Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 02 jan 2012 13:14 #301

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
Адамовићи, породица коју је прекрио заборав

Случајно или не, тек пре неколико година када су фасаде свих кућа у Змај Јовиној и Улици краља Александра у Новом Саду обновљене новцем из градске касе, из необјашњивих разлога две су остале недирнуте.

Власница једне од њих, куће у Краља Александра 4, пејзажни архитекта Весна Видер каже да су узалудна била сва писама упућена градској власти на челу са Мајом Гојковић, препуна молби да се и та времешна лепотица обнови. Одговор је био увек исти: у буџету нема пара за то, или обнова фасаде те куће није у плану за ову годину. Тешко је разумети без ваљаног објашњења зашто је то учињено и када се погледа низ Улицу краља Алаксандра, а знајући коме је та кућа припадала, намеће се питање да ли је то намерно урађено.

Јесу ли то рецидиви погрома којем су некадашњи власници прелепе куће у самом центру Новог Сада у току и након Другог светског рата били изложени? – Бојим се да ће пасти плоча с балкона на неког пролазника – каже нам госпођа Видер. – Писала сам свима у граду, јер ми немамо пара да било шта урадимо. Кућа је под заштитом, али када би макар балкон обезбедили, било би добро. Нисам ништа постигла. Двориште је у катастрофалном стању, много је станара, а нејасни власнички односи. Ја сам за то да свако своје власништво уређује, али ако је то споменик културе, треба помоћи. Зар треба да се сруши ако нема ко да подупре такав захват? Мислим да се у Новом Саду не препознају праве вредности, па куће познатих људи нису обележене, туристички валоризоване, и као такве део туристичке понуде града. Свака фасада им причу, језгро Новог Сада је оно што му даје драж. Лепе су и нове фасаде, али треба чувати патину. Предузимљиви људи као што су били моји претци су направили овај град. Свуда у Европи свако место чува стари део града. Погледајте Љубљану, она је сачувала изглед од средњег века. Они нису просекли булавар кроз барокни део града.

А претци о којима Весна Видер прича, људи који су уткали део себе у прошлост Новог Сада, који су задужили многе не само у овом граду него и далеко шире, а при том доживели велику неправду, у чему нажалост нису једини, јесу Адамовићи. То је породица по којој је део града добио име Адамовићево насеље или Шандор - телеп, мада се оно сада ређе користи, и коју сада спомињу и они који знају. Више је оних који то чине несвесно, када је реч о палати на Тргу младенаца, некадашњем њиховом власништву. Незаобилазно место Адамовићи су, тачније један огранак породице, добили у недавно отвореној изложби о виноградарству Фрушкогорја у Сремским Карловцима.

Они су то и заслужили јер су у тој области и у производњи вина дали највише и били прави визионари. – Мој прадеда Александар Адамовић Шандор дошао је са својом фамилијом у првој половини 19. века из Сремске Митровице у Нови Сад – прича Весна Видер. – Прадеда је био добар трговац и оно што се данас зове предузетник. Завршио је у Пешти Ресерову трговачку школу, а у Трсту и Грацу обављао праксу. Један је од ретких трговаца који је имао лиценцу да тргује по целом Аустроугарском царству. Са таквим предузетничким духом који је поседовао, препознао је да је вино нешто што је битно и што би имало прођу, и посветио се трговини винима и ракијом, од којих му је најбоље ишао карловачки бермет. Било је то доба када је филоксера уништавала винограде, а он је путујући по свету увидео да су америчке подлоге отпорне и да на њих могу да се накалеме стотине сорти које су биле актуелне тада.

Закупио је од новосадског Магистрата земљу 1893. године и подигао расадник из којег је излазила лоза која је обновила фрушкогорско виноградарство. Испрва је у расаднику који се простирао на 30 јутара земље радило 400 до 500 раника и калемара, и било 420 врста лозе. Из Александровца, како је у међувремену расадник назван, калемовима којих је било на стотине хиљада, снабдевао је Шандор не само Србију, Црну Гору, Румунију, него и Алжир, па чак и Кину. Око расадника је настало насеље, јер је у најбоље време тамо радило и три хиљаде радника, који су се ту скућили. Прича се да је и сам Шандор, знајући шта у том послу и уопште значи добар калемар и радник, подизао куће за њих. Тако је, у ствари, данашњи Телеп настао захваљујући филоксери, ма како то рогобатно звучало, јер је реч о опакој биљној болештини.

