Petrovaradinska tvrđava ima 20 km podzemlja - postoje indicije da se ispod Dunava nalaze tri tunela
– Циљ нам је да од старе даме, односно Петроварадинске тврђаве, направимо дунавску лепотицу, што она у бити јесте, и да се не кити само неким фестивалима већ
да буде активна 365 дана – рекао је за наш лист оснивач Удржења УГРИП, које је до сада уклонило више од 20 тона ђубрета из подземља Тврђаве, Леон Шурбановић. – „Егзит“ је одличан фестивал, ту нема шта да се прича, али они се, једноставно, не одужују Тврђави. Одговорност за то сносе и надлежни јер су то дозволили и нису узели ренту за изнајмљивање које ће касније улагати у очување и одржавање Тврђаве.
По његовим речима, од Ратно-историјског архива Беча, добили су званичну мапу, и то не једну већ стотинак, у којима се налазе драгоцени подаци о настанку Тврђаве.
– Тада смо схватили да смо доста грешили у мапама које смо сами исцртавали – истакао је Шурбановић, присећајући се како је све почело.
Прво званично спуштање чланова УГРИП-а је било августа 2015. године с мапама које су сами цртали водећи се интуицијом.
По Шурбановићевим речима, постоји око 70 незваничних улаза, а ни званичници из града не знају где су сви они и куда воде.
– Тврђава је мравињак избушен на све стране, који, по неким мојим проценама, има 20 километара подземља. Ангажовали смо и професионалног риболовца који поседује сонар, којим смо открили да постоје индиције да се испод Дунава налазе три тунела – рекао је Шурбановић.
До сада је очишћено око 20 тона ђубрета и процењује се да је остало још 100 тона.
Екипа из УГРИП-а два пута недељно чисти подземље и планира да га очисти у наредних пет месеци.
Основни проблем, како је рекао Шурбановић, представља вегетација, која је највећи непријатељ јер ружа ветрова на стогодишњем нивоу навуче по десет центиметара земље.
– Људски фактор, земља, киша, атмосфера, вегетација... утицали су на то да гомила корења продре у подземље, што доприноси да се вода слива и „цементира“ ту ситну земљу – рекао је Шурбановић, и додао да ће се, по њиховим проценама, за 600 година подземље скроз испунити земљом ако се не предузму одређене мере.
Спречавање свега тога спада у другу фазу активизма групе УГРИП, односно враћање цигала у нише – којих има 4.000 и које представљају потенцијалне ходнике – такозване ноздрве – помоћу којих подземље дише.
У последњој фази план је да се уђе у подземље с колицима и ашовима, да се вишак земље изнесе напоље да би се на крају од подземља направила туристичка атракција.
К. Бачкалић
Катакомбе у ствари контрамински систем
– Пошто су Турци водили минске ратове, да би освојили Беч, једна од препрека им је била и Петроварадинска тврђава... – казао је Леон Шурбановић. – Да би освојили град, они су копали минске галерије и нападали бедеме тврђава па су због тога Аустријанци направили контраминске градове у служби одбране. Новосађани зову подземље тврђаве катакомбама, али катакомбе су заправо гробнице, а ово је контрамински систем.
Јазавци и лисице чести становници
– Доле има много јазаваца и лисица. Јазавац је веома опасан и у ту сврху имам маску од челика. Ноге су ми се одсекле кад сам га видео, био је величине yака цемента, а познато је да они могу да убију човека. Међутим, они не нападају први ако нису угрожени, а за то имам и специјални ласер којим сам га отерао – објаснио је Леон Шурбановић.