Otis.Driftwood.Ressurected napisao/la:
Kako sacuvati zelene povrsine a povecati kapacitet parking mesta? evo mojih predloga: (mnogi su nerealni a neki su u realizaciji)
1.grad mora da promeni politiku sa otkupom kuca sa malim placevima. To znaci da nema vise da se srusi jedna kucica napravi jedna zgrada, druga kucica druga zgrada, treca kucica treca zgrada bez da ijedna od tih zgrada nema dovoljno parking mesta za te stanare sto me dovodi na tacku broj 2
2. investitor mora da obezbedi broj garaza i zagarantovanih parking mesta a to je vec propisano za Novi Sad samo je pitanje ko postuje to, a ko ne postuje, ko placa kaznu, a ko ne placa.
Čak ni obaveza izgradnje određenog broj parking mesta po stanu nam ne garantuje rešenje problema jer investitori ta mesta ne daju stanarima besplatno već ih naplaćuju. Tako postoji mogućnost da je parking mesto izgrađeno, ali da se niko na njemu ne parkira, što nas opet dovodi do istog problema.
Ja ne očekujem da će Oko sokolovo pokrivati svaku ulicu, naročito ne manje ulice po Grbavici i Novoj Detelinari. Pre svega bi trebalo da se pokriju glavni pravci, tj. ulice kojima prolazi gradski prevoz (Bulevar oslobođenja, Jevrejska, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar cara Lazara, Narodnog fronta, Cara Dušana, Hajduk Veljkova, Rumenačka), koji i najviše trpi zbog nepropisnog parkiranja.
Zaista bi trebalo da menjamo navike. Ako znam da nema dovoljno parkinga, onda ni ne krećem autom. Naravno, treba poboljšati biciklističku infrastrukturu i gradski prevoz i dati im svu prednost u saobraćaju. Ali čak i sa ovakvim prevozom, ja sa periferije neke stvari u centru obavim brže autobusom i pešačenjem nego autom. Širi centar je građen u neko drugo vreme, kada nije bilo toliko automobila, i zato treba težiti da se tu motorni saobraćaj što više smanji. Druga priča su Grbavica i Nova Detelinara, one su urbanistička greška i teško rešiv problem.