Прадеда је временом схватио да није довољно само калемити, него треба и гајити лозу, па је купио између Каменице и Раковца 200 хектара земље и засадио виноград - каже Весна. – Производња је била савремена за оно доба. И не само производња грожђа, него и вина. Шандору се у том послу придружио син Александар кога су звали Саша, једно од петнаесторо деце које је родоначелник винског клана имао са Анастасијом Кондороши, ђерком познатог новосадског адвоката Ђорђа. Саша је студирао виноградарство у Клостернојбургу у Аустрији и Монпељеу у Француској, и одмах је стечено знање у иностранству применио у очевом и свом винограду. У Каменици изнад данашњег надвожњака простирали су се Адамовићеви виногради и велика винарија са подрумима, качаром, пецарама и станом за управника. Један подрум је примао 25 вагона вина, а други 200.000 литара. Биле су ту и просторије за кочијаше и остале раднике, штале... Да је Саша достојан наследник оца који је умро 1906. године, могло се закључити на основу идеје у ком правцу породични посао по његовом мишљењу треба да иде. Своју визију успешно је и реализовао оснивањем акционарског друштва „Фрушкогорац„ за производњу пенушавог вина, које је названо „Бисер„. Производио је врхунска вина којима је снабдевао не само краљевски двор Карађорђевића, него и Бакингемску палату. Бермет је био Шандоров фаворит, а Сашин вино које је само он производио и то од 1924. године када му је рођена друга кђерка Анастасија. Реч је о вину „Медћентраубе„ или на мађарском „Леанка„ (девојчицино вино), које је по Весниним речима, заправо било цувее (куве). Последња боца „Леанке„ попијена је тридесетак година након што је почела производња, на Анастасијиној свадби.

– У мојим сватовима пило се још неколико флаша старог вина – прича Весна. – И када није више било Адамовићевих вина, у нашој кући се оно високо котирало. Моја мајка Анастасија, Сашина кћерка, завршила је виноградарство у Загребу и ја сам од ње учила о винима. Мислим да су за људски род производња хлеба и вина једно од највећих достигнућа. Адамовићи су живели у Улици краља Александра 4, у кући саграђеној у другој половини 19. века по нацртима Јожефа Саутнера. Грађевина је имала излаз и чинила целину с објектом у продужетку, који гледа на Позоришни трг. Вилу „Елита„ на Тргу младенаца, коју Новосађани знају под именом Адамовићева палата, Саша је саградио 1911. и издавао као стамбено-пословни простор.

У тој кући у Краља Александра 4 одрасла је и Весна. Нажалост, у време њеног рођења, 1955. године и одрастања, прилике ни близу нису биле као између два светска рата, у доба врхунца економске моћи породице. Део куће који сада излази на Позоришни трг био је такозвани радни део, где су биле канцеларије, собе за послугу, дечје собе, у којима су Веснине бака Хилда, Аустријанка пореклом, мајка, дадиље и остало особље, проводиле дан. Део који гледа на Улицу краља Александра је називан господски, што довољно говори о намени. У дворишту је била и штала с коњима, који су били љубав Веснине мајке и деде. – Деда је јако волео коње и није марио за аутомобиле као његов брат Стеван, адвокат који се сматра власником првог аута у граду – каже Весна. – Сваког дана је кочијама ишао у обилазак винарије и винограда. Моја мајка је у официрском јахачком клубу била једина жена. Била је јако вешта са коњима и у многим турнирима је нађахала официре. Као сасвим мала једном је успела да се искраде из куће. На запрепашћење свих, нашли су је у штали како мирно спава крај ногу коња.
Александар Адамовић Саша осим што се бавио пословима у вези са производњом грожђа и вина, био је цензор Народне и Љубљанске кредитне банке, члан управе Продуктне берзе, многобројних привредних и националних друштава, те потпредседник Ротари клуба. Свакодневно је одлазио на кафу у ресторан хотела „Краљица Марија„, где је имао свој сто, и са браћом и пријатељима, диванио.

