Blavak napisao/la:
Posle nekog vremena juče sam bio u Limanskom parku, na igralištu. Nažalost, napunih ovu temu.
Ovde bi majke trebale da doje decu?
Ova kucica je inace placena 400.000 din, i od prvog dana apsolutno neupotrebljiva. U njoj se urinira, puna je smeca, igala i sl. Ne znam kako je ikome palo na pamet da je to dobra investicija, ne mozemo da sacuvamo klupe a kamoli ogradjeno skroviste. Kao dva puta majka i dojilja, ja zaista mislim da je ovih para bila vrednija promocija dojenja i osnazivanje majki da doje gde hoce, a ne da se sakrivaju kao da rade neku sramotu. Drustvo smo u kome je postalo drustveno prihvatljivo (pa i pozeljno) da zene masu (polu)golim grudima, iskacu iz svih medija, setaju ih na izvol'te po ulicama parkovima i javnim institucijama, ali je velika sramota da istima podoje dete i treba da se sakriju u kucicu
(Licni stav, pomalo izrevoltiran priznajem
)
www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/54247/Po...Limanskom-parku.html
Blavak napisao/la:
Da li će nam se svest ikad podići na taj nivo da makar sačuvamo ono što smo napravili, našim zajdeničkim novcem nas poreskih obveznika?
Nebriga o igralistima i gradskom inventaru uopste je obostrana i grad se, nazalost, jednako divljacki zna ophoditi prema svojoj/nasoj imovini kao i vandali.
Tema mi je bliska jer upravo pokusavamo da izboksujemo sistemsko resenje za nesto "jako komplikovano" - kosenje igralista.
Naime, u poslednjih nekoliko godina je grad postavio veliki broj novih decijih igralista sto pozdravljam i sto je stvarno pohvalno. Ali ... u isto vreme se pojavio novi problem, igralista su postavljena i ostavljena, svake godine docekaju jul avgust vireci iz korova od metar ipo, ne odrzavaju se, djubre se ne prazni, ili kante uopste ne postoje, prakticno su neupotrebljiva deci (ali cesto vrlo zabavna adolescentima). Cak i ove sezone kada je zvanicno proglasena najezda krpelja, sve institucije su redom bile gluve na molbe da se pokosi a goreli su im telefoni ... Kada smo malo zarovili u problematiku dosli smo do informacije da su desetine tih novih igralista postavljene na korovske povrsine (povrsine koje nisu u nadleznosti Zelenila i kose se samo po nalogu ZIGa u programu suzbijanja ambrozije, dakle jednom godisnje), svi se ogradjuju od obaveze da se ona ubace u listu redovnog odrzavanja. Neka igralista su postavljena pre pet godina i status im se ne menja, a ovaj trend se i dalje nastavlja. Tako da desetine miliona dinara se godisnje upucaju u mobilijar i postavku igralista, i onda se na ista prosto zaboravi.
Evo nekih primera:
Ilariona Ruvarca (tik pored MZ):
Venizelosova (sasvim slucajno uhvaceno posle kosenja, inace cele sezone bude zaraslo):
Bulevar Patrijarha Pavla
Autori slika su majke novosadske dece sirom grada.
Ima ih masa, Petrovaradin, Klisa, Sr Kamenica, Telep, Novo Naselje ...