Grad dobija prvi vrtić za pse
Prvi dnevni boravak za pse u Novom Sadu, „Dog house”, svečano će biti otvoren sutra u 16 sati u Ulici Geri Karolja. U sklopu objekta nalaziće se i ambulanta, a cela ideja delo je novosadske veterinarke Ane Oreg.
Odlučili smo da centar za pse otvorimo u velikoj kući koju smo prilagodili psima. Kuća ima dvorište za igru, dnevnu sobu, spavaonicu, igraonicu ili sobu za rekreaciju, ali i ambulantu - kaže Ana Oreg, koja je ideju dobila na raznim praksama u inostranstvu, a veruje da će je i Novosađani lepo prihvatiti.
U ovom vrtiću vlasnici pasa moći će da ostave svog ljubimca na sat, dva, ceo dan, pa i na spavanje, ali i da prepuste stručnjacima dresuru, socijalizaciju, fizikalnu terapiju ili razbijanje strahova.
- Osim što ćemo primati pse na dnevnu brigu, postoji opcija rad sa psom, koju ćemo raditi Elizabeta Begović, saradnici i ja - dodaje Oreg.
Kuća ima samo tri kaveza, isključivo za plašljive ili agresivne pse koji treba da se prilagode ostalima. Inače, ovo mesto se može nazvati malim rajem za pse, u kome se oni druže i kreću nesputano.
- Prvi dnevni boravak za pse može da primi maksimum 20 pasa, jer ipak treba brinuti o svima. Pored toga što se bavimo klasičnom dresurom, imamo i zatvorene livade na kojima psi mogu da se istrčavaju bez straha, a zamišljeno je i da vlasnik učestvuje u tome - kaže Oreg i dodaje kako je ovo najjeftinija opcija, gde sat vremena košta 200 dinara.
U sklopu ambulante veterinarka jedina u Srbiji radi fizikalnu i elektroterapiju po ugledu na svetske veterinarske ambulante.
- Nije istina da pas koji je bolestan treba da pije lekove za bolove svaki dan. Fizikalna terapija je odlična kako za bolesne, tako i mlade pse, da vežbaju kukove i kolena - kaže Oreg.
Iako još nije zvanično proradio, vrtić za pse već je izazvao oduševljenje kod Novosađana.
- Jako mi je drago što je naš grad dobio jedno ovakvo mesto. Mnogo sam vezana za svog psa, a kad idem na posao ne volim što ga ostavljam samog kod kuće. Sad znam da će on ići u vrtić na druženje dok sam ja na poslu i neću više imati nikakve brige - kaže sugrađanka Marina Bugarski.
Cene u boravku od 200 do 4.000 dinara
USLUGE - U ovom pansionu dnevni boravak košta od 200 do 2.000 dinara, zavisno da li vlasnik želi da se pas odmori, dresira ili prođe neku od mnogobrojnih terapija u ponudi. Postoji mesečna članarina od 4.000 dinara u okviru koje pas može i po pet sati dnevno da provodi u pansionu. Radi se čak i pseća psihologija, ispituje karakter, njuh, druželjubivost prema ljudima i psima, ali i razne druge vežbe kao što je trčanje na traci ili prolazak kroz lavirinte.