Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Petrovaradinska tvrđava

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 09:36 #221

• SZPDNEVEN
  • SZPDNEVEN's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • СЗПД "НЕВЕН". . .
  • Poruka: 373
  • Primljenih Zahvalnica: 982
Micowiny napisao/la:
ma nista dok ih ne vidite uzivo...

btw... broj 16. je fenomenalna...

Može li malo pojašnjenje Lihtenštajnove kasarne? To je slika pod brojem 31. Nikako da se sastavim šta je to danas?
H E B E H "Хајд' у коло селе, 'амо руке беле. Тијо скочи и подскочи, душо медена. Нека зачуде се, земља нек' се тресе.Кад заигра коло Невена."
Poslednja izmena: 23 maj 2012 09:38 od SZPDNEVEN. Razlog: izostavljen deo
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 11:14 #222

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
  • Poruka: 152
  • Primljenih Zahvalnica: 389
limanac napisao/la:
Elaboracija o zastiti Petrovaradinske tvrđave

Nedavno završena Elaboracija o zaštiti Petrovaradinske tvrđave bi trebalo, ovaj kulturno-istorijski spomenik, da zaštiti više nego što je predviđeno prethodnim dokumentom iz 1948. godine.

Ova elaboracija je samo prvi stepenik ka Uneskovoj listi kulturno-istorijskih dobara od izuzetnog značaja.
enovisad.rs/content/view/9426/520/lang,serbian/

E dobro su se setili - 1948! :nuts: Inace mislim da od te price sa Uneskom nema nista, samo mazu oci, ali dobro je da se bar mi sami sa sobom sredimo...

O ovde se frljaju dezinformacijama... 1948. Tvrdjava je proglasena za istorijski spomenik a 1991. godine je proglasena za spomenik od velikog znacaja. "Elaboratom" ona moze da dobije visi stepen tj status spomenika od izuzetnog znacaja....

Svaka cast Slobodanki Babic... Da nije nje sumnjam da bi Zavod uradio nesto vise... Tvrdjav svojom arhitekturom, istorijom i sl. zasluzuje status istorijskog spomenika od izuzetnog znacaja. Ali ja postavljam drugo pitanje: Sta UNESCO zastita uopste znaci?! To do sada niko nije objasnio. Do sada izgleda da je to samo floskula ili samo nesto cemu bi da se hvalimo a ne znamo nista o tome. Nesto slicno ulasku Srbije u Evropsku uniju.
„Tvrđave se ne podižu po pravilima i sistemima, već po zdravom ljudskom razumu i iskustvu.“
Sebastijen le Pretr de Voban (1633-1707)

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 11:15 #223

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
SZPDNEVEN napisao/la:
Micowiny napisao/la:
ma nista dok ih ne vidite uzivo...

btw... broj 16. je fenomenalna...

Može li malo pojašnjenje Lihtenštajnove kasarne? To je slika pod brojem 31. Nikako da se sastavim šta je to danas?

Nema je... Srusena je kao jos nekoliko objekata nakon 1951. godine...
„Tvrđave se ne podižu po pravilima i sistemima, već po zdravom ljudskom razumu i iskustvu.“
Zahvalnici: SZPDNEVEN

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 11:34 #224

• sandman
  • sandman's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1209
  • Primljenih Zahvalnica: 639
micowny, da li znas zasto su oni to porusili?

da li postoje skice, nacrti novosadske i kamenicke kapije, jer sam negde procitao da je to postojalo i da su i njih komunisti porusili pred pocetak rusenja tvrdjave.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 11:38 #225

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major

Ali uvek je dobra prica pred izbore nekima koji zele neki poen. Dok je SRS bila na vlasti u Novom Sadu upravo je i ODNET zid sa Tvrdjave dug 220 metara.

Kada je rec o EXITu on ne bi bio takav FESTIVAL da upravo nije na Tvrdjavi... To sto je EXIT hteo da procenat od svake prodane karte ide Tvrdjavi stalo je u momentu kada nijedna institucija nije mogla da garantuje da ce svaki taj dinar otici Tvrdjavi...

Iskreno se nadam da će i dalje biti dovoljno političke volje da se rad gradskog Muzeja i gradskog Arhiva nastavi... Da se nastavi sa neophodnim odlascima u Beč da se donesu kopije, ne samo planova koji smo imali prilike da vidimo nego i drugih dokumenata koji bi dali odgovore i popunili stravicne rupe u istoriji Tvrdjave.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 11:50 #226

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
A gde je rodjen taj Đurađ Jakšić ? Zvuci Novosadski.

Jako mi je zao sto su usli u Parlament ipak....steta.

