zarns napisao/la:
za Pripadnika i Sasu
Dakle, da li moram sada da skeniram papire o nelegalnoj izgradnji Pariskog magacina, Levi 9, nacrte originalnog izgleda Radijatora i gomile drugih podataka koje govore o potpunom divljastvu koje je dovelo da devastacije centra Novog Sada (da nesirim pricu na okolne delove grada). To sto su te vama zgrade lepe i kao uklapaju se u okolinu (verovatno to mislite i sarkofagu, tj SNP-u ako niste jos culi za njegovo ime), ne znaci da je to bilo dobro uradjeno. Novi Sad unistavaju vec duze vreme investitori koje boli k.. da ista sacuvaju i da na kraju krajeva to sto rade na nesto lici. Oni u svojim malim mozgovima imaju svest da je svet/istorija pocela od njih i ponasaju se da ce posle njih biti potop. Novi Sad umesto da je ocuvao svoj centar, kao sto su uradili toliki gradovi na svetu, dozvoljava raznim idiotima da tu zidaju i pri tome ovi kao angazuju arhitekte, koji posle ne smeju ni rec da kazu o tome da zapravo njihov projekat nije ni ispostovan i da su promenjeni originalni nacrti, a da ne govorim da i gomila tih arhitekata ima istu svest u glavi kao i ti isti investiori i ponasaju se ko da nista tu nije bilo i da nece ista biti sutra i crtaju totalno idiotske obejkte.
Uff, nisam baš mislio da ćemo diskutovati na ovaj način u ovoj temi. Mada, bilo bi zanimljivo sigurno ali diskusija je preširoka za ovu temu...
Pre svega mislio sam da izađemo sa nekim predlozima šta je to, po vama, najbolje od novogradnje u NS. Niko ne spori divljaštvo i devastaciju ali prosto ova tema i jeste zamišljena tako da izvuče najbolje u trenutnim okolnostima pa, zašto da ne, i doprinese drugačijem razmišljanju. Pomalo me nervira takvo razmišljanje kako ništa ne valja bez predloga i sugestija... svakom objektu i novogradnje i starogradnje se može pronaći zamerka ali ako se uzme na primer istorijski okvir u kome je nešto urađeno onda te zamerke mogu biti manje ili veće. Pariski magacin sam pomenuo samo kao primer i nije mu mesto ovde, a što se tiče opaske o lepoti zgrada i uklapanju, bar što se mene lično tiče trudim se da budem objektivan i da sagledam sve iz mnogo uglova a ne samo fizičko uklapanje. Tako da, ostajem pri svom mišljenju da je "radijator" korektno izveden (sada čak i sa ukusom okićen) a levi 9 takođe. A što se tiče SNP, iz ovog ugla gledano, da ne elaboriram, danas mi daleko više smeta apolo centar ili recimo lupus u odnosu na pariski... toga čak ima i u staroj gradnji, ako čovek stane kod miletića i okrene se oko sebe u krug može svašta da vidi. Kada je bulevar centar u pitanju dolazimo u situaciju da jedan, pa reći ću kapitalni, objekat ne možemo da "uklopimo" u onakvu okolinu!? Hoću da kažem da okolina ne valja i onda ako se objekat "ne uklapa" ne valja?! Nemama nameru da branim investitore jer delim mišljenje sa onima koji misle loše o njima.
Što se tiče slike onog objekta kod dunavskog parka, mislio sam na onu malu zgradu od crvene opeke.
Postoji još jedno veliko pitanje a to je koliko smo mi spremni da prihvatimo nešto novo i koliko idealizujemo neka druga mesta na svetu, gde takođe ima grešaka i promašaja i bahatih investitora.
Nixivoje, slažem se da je nešićeva zgrada dobar primer u moru loših.