Суноврат Адамовића почиње његовом смрћу 1938. године од последица напада жучи. Шест месеци касније умире и његова старија кћи Александра, после чега цело имање, фабрика, палате, падају на плећа супруге Хилде и дванаестогодишње кћерке Анастасије. Дела бремена решиле су се продајом фабрике, али праве невоље наступиле су током рата, а наставиле се и након њега. Анастасија је током рата одлазила у Раковац и Каменицу коњском запрегом по грожђе, воће и вино, пролазећи кроз разне царинске и војне контроле, и завршавала послове у винограду и винарији... На једном од тих тура точком је нагазила на мину и сплетом срећних околности остала жива, али са оштећењем слуха на једно ухо. Рацију је избегла захваљујући залагању официра, који је био смештен у њихову кућу. Оно што различите војске нису током рата уништиле, пошло је за руком послератној власти, иако су Адамовићке за време трајања сукоба помагале на многобројне начине победницима. Истеране су с имања, на које се никад више нису вратиле. Чак нису добиле аграрном реформом ни део који је био законом загарантован онима који земљу обрађују својим рукама. Винарија и остале зграде на имању су срушени, виногради повађени, чокоти попаљени. Ни од фабрике, иако је она била продата, није остало ништа. Порушена је, и на њеном месту, у данашњој улици Петра Драпшина, подигнута је стамбена зграда. – Све им је одузето, а у кућу су још за време рата почели да усељавају људе, и треба захвалити мојој баки што је успела да их се реши и некадашњи господски део куће сачува за нас – прича Адамовићева унука. – Радни део није више наш.

Тамо су неки откупили станове које су добили, два или три стана је бака продала одмах после рата да би имале чиме да се издржавају. Продала је и клавир, камин и ко зна шта све још да би се могло живети. Мама је у то време била у Загребу на студијама и требало је и за то извојити новац. Оне нису причале пуно о томе шта су преживеле што је и разумљиво, јер је то било трауматично искуство. Ја сам први пут поводом ове изложбе видела локалитет винограда и винарије. Од маме сам покушавала да извучем податак када бисмо пролазиле туда, где је то било. Обично би одговарала: „Тамо негде, није важно, више ничег нема, ни камен није остао„. Идући тамо, видела сам да подрум постоји, фасада је измењена, а црвени мермер са степеништа летњиковца у Раковцу приметила сам на неким кућама у селу. Мама је поднела захтев за повраћај имовине. Искрено, немам велика очекивања од тога, али бисмо волели макар да ову кућу добијемо назад. Но важније од тога ми је да права слика о Адамовићима као људима изузетног предузетничког духа и припадницима грађанског сталежа који су нешто деценијама стварали, изађе на видело.

Породично стабло

Весна Видер и њена деца, Јелена и Марко Милошевић, једини су потомци Александра Саше Адамовића. Дагмар, кћерка др Федора Адамовића, једног од двојице синова Сашиног рођеног брата Стевана, познатог по томе што се свим силама залагао да се не руши део Јеврејске улице и његова кућа због градње позоришта, једина носи ово чувено презиме, али она нема деце. Сашина сестра Марија била је удата за др Николу Гавелу у Загребу, Емилија за архитекту Стевана Славнића у Новом Саду, Меланија за Анастаса Паханија у Трсту, Олга за др Ђуру Трифковића, сина Косте Трифковића. Марта, Јулијана, Софија, Вера и Ивана се нису удавале. Саша је имао још два брата, Ђуру и Димитрија.

www.dnevnik.rs/novi-sad/adamovici-porodi...u-je-prekrio-zaborav
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Pinki

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 02 jan 2012 15:24 #302

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Koga ne mrzi to da cita ? Ajd prepricaj u jednoj recenici molim te :)
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 02 jan 2012 16:52 #303

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
A garant sam procitao sve :troll:

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 03 jan 2012 01:13 #304

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
  • Poruka: 862
  • Primljenih Zahvalnica: 330
Najbitniji deo: Stevan Adamovic je bio jedan od vidjenijih NS politicara, krajem 19og i pocetkom 20og veka. Bio je istaknuti pravnik i osnivac Advokatske komore Vojvodine. Bio je veoma aktivan sve do okupacije i dolaska partizana ( kasnije ), kada je kao predstavnik gradjanskog drustva bio smenjen sa svih funkcija. Mislim i da je bio gradonacelnik tokom 20tih. Ziveo je u kuci na mestu danasnjeg SNP a koliko se secam price, otisao je iz NS i preselio se u Pulu ili Rjeku gde je umro.