Kada vidim kako sreduju Kalemegdan place mi se. Koliko katakombi i tunela imamo, koliko vojska drzi....Vaserstat je bukvalno kao Zabranjeni Grad u Kini.
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 11:58 #227

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
sandman napisao/la:
micowny, da li znas zasto su oni to porusili?

da li postoje skice, nacrti novosadske i kamenicke kapije, jer sam negde procitao da je to postojalo i da su i njih komunisti porusili pred pocetak rusenja tvrdjave.

ima nekoliko skica novosadske kapije a bilo je i jos dve kapije ka kamenickom putu kada je u godinama pred II svetski rat probijan siri put ka kamenici... a "komunisti" su je stavili pod zastitu drzave kao istorijski spomenik godinu dana ranije pre nego sto je na Dan republike 1949. godine vojska predala veci deo Tvrdjave pod civilnu kontrolu...

sruseni su objekti koji su bili suvise osteceni...

a da citiram "najveceg sina nasih naroda i narodnosti"...

"... Povratak do ulaza. Tito usput predlaže da se posveti još pažnje uređenju Tvrđave.
- Potrebno je, - kaže on – potrebno je zasaditi drveće ali ne visoko drveće koje bi kvarilo izgled Tvrđave, nego neko nisko, neko koje odgovara. Tvrđava je dobro mesto za izlete Novosađana, i vi to možete lepo urediti..." ...

i kao velikog lovca na divljač:

" ... Prolazeći kraj kaveza sa životinjama, kraj tog začetka budućeg zološkog vrta, drug Tito se za trenutak zaustavio i rekao pokazujući na srne: - Ne smete ih tako ostaviti. Nikako u tom blatu. Hladno im je i teško. Propašće. ..."

M.A. DRAGI GOST TITO NA TVRĐAVI, Dnevnik, februar 1955.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 12:01 #228

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
  • Poruka: 903
  • Primljenih Zahvalnica: 896
Otis Driftwood napisao/la:
Kada vidim kako sreduju Kalemegdan place mi se. Koliko katakombi i tunela imamo, koliko vojska drzi....Vaserstat je bukvalno kao Zabranjeni Grad u Kini.
Veruj mi da je ipak bolje da vojska bude prisutna makar u tom donjem delu tvrđave nego da se dozvoli devastacija kao na gornjoj tvrđavi i u hornverku. Neka vojska samo ostane tamo taman dok ne donesu neki zakon/propis o zaštiti tvrđave kao objekta od izuzetnog značaja. Stavljanje na UNESCO World Heritage listu bi bilo super, ali čak i bez toga treba podići i primenjivati tretman na neki zadovoljavajući nivo. Treba ga uskladiti sa nekim zapadnim standardima, a uključivanje u svetsku baštinu može da dođe i kasnije. To naravno kao papirologija ne znači ništa, to treba primenjivati u praksi. Trebalo bi paralelno sa odlaskom vojske dovući bar jednog većeg investitora (nikako domaće kontroverzne bizMismene) koji bi od priloženog mogao da napravi turistički raj - verujem da takvih ima. Ako može Petroland, može i Petrovaradin...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 12:11 #229

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
Pinki napisao/la:
Otis Driftwood napisao/la:
Veruj mi da je ipak bolje da vojska bude prisutna makar u tom donjem delu tvrđave nego da se dozvoli devastacija kao na gornjoj tvrđavi i u hornverku. Neka vojska samo ostane tamo taman dok ne donesu neki zakon/propis o zaštiti tvrđave kao objekta od izuzetnog značaja. Stavljanje na UNESCO World Heritage listu bi bilo super, ali čak i bez toga treba podići i primenjivati tretman na neki zadovoljavajući nivo. Treba ga uskladiti sa nekim zapadnim standardima, a uključivanje u svetsku baštinu može da dođe i kasnije. To naravno kao papirologija ne znači ništa, to treba primenjivati u praksi. Trebalo bi paralelno sa odlaskom vojske dovući bar jednog većeg investitora (nikako domaće kontroverzne bizMismene) koji bi od priloženog mogao da napravi turistički raj - verujem da takvih ima. Ako može Petroland, može i Petrovaradin...

Vidim da si se prošetao i video šta znači JP "Beogradska tvrđava" i kako radi...

Što se mene tiče, Tvrđavu treba zaključati i svakom naplaćivati ulaz, kao i u Petrolandu po visini... :)
Parking može i na Gordnjoj tvrđavi ali 1000 dinara na sat... I svaki dinar da ide U TVRDJAVU...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 13:38 #230

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
Micowiny napisao/la:
Vidim da si se prošetao i video šta znači JP "Beogradska tvrđava" i kako radi...

