Uhvatili ste se Sajlova koji je baš loš primer iz svega gore navedenog. Često se spominju kao argumenti vrtić i škola. Da ne idem mnogo od Sajlova, tu je Rumenka u kojoj postoji i vrtić i osnovna škola. Relativno je blizu Novog Sada. Ide i gradski autobus. Ista su opština. Ne bih zanemario ni Kisač. Već sam spominjao Bački Petrovac, opštinsko mesto na samo 25km od centra Novog Sada. Baš u Petrovcu postoji novi blok sa porodičnim kućama, gde planom nije predviđeno da se grade objekti gde bi se držale domaće životinje i mislim da se tamo drže toga.
www.screencast.com/t/g5xq1klrKv
Kod mene u kvartu postoji isto pravilo ali komšije se baš ne drže toga, retko ali dešava se, možda u ulici dvoje njih drže svinje ili živinu, veći su problem kučići kojih zaista ima pa se dešava noću da laju, ali to je problem i u gradu, čak i u zgradama.
Iako smo odmakli od teme, ja bih glasao za 2. opciju, dakle život u predgrađu. Po meni, idealna mesta za stanovanje u okolini Novog Sada su: Sremski Karlovci, Bački Petrovac, Futog, Kisač, Gložan, Čelarevo... Sve u krugu 30km.
Evo primer za Gložan. Za 20-30k eura možete da birate novu kuću, u poslednje vreme ih nema toliko na prodaju kao ranije. Za 10 000e možete da kupite plac tj trošnu kuću i da zidate šta želite. Za mlađe postoji vrtić i osnovna škola. Postoje sportske sekcije, fudbal, odbojka, košarka, karate itd. Postoji otvoreni bazen, lepe staze za šetnju i vožnju bicikla. Za srednjoškolce tu su sasvim udobni autobusi sa gustim redom vožnje do NS i nazad. Postoje linijski taksiji, postoji mogućnost udruživanja nekoliko putnika pa je za radnike koji putuju do NS a nisu vozači ovo svakako isplativa opcija. Ko je u eko fazonu sada ima i asfaltiranu biciklističku stazu do Telepa u Novom Sadu.
Nije idealno, nismo Holandija ili Danska, ali dok god budemo razmišljali tako da mora što bliže centru, da su sve van zone jednocifrenih gradskih linija "vukojebine" zidaće se Kraljevi Parkovi, Pupin palate, razni Zonedi i Avenije, prodavaće se parkinzi u dvorištima zgrade a za ulični će se ginuti. Kvadrat će skočiti preko 2000e i za neki iole normalan stan od 50kvadrata trebaće vam 100 000e. Za 100 000 evra da vidite kako bih upakovao takozvani "američki san" eto baš u Gložanu.
P.S. Nisam protiv života u gradu, ali me strašno boli kada od žitelja grada čujem kako je problem života u manjim mestima vrtić, škola, sport za decu itd. Pa onda neko spomene koze i krave i kako je gotovo nemoguće doći do grada. Teže je doći sedmicom od Satelita do Futoške, nego Dunavprevozom od Gložana do Futoške. Jeftinije jeste, ali je i teže verujte mi. Pogotovo u špicu i po kiši, snegu, vrućini...
- Neću više pisati o ovome u ovoj temi jer smo je malo promašili, ali bih savetovao svakog ko u skorijoj budućnosti planira da kupi stan za porodično stanovanje, da ukuca u oglase i lokalna mesta i da vidi šta ima u ponudi. Iz iskustva znam da najbolje kuće ne mogu da se pronađu na internetu već se oglašavaju na lokalnim oglasnim tablama.