Ne znam šta da kažem...
Škola Dr. Milan Petrović na Naselju je takođe Rebino delo, pa okrugli prozori, pa šareniš...
Kad se setim onog vrtića pored te škole, ovo je odlično... ne znam ko je ono radio, ali izgleda kao deo nekog zatvora i Rebina škola čak popravlja utisak.
Enivej, imao bih nekoliko pitanja vezanih samo za ovaj objekat:
- koji je smisao ovih skakutavih atika?
- zašto objekat nije i u prizemlju zaobljen na uglovima kao što je na spratu?
- šta predstavljaju one trake koje sa fasade prelaze u prostor, pa opet idu na fasadu, tj. od čega su, i šta se njima estetski postiže, pošto funkciju ne vidim?
- zašto su izabrane te boje?
- zašto je pad krova rešavan tako da ide dužom stranicom?
- zašto prozori nemaju bar isti ritam (jasno da ne mogu istu veličinu zbog funkcije) na celom objektu, nego negde prate a negde ne?
- iz koje priče je ispala ona nadstrešnica?
-...
Ja sam ok da svi elementi na objektu budu potpuno različiti (šta fali Hundertwasseru?), ali onda ne treba pokušavati sa pravljenjem neke doslednosti.
Takođe mislim da bi bar na objektima koje finansira država mogli izbegavati demit i praviti sendvič zidove, ili bilo šta drugo.
Okrugli prozori su mi jasni, on pokušava da napravi referencu na NS Modernu, koja ima dosta baš tih malih okruglih prozora, ali bi ta referenca na Modernu mogla da bude i malo preciznija. Tamo se znalo mesto tih prozora, ritam... štagod.
Na kraju, na osnovu one škole sa Naselja mislim da možemo da zamislimo kako će vrtić izgledati, da se pomolimo da se ne radi demit, i da se ipak setimo
Dujinog pravila projektovanja