Što se mene tiče, Tvrđavu treba zaključati i svakom naplaćivati ulaz, kao i u Petrolandu po visini... :)
Parking može i na Gordnjoj tvrđavi ali 1000 dinara na sat... I svaki dinar da ide U TVRDJAVU...
Hahaha pa jeste, možda se sećaš da su jedno vreme klipani iz obezbeđenja zabranjivali čak i fotografisanje na Kalemegdanu, recimo oko Pobednika... budale. Ali došlo je to na svoje. Sad je Kališ mnogo uređeniji, mada ima još ohoho mesta za napredak.

Dovoljno bi bilo da u šančevima Vaserštata naprave gomilu sportskih terena kao na Malom Kalemegdanu - za basket, mali fudbal, tenis... pa gde bi nam bio kraj. Šanci su idealni kako za sport na otvorenom tako i za navlačenje pokretnih krovova ili šatorskih krila. Čak i sad je to izvodljivo u hornverku, ali je Vaserštat pogodniji jer ispod nema podzemnih galerija pa ne postoji opasnost od urušavanja. Speaking of that, još nisam primetio da se zbog vibracija i skakanja na Exitu urušio neki tunel.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 23 maj 2012 14:06 #231

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
A onaj glavni ispod Soldatovicevih jelena?
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 24 maj 2012 07:02 #232

• Micowiny
  • Micowiny's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Mineur Major
Pinki napisao/la:
Micowiny napisao/la:

Hahaha pa jeste, možda se sećaš da su jedno vreme klipani iz obezbeđenja zabranjivali čak i fotografisanje na Kalemegdanu, recimo oko Pobednika... budale. Ali došlo je to na svoje. Sad je Kališ mnogo uređeniji, mada ima još ohoho mesta za napredak.

Dovoljno bi bilo da u šančevima Vaserštata naprave gomilu sportskih terena kao na Malom Kalemegdanu - za basket, mali fudbal, tenis... pa gde bi nam bio kraj. Šanci su idealni kako za sport na otvorenom tako i za navlačenje pokretnih krovova ili šatorskih krila. Čak i sad je to izvodljivo u hornverku, ali je Vaserštat pogodniji jer ispod nema podzemnih galerija pa ne postoji opasnost od urušavanja. Speaking of that, još nisam primetio da se zbog vibracija i skakanja na Exitu urušio neki tunel.

Svašta se može uraditi u Wasserstadtu... ali kako biva vreme će pokazati...

Što se mene tiče i treba naplaćivati fotografisanje... Ulaz u tvrđavi, parkiranje, fotografisanje... SVE... a one što prodaju srca i šalove klubova četnik i kokarda baciti sa bedema...

Tunel o kome Otis priča oštećen je nakon prolaska neke skalamerije koja je bila na kamionu... Ličilo mi je na neki kran...

Odg: Petrovaradinska tvrđava 24 maj 2012 10:08 #233

• SZPDNEVEN
  • SZPDNEVEN's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • СЗПД "НЕВЕН". . .
Micowiny napisao/la:
Pinki napisao/la:
Micowiny napisao/la:

Svašta se može uraditi u Wasserstadtu... ali kako biva vreme će pokazati...

Što se mene tiče i treba naplaćivati fotografisanje... Ulaz u tvrđavi, parkiranje, fotografisanje... SVE... a one što prodaju srca i šalove klubova četnik i kokarda baciti sa bedema...

