FUTOG napisao/la:
Jeste iznenađenje.
Znam da im je objekat bio na uglu Futoške i Cara Dušana u maloj, beloj kuću u dvorištu, ali mislim da je to godinama napušteno...
To im je bio molitveni centar, odnosno, centar okupljanja vernika gde su se i molili. Nije dzamija i ne smatra se svetim mestom ali u sredini u kojoj nema puno muslimana i istorijski ih nije bilo, to im znaci.
Adice su jedino mesto gde i mogu da naprave neki ozbiljniji verski objekat. Tu ima muslimana ( uglavnom Roma ) i mogu se videti zene u dimijama, bar sam ja video par baba u tom fazonu. Kapiram da nece biti dzabija ( sa minaretom i hodzom koji doziva vernike ) nego ce biti obicna zgrada koja ce sluziti da nastavi praxu ovog molitvenog centra iz Futoske ali na visem nivou.
Sa druge strane, par puta sam video devojke sa maramama ( kao na slici ) kako cekaju bus. Ne bi ni primetio da ih nije bilo 4-5. Ne znam da li su to domace muslimanke, romkinje ili su neke studentkinje sa strane ( Sirija, Libija i ostale tradicionalno bratske islamske zemlje )...
U svakom slucaju, ne bi ovu inicijativu docekati na noz. NS je kosmopolitski grad koji treba da nastavi sa negovanjem verske tolerancije.