ФОТО: Отворен конзулат Аустрије у Новом Саду
Конзулат Аустрије у Новом Саду званично је данас отворен на адреси Партизанска 27, а са самог скупа послата је порука да ће исти имати веома битну улогу у развоју привреде и међусобних односа људи из ове две државе.
Догађају су присуствовали амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти, почасни конзул Зоран Тадић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић и генерални секретар Савезног министарства за европске и међународне послове Републике Аустрије Петер Лаунски Тифентал.
Осим помоћи житељима Аустрије који су на раду или пропутовању у северном делу Србије, улога конзулата биће и оживљавање економских, културних и других веза Војводине и Аустрије, речено је на отварању.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да Нови Сад отварањем тог конзулата добија још једну "чврсту карику" у процесу сарадње Аустрије и Србије.
"Данашњи датум, 24. март, није лак датум за нас, посматрано у историјском контексту, али ми морамо да гледамо у будућност и да креирамо још бољу сарадњу, и то оснаживањем односа, економије, привлачењем инвестиција, а све у циљу стварања што бољих услова за младе нараштаје, да остану у Србији. Сигурно ће конзулат имати и значајну улогу у отварању нових радних места, нових фабрика и инвестиција те је стога његово постојање од великог значаја", наводи Вучевић.
Амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти каже да конзулати одлично служе ближем повезивању два народа, отварању нових могућности и да доприносе бољем узајамном разумевању.
"Ова сарадња такође је од великог значаја и за Нови Сад, град који ће бити Европска престоница културе у 2022. Жао нам је што нисмо могли да се окупимо у већем броју, али сигуран сам да ће у скорој будућности и то догодити", сматра Лутероти.
Својим присуством и говором на овом догађају билатералну посету Србији отпочео је и генерални секретар Савезног министарства за европске и међународне послове Аустрије Петер Лаунски Тифентал, који је приликом свог обраћања потврдио да је Аустрија веома стабилан партнер Србије на њеном европском путу.
Државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић обративши се на енглеском језику, оценио је да је отварање још једног конзулата Аустрије у Србији "јасан сигнал" да билатерални односи Аустрије и Србије иду узлазном путањом. Он наглашава да је отварање конзулата значајно и за Аутономну покрајину Војводину, те да су постављени добри темељи за инвестиције из Аустрије, како у Војводину, тако и у читаву Србију.
За почасног конзула Аустрије у Новом Саду изабран је Зоран Тадић који истиче да су Србија и Аустрија изузетно повезане кроз историју, те и да је односе битно одржавати и побољшавати из године у годину.
"Почаствован сам тиме да сам одабран за почасног конзула. Србија и Аустрија имају много тога заједничког, сличне су величине, а и кроз историју су се путеви ове две државе врло често преплитали", наводи Тадић.
Таблу на конзулату свечано су открили почасни конзул Тадић, градоначелник Вучевић и секретар спољних послова Аустрије Лаунски Тифентал.
Први почасни конзулат Аустрије у Србији отворен је 2017. године у Нишу.