Tunel o kome Otis priča oštećen je nakon prolaska neke skalamerije koja je bila na kamionu... Ličilo mi je na neki kran...
Prilikom poseta Budimpešti 1987/88 itd., odnosno Pešti i Budimu gde je tvrđava slična našoj, prvo što je upadalo u oči ako dolaziš busom, je bilo parkiranje velikih vozila skroz dole (to bi kod nas bio deo oko restorana "Lovotursa"), kola su mogla nešto više (otprilike do platoa Akademije), još tada su bili postavljeni durbini za pogled na Peštu (kao sad kod nas), mislim da je "Hilton" imao svoj hotel, onako "upakovan" da može da prođe u ambijentu. Sama tvrđava spolja baš i nije ostavljala toliki utisak (ili mi nismo sve stigli da obiđemo (tu mislim na mogućnost šetnje i pešačkog razgledanja po samoj tvrđavi). U podzemne galerije budimske nismo ulazili, ali smo obišli fantastčan Muzej. Sećam se da je na otprilike svake dve,tri ili četiri prostorije u kojima su bili izloženi eskponati po periodima i stalna postavka Izložbe, "sledovala" (tj.uvek bila prisutna) jedna tetka u plavom radnom mantilu (tipa nekadašnjih baba-sera u našim hotelima) koja je sa sve štrikerajem u rukama pazila na posetioce. Naravno tada još nije bio razvijen video-nadzor, te ovo ističem kao primer radnog-angažovanja penzionera u socijalizmu.
Na platou budimske tvrđave koji odgovara platou između Jednostavne kasarne i Hotela na našoj tvrđavi, bilo je par onih malih restoračnića sa simpa kuhinjom i lepim bašticama. Ne ovako veliko i "grandiozno" kao danas izdeljena terasa na našoj tvrđavi.
O tome da je sve bilo čisto, okrečeno, trava podšišana na jednako, da su postojale menjačnice, dobar izbor suvenira, itd, itd, neću trošiti reči. A to je bilo pre 25 godina.
Sve u svemu, prostora ima, dobra volja je tu negde, ali nema "NJEGA" mistera veličanstvenog koji bi svojim likom i delom, snagom i novcem, pokazao vlasti da se može napraviti svašta na Đavi.
P.S.
Neki stari slikari su pre 20-tak godina čak imali ideju da se u Waseru, tj u donjim rovovima, na neki način pusti voda i organizuje malo ploveće obilaženje tih prostora. (Ne želim diskutovati o ideji i mogućnosti njene realizacije, ali činjenica je da uz dobar "Brain Storming" a mozgova imamo, može čudo da se napravi od Tvrđave, pa sve do DISNEYLANDA negde na trandžamentu).
H E B E H "Хајд' у коло селе, 'амо руке беле. Тијо скочи и подскочи, душо медена. Нека зачуде се, земља нек' се тресе.Кад заигра коло Невена."
Poslednja izmena: 24 maj 2012 10:11 od SZPDNEVEN. Razlog: progutana slova

Odg: Petrovaradinska tvrđava 24 maj 2012 10:40 #234

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Micowiny

Jel oni te mape u Becu imaju kao stalnu postavku ili su behind the doors? Da li samo imaju mape i dokumente ?

Odg: Petrovaradinska tvrđava 24 maj 2012 10:41 #235

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Veoma interesantna ideja o vodi na tvrdjavi... Ne znam zašto, ali mi se dopada. :)

@SZPDNEVEN - Hilton u Budimu je sve samo nije lepo uklopljen. Meni je, blago rečeno, užasan... :)

Odg: Petrovaradinska tvrđava 24 maj 2012 15:14 #236

• SZPDNEVEN
  • SZPDNEVEN's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • СЗПД "НЕВЕН". . .
FUTOG napisao/la:
Veoma interesantna ideja o vodi na tvrdjavi... Ne znam zašto, ali mi se dopada. :)

@SZPDNEVEN - Hilton u Budimu je sve samo nije lepo uklopljen. Meni je, blago rečeno, užasan... :)
Zato smo i napisali onako "upakovan", jer štrči, ali je Hilton

Odg: Petrovaradinska tvrđava 24 maj 2012 15:22 #237

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
Meni je to bas jako nesretna scena u Budimu, ali sto se vode tice po sancevima oko Tvrdjave, jako sam zagrejan da vidim neke studije i rendere! To bi bio pun pogodak, a u Gradicu nema saobracaja, kaldrma po Beogradskoj, sve puno kafica, ateljea, radnjica, galerija, pa neka crvena cetvrt... :whistle: Ma idi bre, grad bi sinuo od turizma!
Poslednja izmena: 24 maj 2012 15:23 od limanac.

Odg: Petrovaradinska tvrđava 24 maj 2012 16:27 #238

• sandman
  • sandman's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1209
  • Primljenih Zahvalnica: 639
katakombe

Zahvalnici: mukyz, Nicisy1, limanac, Pripadnik, Pinki, SZPDNEVEN

Odg: Petrovaradinska tvrđava 31 maj 2012 21:15 #239

• njegos3344
  • njegos3344's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 4
pozdrav! pre neki dan smo bili ja i ortak persli citavu tvrdjavu i nismo nasli nijedan jedini ulaz u katakombe da nije 'zabarikidiran', pa bih voleo ako neko zna gde se nalazi neki slobodan ulaz sa posetioce da me obavesti :)

Odg: Petrovaradinska tvrđava 31 maj 2012 22:13 #240

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
njegos3344 napisao/la:
pozdrav! pre neki dan smo bili ja i ortak persli citavu tvrdjavu i nismo nasli nijedan jedini ulaz u katakombe da nije 'zabarikidiran', pa bih voleo ako neko zna gde se nalazi neki slobodan ulaz sa posetioce da me obavesti :)
Zezaš?! Ulaza ima slobodnih, to je sigurno, a ovo mi liči na pripreme za Exit... Oni zabarikadiraju (skoro) sve.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru