Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Petrovaradinska tvrđava

Odg: Petrovaradinska tvrđava 20 apr 2012 18:23 #201

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Ok, u teoriji je dosta toga moguće. Ali koja je verovatnoća da muzika, koja traje 4 dana godišnje, nanese štetu tvrđavi? Onda bi trebalo zabraniti i koncerte na Trgu, jer će se ceo stari centar srušiti...

Veću štetu tvrđavi nanosi njeno loše održavanje, zapostavljenost nekih delova, saobraćaj (na tvrđavi i u podgrađu), itd...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 20 apr 2012 18:27 #202

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Sasvim sigurno najveću štetu tvrđavi nanosi neodržavanje, i nepažnja.
Nadam se samo da će izdržati još malo dok se ne pojavi neko odgovoran ko će se stvarno pozabaviti kvalitetnim investicionim održavanjem, konzervacijom, restauracijom i rekonstrukcijom.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 20 apr 2012 18:28 #203

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Dukelander napisao/la:
Nisam siguran, tj. ne bih se usudio da tvrdim da ne šteti :)

Neke niske frekvencije recimo dođu u rezonanciju sa objektom i vibracija se umnogostruči.
To uopšte nije neka nepoznata stvar.

Znam ponešto o tome. Ne spada u nemoguće, ali ni u mnogo verovatno. Trebalo bi direktno pobuditi konstrukcju u dužem trajanju i velikom energijom zbog značajnog rasipanja. Ovako kroz vazduh, ne bih rekao. Hoću da kažem da muzika nema veze. Ostaju cupkajući ljubimci. Kako polovina nema ni sluha ni ritma nisam zabrinut.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 21 apr 2012 10:37 #204

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
  • Poruka: 152
  • Primljenih Zahvalnica: 389
Vidis da je sada i ON strucnjak. Ali, cuo sam da postoje dve studije o "stetnom" uticaju EXITa na Tvrdjavu da su radili PMF i FTN 2003 i 2009 ili 2010. Naime i ovo sam cuo od jednog novinara (mislim da je i on na ovom forumu pa ga tom prilikom pozdravljam), ali ko vise veruje u ono sto procitaju u novinama, cuju na radiju ili vide na televiziji!? Rekoh, dok ne vidim crno na belo...

Samo ne znam ko vise steti tvrdjavu EXIT, grad koji nema para da ulaze u ocuvanje, oni koji se penju autobusima i automobilima jer je na Gornjoj tvrdjavi zabranjeno parkiranje, ja koji driftujem kod na gornjem bastionu sv. Luja, oni koji ULTovima i kamionima paradiraju, intezivan saobracaj kroz Podgradje. Gradjavni koji ne znaju nista o Tvrdjavi, turisticki vodici koji pisu o "jebodromima" ili mi govore kako Damad Ali-pasa nije bio veliki vezir. Milkovic, akademik Veljko koji jedini nesto i pise, pardon, skenira.

Ah, da... Ovo ce nekima biti zanimljivo. Nisam vam rekao da sam "imao cast" da budem spomenut u poslednjoj "publikaciji" pomenutog akademika.

"...najlakse bi bilo propremiti obimnu suvoparnu publikaciju o fortifikacijama putem kompilacije arhivske gradje, pojedinih knjiga iz biblioteka, beskrajnim fotografisanjem bastiona, bedema, galerija itd."1 rece Milkovic akademik Veljko u predgovoru knjige u kojoj je objavio skenirane strane iz "Vojne enciklopecije", ali i radove Secuskog i Smita uz napomenu da se bitni podaci "prenose u neizmenjenom obliku kako bi se izbegle greske pri bilo kakvoj obradi teksta... V.M.)2
1 Milkovic, Veljko, Petrovaradinska tvrdjava - Kosmicki lavitint otkrica - podzemne galerije, prilozi o fortifikacijama, prikaz sazvezdja, tajna malteskog krsta, astronomska podudarsnot, rituali i mistika, alternativni turizan..., Novi Sad 2007, str. 8.
2 Milkovic, op.cit., str. 14.
„Tvrđave se ne podižu po pravilima i sistemima, već po zdravom ljudskom razumu i iskustvu.“
Sebastijen le Pretr de Voban (1633-1707)

Odg: Petrovaradinska tvrđava 21 apr 2012 11:21 #205

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Micowiny napisao/la:
Vidis da je sada i ON strucnjak. Ali, cuo sam da postoje dve studije o "stetnom" uticaju EXITa na Tvrdjavu da su radili PMF i FTN 2003 i 2009 ili 2010. Naime i ovo sam cuo od jednog novinara (mislim da je i on na ovom forumu pa ga tom prilikom pozdravljam), ali ko vise veruje u ono sto procitaju u novinama, cuju na radiju ili vide na televiziji!? Rekoh, dok ne vidim crno na belo...