Inace, meni je najdrazi jer je imao prvi automobil u Novom Sadu, jos krajem 19veka, koji je dobio od svoje babe, grofice Kondorasi i koji je u NS dosao direktno sa svetske izlozbe u Parizu. To ne samo da je bio prvi auto u NS, nego i Srbiji ( jer je prvi auto u Bg dosao tek 1903 godine ). Navodno je autom isao u obilazak opstina i politicke pred izborne govore. Protivnici su pricali da se narod skupljao da gleda to cudo tehnike a ne da slusa njegove price :D Svi kazu da je bio fantastican lik i veoma svestran covek a da se o njemu ne zna mnogo.
Slobodni Zidar
Zahvalnici: Dukelander, TurboMaximus

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 03 jan 2012 22:02 #305

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1241
  • Primljenih Zahvalnica: 1666
pre nekih 10 godina citao sam mnogo dobru knjigu o svim vidjenijim predratnim porodicama u novom sadu i vojvodini ( adamovici, dunjderski, tanurdzici....) na zalost ostala mi je u ns a i ime sam joj zaboravio....koga zanima nek se raspita vredi je procitati...

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 03 jan 2012 22:08 #306

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
eo naso zove se "stalez dundjerskih"

link : www.serbiatravelers.org/medijateka/56-kn...0-stalez-dundjerskih

"Opis: Knjiga o prvim novosadskim industrijalcima i trgovcima, ali i knjiga o Novom Sadu, iz koje ćete saznati kako se ova varoš razvijala, ko je podigao koju kuću, šta se u gradu dešavalo u mirnim i burnim vremenima, i ko su ti ljudi po kojima mnoge stare zgrade u gradu nose ime. "Kako je Gedeon, prvi - Deda-Geca utemeljio bogatstvo Dunđerskih, a njegov sin Lazar postao najbogatiji Srbin modernog doba. Ko su bili drugi potomci Deda-Gece? Zašto su vinogradari i vinari, otac i sin Aleksandar-Šandor i Aleksandar-Saša Adamovići postali snabdevači engleskog i jugoslovenskog dvora? Zašto su Nikola Tanurdžić i Miloš M. Raletić bili najpoznatiji novosadski trgovci između dva velika rata? (...) I šta se desilo posle revolucije 1944. godine?"
Poslednja izmena: 03 jan 2012 22:09 od sergio-m.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 03 jan 2012 22:33 #307

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
tako će za sto godina na nsbuildu neki Sergio junior izučavati ko je Bata Kole najbogatiji Novosađanin onog doba, zatim kako je jedan od najbogatijih stanovnika ove varoši Matijević napravio palatu koju su zvali hotel "Centar" i kako je veliki hotelijer i patriota Bata Kan Kan pokupovao hotele po varoši. I praviće biste velikanima po centru grada.
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 04 jan 2012 00:49 #308

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Zamalo da napišem nešto slično.
Naučnici i umetnici me malo više impresioniraju od trgovaca, vinara i sl.

Odg: Svaštara 04 jan 2012 04:18 #309

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
  • Poruka: 4031
  • Primljenih Zahvalnica: 2421
Danas citam u satu prvi srpski automobili 1903 BG, nije tacno nego 1892 NS,

Takodje i gimnazija, prva u Srbiji 1833 KG, nije tacno nego Sr.Karlovci 1791, tada u KG nisu ni znali sta je gimnazija

Razumem ja da Vojvodina nije tad bila u Srbiji, ali ipak mislim da se ovi datumi moraju racunati
Poslednja izmena: 04 jan 2012 14:20 od Nixivoje.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 04 jan 2012 08:55 #310

• Pripadnik
  • Pripadnik's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1172
  • Primljenih Zahvalnica: 716
Bravo ranko, ja odavno tako razmišljam :okay:
Naravno, ništa ne treba generalizovati ali...

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 04 jan 2012 09:01 #311

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
  • Poruka: 903
  • Primljenih Zahvalnica: 896
Posebno je zanimljivo pismo od 11. januara 1922. godine u kojem Uroš Predić savetuje Stevi Aleksiću kako da reši problem carinjenja svojih slika kritikujući pritom državu zbog loših zakona i propisa:

„Ja sam oduvek bio najsavesniji građanin i smatrao sam za neljudsko obilaziti zakone na štetu države, ali od kako je nastala ova pometnja u celoj Evropi, te je i pojam o državi i o dužnostima građana jako uzdrman i to nepoštovanje autoriteta ‘vlasti’ još povećano time što nesposobni, a često čak i nevaljali ljudi drže vlast u prljavim rukama, izdaju naredbe koje se ne fermaju jer su ili neizvodljive ili glupe i protivne interesu većine i tako sve više daju povoda opštem nezadovoljstvu koje je pritislo ceo svet. Od toga doba je olabavila i moja savest prema izvesnim uredbama nametnutim onako odoka, za probu, kao pokušaj, ne vodeći računa o posledicama i komplikovanim odnosima između građana i države, i ja se sam neki put gorko nasmešim, kad vidim, kakve naredbe, uredbe i propisi se daju i kako se vrše!“, citira pismo kustoskinja.
Izvor: Blic

