Emanon napisao/la:
Nekada je svaka kuća u svom inventaru imala pajalicu, perušku.
Ja živim u kući koja je sazidana 1907. godine i plafoni su mi na visini od 3,80 metara. Još iz tog vremena imamo pajalicu na drvenoj motki dužine oko 3 metra za skidanje paučine po ćoškovima soba a imamo i još jednu motku iste dužine sa mesinganom čaurom na kraju. U tu čauru bi se natakla motka sa pajalicom pa se dobijala pajalica dužine 6 metara upravo radi čišćenja fasade od paučine, prljavštine, insekata, prašine, . . . Sećam se da je nekada na jednoj od tih motki bila metalna pločica sa imenom proizvođača i Ujvidek ispod. Pajalica sa produžetkom mi odlično dođe zimi za skidanje ledenica. Obično onda zađem i po komšiluku pa ledenice poskidam sa josš pet, šest kuća. U vreme Austrougarske postojao je propis po kojem je vlasnik kuće bio dužan da između ostalog opaje fasadu. Prljavština, nemar, skrnavluk se u to vreme nije opraštao ni tolerisao. Postojali su gradski redari koji su išli okolo i pisali kazne.
Što se tiče zastakljivanja niše, neko je imao ideju iz dobre namere da tako zaštiti kip. Međutim nije razmišljao da će se vremenom iza tog stakla na nišu, kip i staklo hvatati paučina, prljavština i insekti dok će se na spoljnu površinu stakla hvatati prašina koju će dizati vozila koja tuda prolaze. Ne verujem da će se iko ikada više penjati gore i prati staklo, skidati ga i čistiti nišu i kip od paučine. Trebali su tu nišu da ostave otvorenom a jednom u dva meseca da pošalju kamion sa korpom kako bi radnik pajalicom opajao kip i nišu i možda ga eventulano zalio kofom vode.
I u svetu daleko vrednije i starije kipove uglavnom zaštite samo žičanom mrežicom kako ptice ne bi sra*e po njima a ako i nešto zaštite staklom, to urade tako da kip i nišu hermetički zatvore. Ništa više ne prolazi iza stakla a staklo samo povremeno operu spolja. Ovde u Gradiću ne bih rekao da je niša hermetički zatvorena već ima prostora da se u nju uvlače insekti, pauci koji će plesti mreže, prašina, . . .
Voleo bih da grešim.
Po meni bi trebala da postoji sluzba u sastavu zavoda za zastitu spomenika koja ce redovno odrzavati fasade i vrsiti inspekciju istih. To ti je kao ova obnova keja, naprave i niko ne odrzava.