Ozbiljna i sistematska merenja su jedini način da se to utvrdi. Ne zanemarimo stotine godina sleganja, zemljotrese, bombardovanje. Navijam za Egzit, ali ne do granice uništenja tvrđave.
Pitanje je šta su gorepomenuti radili. I o njima ponešto znam i ne znam šta bih rekao.

Evo jos nesto za razbibrigu... 21 apr 2012 12:25 #206

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
VREMEPLOV za 18. oktobar 1692.

pronadjite greske...

1692. - Počela gradnja Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu. Kamen-temeljac Petrovaradinske tvrđave položio je austrijski princ Kroj. Izgradnja je trajala punih 88 godina, do 1780, po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, a gradili su je austrijski vojni arhitekti. Izgrađena na 112 hektara, na uzvišenju koje dominira okolinom, bila je neosvojiva za tadašnju ratnu tehniku i već tada je dobila naziv Gibraltar na Dunavu. Kao isključivo vojni objekat, Petrovaradinska tvrđava služila je sve do 1948. godine, da bi 1951. stavljena pod zaštitu države i dobila karakter kulturnog i turističkog objekta. Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina se na tvrđavi održava "Exit", međunarodni festival muzike.
„Tvrđave se ne podižu po pravilima i sistemima, već po zdravom ljudskom razumu i iskustvu.“
Poslednja izmena: 21 apr 2012 12:27 od Micowiny.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 00:53 #207

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
  • Poruka: 903
  • Primljenih Zahvalnica: 896
Kao što verovatno svi znate, ovo su planovi izloženi u centru grada i to do 26. aprila, pa ako želite uživo da ih vidite požurite.

Da su stavili mat stakla ne bi bilo odsjaja, ovako nisam mogao da skroz izbegnem svoj uticaj... :D

Ako nekome zatrebaju original fotke neka mi se javi na pp.

Austrijski državni arhiv
(Österreichisches Staatsarchiv)
PLANOVI PETROVARADINSKE TVRĐAVE

(Naslove sam prekucao sa etiketa koje stoje pored planova.)

1. Plan Petrovaradinske tvrđave - 1688.

2-3. Plan Petrovaradinske tvrđave sa okolinom - 1720.

4. Plan Petrovaradinske tvrđave sa okolinom - 1721.

5. Prikaz radova na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1726.

6. Pregledni plan Petrovaradinske tvrđave, Hornverka, Petrovaradina i Majura - 1750.

7. Raportni i projektni plan fortifikacijskih i drugih radova na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1760-1762.

8. Raportni i projektni presek fortifikacijskih i drugih radova na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1760-1762.
Poslednja izmena: 23 apr 2012 00:59 od Pinki.
Zahvalnici: Dukelander, Cookie, Buck, limanac, TurboMaximus

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 00:55 #208

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
9. Raportni i projektni plan fortifikacijskih i drugih radova na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1762-1764.

10. Raportni i projektni presek fortifikacijskih i drugih radova na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1762-1764.

11. Nacrt minskog sistema Petrovaradinske tvrđave - 1764.

12. Raportni plan Petrovaradinske tvrđave - 1770-1771.

13. Glavni raportni plan fortifikacijskih i drugih radova na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1780-1781.

14. Situacioni plan dela Petrovaradinske tvrđave, sa predloženim ušančavanjima - 1822.

15. Kopija skice ušančavanja na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1850.

16. Prikaz ostataka Inzelšanca uništenog u poplavi 1827. kao i delova srušenih 1832.

17. Plan pešadijske kasarne u Hornverku, građene 1751-1752. (danas zgrada Akademije)

18. Plan, fasada i profil kasarne u Hornverku - 1805. (danas zgrada Akademije)
Zahvalnici: solimns, Dukelander, Cookie, Buck, limanac, mrnjavi

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 00:55 #209

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
19. Raportni i projektni plan franjevačkog samostana pored kojeg je napravljena garnizonska bolnica - 1783-1784. (danas Vojna bolnica)

20. Presek i fasada garnizonske bolnice u Vaserštatu, adaptirane zgrade franjevačkog manastira - 1786. (danas Vojna bolnica)

21. Skica i profil već izgrađene garnizonske bolnice i stare zgrade franjevačkog samostana takođe predviđenog za adaptaciju u bolnicu - 1786. (danas Vojna bolnica)