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 04 jan 2012 09:02 #312

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
izvinjavam se velikom borcu za srbstvo Igoru Miroviću koga nisam spomenuo, a koji je bio angažovan početkom 21. veka na ubrzanom razvoju Novog Sada radeći kao direktor ZIG-a, a potom praveći autoperionice po gradu.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 05 jan 2012 22:55 #313

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
nisam nista zlonamerno mislio ako sam rekao da je dobro procitati jednu knjigu..ne radi se samo o "truloj burzoaziji i kapitalistima " mnogo je bitnije razumeti duh grada onog vremena..al prico sam kanda u vetar...izvinjavam se...

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 jan 2012 01:01 #314

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Siguran sam da niko nije video nikakvu zlu nameru. Meni lično je dosta srceparateljnih tekstova na te teme. Razloge za čitanje ili ne, konkretne knjige, uopšte ne komentarišem.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 jan 2012 07:11 #315

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
sergio:
poznavanje istorije je veoma važno i cenim sve koje zanima istorija. I ova tema je super tema jer se bez poznavanja razvoja grada ne može ni shvatiti sam grad. Ovde sam našao fantastične fotke koje nisam ni slutio da postoje.
Moja aluzija je bila da te bogataše baš i ne cenim nešto previše. Mnogi su poznati samo zato što su bili bogati. Nemaju neku drugu vrednost. Samo sam hteo da na te likove iz prošlosti gledamo realnijim očima a ne veličajući ih kao što u pesmama veličamo kraljevića Marka.
Tako smo u bližoj prošlosti veličali narodne heroje iz 2sv rata a mnogi od njih su te titule i ordenja dobijali znamo na koji način ja tebi ti meni. Tako smo došli u situaciju da Crna gora ima više prvoboraca i nosioca spomenica nego što ima stanovnika.

Ja bi samo na te likove gledao malo kritičnije a mnogi od njih nisu zaslužili ni da se pomenu.

zato napred u razjašnjavanje istorije Novog Sada. :cheers:

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 jan 2012 07:53 #316

• Pripadnik
  • Pripadnik's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1172
  • Primljenih Zahvalnica: 716
Naravno da je važno shvatiti duh onog vremena ali treba pokušati i uravnotežiti romantičarski i realan način života i shvatanja tog vremena.
U suštini slažem se i sa sergiom i sa ostalima, moraš čitati da bi shvatio ali i moraš čitati "između redova".... da ne kažem istina je negde između :yes:

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 jan 2012 10:12 #317

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Prilično smo se složili.
Malko na temu istorije i međuredova.
Kao svedoci dela iste, mogli smo da se uverimo u neegzaktnost dotične nauke kao i u opštu sklonost kreativno nadahnutim interpretacijama. Siguran sam da većina nije sposobna ili zainteresovana da angažuje mozak između redova, što rezultira nekritičkim navijanjem, uvek iz nekih ličnih razloga.
Zaključujem, da je istorija, zajedno s još jednom neegzaktnom disciplinom, religijom, savršeno sredstvo manipulacije živom silom.
Poslednja izmena: 06 jan 2012 10:13 od TurboMaximus.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 jan 2012 11:39 #318

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
  • Poruka: 903
  • Primljenih Zahvalnica: 896
Nemoj Turbo pliz da nam navlačiš religiozne flejmere. :ohno:

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 jan 2012 11:48 #319

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Nikad više.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 jan 2012 12:30 #320

• mrnjavi
  • mrnjavi's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Vozači da se ostave na miru!
  • Poruka: 3435
  • Primljenih Zahvalnica: 9193
TurboMaximus napisao/la:
Prilično smo se složili.
Malko na temu istorije i međuredova.
Kao svedoci dela iste, mogli smo da se uverimo u neegzaktnost dotične nauke kao i u opštu sklonost kreativno nadahnutim interpretacijama. Siguran sam da većina nije sposobna ili zainteresovana da angažuje mozak između redova, što rezultira nekritičkim navijanjem, uvek iz nekih ličnih razloga.
Zaključujem, da je istorija, zajedno s još jednom neegzaktnom disciplinom, religijom, savršeno sredstvo manipulacije živom silom.

Potpisujem.
"Stari svijet umire, novi se bori da se rodi. Ovo je vrijeme monstruma."
Antonio Gramši
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru