Pripadnik napisao/la:
Otis Driftwood napisao/la:
Pripadnik napisao/la:
A što je problem fudbal i navijači?
Mislite da ne bi bilo ovih problema da nema navijača i klubova?
Apsolutno.
Ovo je prilično ozbiljna tema, pogotovo u ovoj trenutnoj situaciji.I, više bih voleo da o tome možemo da prodiskutujemo oputeštenije i bez pritisaka pa neću dužiti ali...
Mislim da je to prilično površno razmišljanje. Pojedini ljudi razmišljaju na određeni način i uopšte im nije bitno za koga ili čega će se vezati kako bi ispunili to što im je ambicija. Navijačke grupe su samo "paravan" za tako nešto (ne govorim samo o ovim događajima ima tu još dosta raznih momenata) i oni će pronaći način da deluju preko nečeg drugog.
Oni bi našli način da sprovode svoje akcije dok god imaju podršku za to odnosno dok društveno okruženje to prihvata. Ne znam da li sam dovoljno jasan ali dok postoji takav pogled u društvu ljudi imaju razloga da to čine a da misle da rade za ispravan cilj. Kada društvo bude spremno da kaže ovo valja a ovo ne valja onda će i ovakve akcije biti okarakterisane kao loše i samo društvo će to osuditi.
Isto je i sa korupcijom, to je problem duboko ukorenjen u društvu i ako ti sada pohapsiš određenu grupu ljudi nisi rešio problem i on neće nestati.
Država ima mehanizme ali je potrebna njena snaga da uspostavi sistem koji će najviše odgovarati narodu na određenom prostoru.
Naravno da nije kriv fudbal kao fudbal, ni navijači kao kategorija. Problem je u našem fudbalu koji je korodiran do srži. To je "pučki" sport, a puk je nezadovoljan. Kad iskombinuješ pojmove čopor, politika, mafija, crkva, patriotizam, bes, organizacija, manipulacija, kritična masa (bitno), dobiješ pojavu koju je nemoguće kontrolisati. I zato nije bilo vica u onome što sam napisao.