sad odeljenje bolnice ili tako nesto. Zna li neko ista o tom objektu?
Poslednja izmena: 26 jan 2014 14:23 od dragvorl.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 15:46 #1193

• Yokai
  • Yokai's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3515
  • Primljenih Zahvalnica: 2286
Hemijski Istrazivacki centar, koliko sam ja upoznat. Izgleda jako jezivo uvece. Pogotovo sa dva slabasna fenjera.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 15:55 #1194

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Svaki put kada prodjem tuda pomislim da gestapo tu muči nekog zarobljenika, idealna je lokacija za to.
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 18:38 #1195

• Barbarin
  • Barbarin's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 32
  • Primljenih Zahvalnica: 24
Veoma rado bih kupio tu kuću i živeo tu :woohoo:

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 18:39 #1196

• dragvorl
  • dragvorl's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
Vidi se da je bila vila na nivou, verovatno jos pre rata.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 26 jan 2014 20:01 #1197

• Barbarin
  • Barbarin's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 32
  • Primljenih Zahvalnica: 24
Da li se zna čija je bila, ko je izgradio i tako to?

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 27 jan 2014 00:58 #1198

• gljeb1947
  • gljeb1947's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
VILU JE 1933. ZA NOVOSADSKOG INDUSTRIJALVA AJKMANA PROJEKTOVAO ARHITEKTA FILIP ŠMIT (N.SAD 1894-NEMAČKA 1989). TU SE U MOJE VREME PEDESETE I ŠEZDESETE NALAZILO NEKA VETERINARSKA USTANOVA. ENTERIJER ZGRADE JE TAKODJE PREDIVAN. INAČE NAJPOZNATIJA ŠMITOVA GRAĐEVINA JE TZV. HABAG U KOME SE NALAZIO I BIOSKOP "URANIJA". POSLE RATA TO JE PRIPALO ŽELEZNICI.
TAKODJE I REFORMATORSKA MADJARSKA CRKVA NA TELEPU JE DELO. PROJEKTOVAO JE DOSTA I ZA CEMENTARU BEOČIN. POSLE RATA SE SA PORODICOM ISELIO U NEMAČKU GDE JE I UMRO U 95-TOJ GODINI.
Zahvalnici: SZPDNEVEN, dragvorl

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 27 jan 2014 10:52 #1199

• dragvorl
  • dragvorl's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
Svaka cast na odgovoru. Zivim u tom kraju, pa ako se setim nekog interesantnog pitanja postovacu ovde.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 27 jan 2014 11:40 #1200

• Buck
  • Buck's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1127
  • Primljenih Zahvalnica: 2190
^^
Imate temu na forumu sa dosta materijala o svemu tome...
www.nsbuild.rs/forum/galerija/21079-graditelji-novog-sada
Poslednja izmena: 27 jan 2014 11:42 od Buck.
Zahvalnici: dragvorl
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru