Da, vila na broju 5 je ostala ista. Njena mirror bliznakinja* na broju 3 je stradala. Komplet je srusena i sada tu stoji vila istih gabarita sa dogradjenim prvim spratom.
6. 7 i 8 su unistili Lajavi i po ukusu njemu slicni. 12 je odavno srusena i sagradjeno neko cudoviste.
*dve vile su bile sagradjene 1924. za dvojicu brace, Cehe, mislim.... imam negde clanak o tome...
Georgije Nikolajevič Šreter i Konstantin Paris
O dvojici ruskih arhitekata koji su u gradu bili aktivni tokom druge i treće decenije XX veka skoro da nema podataka. Kao što su se početkom 20 - ih godina pojavili, tako su krajem 30 - ih godina iščezli iz gradskog života i sačuvane arhivske građe. Studije arhitekture su završili u Rusiji. Gradili su pojedinačno i zajedno, kao partneri. Šreter je 1923. podigao zgradu Dispanzera na Bul. Mihajla Pupina, kao prvi značajni posleratni objekat u gradu, završen 1925. godine. Masivna dvospratnica sa klasičnim arhitektonskim ukrasima bila je prva javna građevina podignuta na novom gradskom naselju prema Dunavu.
Šreter i Paris su zajedno projektovali i izgradili zgradu Oficirskog doma na obali Dunava (1923. - 1926.), koja je ujedno i nejreprezentativnija građevina posleratnog neoklasicističkog stila, popularnog tih godina kako u provincijama tako i u centrima Evrope.
Tokom 1922. Paris je podigao jednu od prvih stambenih višespratnica u ulici Laze Telečkog. Bio je to pionirski pokušaj obnavljanja ideje kolektivnog stanovanja, koja je usled ratnih nedaća potpuno zamrla. Fasada je jednostavno ukrašena, a stambene jedinice racionalno osmišljene.
Dve godine kasnije, Paris i Šreter zajedno grade dve identične vile u Sarajevskoj ulici, koje svojom elegancijom i naglašenom kompilacijom klasičnog ukrasa predstavljaju lepe primere domaće arhitekture treće decenije XX veka.
Obrazovani na klasičan način, ovi gratielji su u gradsku arhitekturu uneli svežinu neoklasicizma treće decenije XX veka.
Posle wwII, vila br 3 ostala bez vlasnika (oduzeta, vlasnik stradao u ratu, vlasnik nestao - ne znam nista o tome) i u jako losem stanju podeljena na dva dela gde su useljene dve porodice. U pomocnim prostorijama u dvoristu su takodje zivele dve porodice.
Vila broj 5 je dugo pripadala nekom doktoru koji se odjednom bez objasnjenja odselio.