NebojsaNS napisao/la:
Meni je katastrofalno to šta su ljudi u stanju da izgovore i napišu bez ikakvih jasnih argumenata, bazirano samo na nečemu što su načuli. Ovo je kao da uđeš u avion pun putnika i kažeš da se u avionu nalazi bomba, jer si tako nešto načuo u gradu. Argument je "o tome se uveliko priča", a onda i tvojim ponovaljanjem te priče se samo postiže efekat da to "uveliko" postane još veće. Ako to uradiš u avionu otićićeš u zatvor, ako se ispostavi da nisi govorio istinu. Trebalo bi da se primenjuje zakon koji bi kaznio vesti koje šire paniku, a ovo je po mom mišljenju jedno baš opasno širenje panike. Ako se radi o pravom uzbunjivaču koji je iz te struke i koji je tokom svog radnog angažovanja uočio teške nepravilnosti i ima jasne dokaze koji ukazuju da postoji problem ovih razmera onda taj uzbunjivač treba izloži te argumente i da ima pravo na zaštitu. Ali meni ovo lično liči na teško širenje dezinformacija i to traje već 2 godine (ja am ovu istu priču čuo krajem 2021 godine samo se tada pričalo da je zgrada potonula 30 cm). Uveliko se priča i da je zemlja ravna ploča, da MMR vakcina izaziva autizam, da COVID vakcina izaziva sterilitet, da nas iz aviona zaprašuju i sve to bez ikakvih dokaza, ali danas ljudi zahvaljujući intenetu mogu da dele informacije lakše nego ikada. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti imati mehanizam koji će kažnjavati svako širenje neosnovanih informacija, a isto tako i nagrađivati prave uzbunjivače.
Napisati da će zgarda da se sruši, da će beton da pukne i reći neka je kupcima Bog u pomoći je po meni, najblaže rečeno, potpuno neodgovorno ponašanje. Ne znam čak ni u kojim si oglasima video da se prodaje dosta stanova, čak ni to nisam uspeo da pronađem. Fascinantno mi je i kako se dođe do tih 30 cm ili 18 cm, kao da se prosto ubaci neki broj samo da bi priča delovala uverljivija i onda se to prenosi bez ikakvog kritičkog stava.
Ne znam ćemu dilema? Predizborna je godina, urbanizam je vruća tema u gradu i što više se dan izbora bude približavao to će više da bude ovakvih priča. A što se tiče tonjenja, da je zgrada potonula 18 cm, to bi značilo da je utonula za otprilike prosečnu visinu jednog stepenika. Nisam primetio da su lokali u toj zgradi sada ispod nivoa pločnika....