Ja sam siguran da je osoba koja je odgovorna za idejno rešenje ove crkve dosta proučavala tradicionalnu crkvenu arhitekturu, i bila savršeno površna u tome.
Jeste, Crkva Svetog Marka ima toranj ispred crkve, a toranj ima i crkva
manastira Sopoćani. Crkvu Sv. Marka su projektovali Krstići, koji su ipak bili majstori zanata.
Na tom tornju su ponovili vence koji prate obode svih krovova. Kod crkve na Klisi nema toga.
Kod Crkve Svetog Marka u prvi plan iskače fasada od tog crvenog kamena, i zeleni krovovi, pa se toranj pojavljuje samo kao malo drugačija varijacija na već zadatu temu. Kupola nije na osmougaonoj osnovi nego na četvorougaonoj, a ispod nje se ponavlja motiv lažnog venca iznad prozora, koji postoji na sva 4 ugla crkve.
Kod Crkve Svetog Marka toranj ne dominira, a kod crkve na Klisi je toranj na tom proširenom postolju odvojenom od crkve i apsolutno je najdominantniji. Vrh tornja je priča za sebe i dođe kao neka parodija na hilandarski pirg.
Moram da ti priznam, odličan si primer našao. Crkva na klisi totalno sledi tu logiku i od nje pravi neproporcionalnu parodiju.
Ja ne bih imao ništa protiv da su u potpunosti prekopirali neku uspelu crkvu umesto da su eksperimentisali sa ovim...