Zato smo tu gde jesmo. Jer ne shvatamo prvo sebe, pa onda druge.
Jer nam se sav sadrzaj namece u centar grada (Promenada je poslednji primer),tu nam se prave parkinzi i garaze, da dolazimo u centar u sto vecem broju?!
A sasvim je logicno da soping centri (kao sto je Roda npr.) budu na obodu grada, da se ne stvaraju nesnosne guzve kada ljudi dolaze i odlaze na takva mesta. Da Decathlon, MediaMarkt, Tesco itd. svi budu u jednoj zoni, sa istog ukljucenja / iskljucenja sa vazne saobracajnice.
Da nista od toga ne radi nedeljom. Cak i subotom da radi (ako radi) skraceno. A ako bas mora nedeljom, da bude dobrovoljno i placeno 100% tj. 2x vise.
Da se radno vreme zavrsi u 15 ili 16h, pa da onda imas vremena za svoju porordicu i sebe.
I ne mora to naselje biti kao na slici. Ja sam u procesu pracenja izgradnje NS od 2003. do danas i znam koliko se izmenio. Koliko je neko iz gradske vlasti mogao da mrdne guzicom i jos tamo 2004. / 2005. da, kada je video kako se radi i gradi u Veterniku ili Sajlovu, kaze "stani", daj da nadjemo resenje pa da isprojektujemo neku urbanisticku celinu, koja ce liciti na nesto, pa da nadjemo model finansiranja za te ljude, jer i ovako imamo lepe prilive od buma gradnje u samom gradu. A oni svi grade bez ikakve dozvole, bez ikakvog razumevanja za urbanizam i sta predstavlja sirina ulice od 5-10 metara. Nuzno zlo. Bas su ljudi po selima bili blesavi pre 200 ili 300 godina, pa su ulice tamo sada siroke po 20 metara. Pa imaju drvorede sa obe strane, pa travnjake itd.
Ali kao sto sam rekao, nas muci nasa svest u globalu. U zemlji slepih, jednooki je kralj...
Bilo bi lepo kad bismo shvatili ili se setili (pitali?), kako je to bilo pre 30 ili 40 godina? Pa ce te cuti da su ljudi radili do 15h, dolazili kuci u 15:30-16h i cesto ili isli negde na rucak ili ga obavili tu i onda imali vremena za svojuu decu i sebe. Nisu morali da razmisljaju o dodatnom privatnom poslu, da bi samo priustili osnovne stvari (letovanje, ruckove, vikende i sl.), a ne imali neki luksuz.
I sada shvatis da nemamo vremena ni za sebe, da smo svi u nekoj letargiji, da su ljudi presrecni sto ce kupiti stan u nekom garden-u za 70k evra i robovati da ga otplate za 20 ili 30 godina. A ja se nadam da ce najkasnije u to vreme taj stan realno vredeti manje, jer ce to znaciti da smo shvatili da je takav vid stanovanja ili za studente, ili za ljude koji nemaju dovoljno vremena zbog raznih obaveza, ili za one koji ju jednostavno lenji ili sta vec, pa nece nista ni da rade kada dodju sa posla... Da ce se roditelji sa decom masovno preseliti na neku periferiju, da ce stari i nemocni uvideti da je (dobar) dom za njih odlicno resenje. Da ne treba da zive u stanovima od po 60kvm sa 70 ili 80 godina i budu (relativno) opterecenje svojoj deci. I ne kazem da su sve stvari nesto cemu svi treba da tezimo, ali bi bilo dovoljno da se bar nesto od toga ostvari, onda cemo znati da smo dosli na nivo svesti / rada / zarade / slobodnog vremena na kojem smo bili 70ih ili 80ih. Jer smo tada vise licili na normalan svet nego sto licimo sada. Jer je tada komsija (Madjarska, Rumunija, Bugaraska, Albanija) gledao u nase dvoriste i govorio kako je lepo sredeno. A mi smo sada cikina buva. Kao kada u kraj koji je relativno lepo sredjen i napreduje ka boljem, kucu nasledi potomstvo, koje bas i nije briga kako ce mu dvoriste izgledati...