22. Skica i presek nekadašnje zgrade Komande Tvrđave, potom Generalne komande, kao i plan bivše franjevačke crkve pored samostana, predviđenog za adaptaciju u bolnicu - 1786. (danas Vojna bolnica)

23. Raportni plan kuće adaptirane u zgradu Ratne kancelarije - 1784. (danas Trg vladike Nikolaja br. 4, deo Vojne bolnice)

24. Projekat proširivanja zgrade Generalne komande - 1811. (danas u sastavu Vojne bolnice)

25. Fasada i poprečni presek zgrade Generalata - 1820. (danas Vojna bolnica)

26. Fasada i poprečni presek zgrade Generalne komande u Donjoj tvrđavi - 1820. (danas Vojna bolnica)

27. Plan Duple kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi - 1750. (danas Oficirski paviljon)

28. Raportni i projektni plan potpune restauracije Duple kasarne na Gornjoj tvrđavi - 1784. (danas Oficirski paviljon)
Zahvalnici: Cookie, Buck, limanac, mrnjavi

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 00:56 #210

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
29. Plan, fasada i presek Duple kasarne na Gornjoj tvrđavi, predviđene za adaptaciju - 1802. (danas Oficirski paviljon)

30. Plan artiljerijske kasarne - 1839. (danas Muzej grada)

31. Plan Lihtenštajnove kasarne na Gornjoj tvrđavi - 1819.

32. Fasada i presek zgrade Komande Tvrđave - 1820. (danas Beogradska ulica br. 9)

33. Plan i presek restauracije grenadirske kasarne u Donjoj tvrđavi u Oficirski paviljon - 1828. (danas Beogradska ulica br. 14)

34. Skice, presek i fasada nove garnizonske bolnice - 1809.
Zahvalnici: solimns, Dukelander, Cookie, Buck, limanac, mrnjavi, TurboMaximus, SZPDNEVEN

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 07:06 #211

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
Bravo za trud, odlicne su :okay:

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 09:31 #212

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Od mene + za trud i za ideju (i za 666-ti post :evil: )!
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
Poslednja izmena: 23 apr 2012 09:33 od Dukelander.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 09:41 #213

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
ma nista dok ih ne vidite uzivo...

btw... broj 16. je fenomenalna...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 09:47 #214

• sandman
  • sandman's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1209
  • Primljenih Zahvalnica: 639
svaka cast za trud i reportazu.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 apr 2012 12:15 #215

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
Dukelander napisao/la:
Od mene + za trud i za ideju (i za 666-ti post :evil: )!
Hahaha uočio si :D
Hvala svima. Ipak sam odlučio da stavim velike fotke, pa ko želi moći će da skine neko vreme (dok ne obrišem sa servera).
Zahvalnici: limanac

Odg: Petrovaradinska tvrđava 08 maj 2012 10:12 #216

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
ovo mi deluje kao pronalazak rupe na saksiji...

svi znamo da je na dnu ali eto, neko se nasao i da je podigne i vidi sta ima ispod...

ajde ovako, ko hoce sa mnom jedan da da izvrsi pravo arheolosko istrazivanje bez iskopavanja... da lociramo redute iz sredine XIX veka... samo da uzmem plan iz istorijskog arhiva grada...

Zahvalnici: Pinki

Odg: Petrovaradinska tvrđava 08 maj 2012 11:24 #217

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Ako si ozbiljan racunaj na me :)
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 08 maj 2012 11:37 #218

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
I na mene B)

Odg: Petrovaradinska tvrđava 22 maj 2012 11:57 #219

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
Elaboracija o zastiti Petrovaradinske tvrđave

Nedavno završena Elaboracija o zaštiti Petrovaradinske tvrđave bi trebalo, ovaj kulturno-istorijski spomenik, da zaštiti više nego što je predviđeno prethodnim dokumentom iz 1948. godine.

Ova elaboracija je samo prvi stepenik ka Uneskovoj listi kulturno-istorijskih dobara od izuzetnog značaja.
enovisad.rs/content/view/9426/520/lang,serbian/

E dobro su se setili - 1948! :nuts: Inace mislim da od te price sa Uneskom nema nista, samo mazu oci, ali dobro je da se bar mi sami sa sobom sredimo...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 22 maj 2012 13:45 #220

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Naravno,Novom Sadu nije u interesu da Tvrđava bude pod UNESCO jer ako bude onda Novi Sad nema para od Exita jer nece biti exita!
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru