robertb napisao/la:
Mislio sam najboji izbor medju različitim sistemima toplotnih pumpi, ne upoređujem sa drugim vrstama grejanja.
Na mestima gde nema gasa (ne znam jel ima na toj lokaciji), ovo je najbolje rešenje i mislim da je dobro izvedeno (radilo se podno grejanje).
Takođe, ta TP se ne kupuje posebno..ulazi u cenu stana kao i mnogi drugi faktori (ovde najviše vredi lokacija i pogled), tako da računanje amortizacije na taj način mislim da nije ispravno. A i da se išlo na gas, čisto sumnjam da bi investitor drastično smanjio cenu kvadrata. Mislim da je cena "onomad" bila oko 1100eur (sa pdvom).
Slično grejanje sa TP vazduh-voda je primenjeno na Adicama u "kućicama" koje radi Dijagonala ESPRO. Ali je lošija izvedba, pošto su pumpe priključene na radijatorsko grejanje (potrebna viša temperatura vode i veća potrošnja od podnog). Takođe ide jedna TP po objektu, stanovi dele potrošnju. Plus je što su pumpe bolje od Buhinih i sigurno bolje rade na većim minusima (Mitsubishi Zubadan).
To u Kamenici je zgrada sa najskupljim kvm u istoriji ovih prostora mislim cena-kvalitet. Na toj lokaciji se zemljiste kupuje po 10 puta manjoj ceni nego u NS, komunalija gotovo da i nema. Cena te zgrade ukljucujuci sve nije mogla biti veca od 600 Eu sve sa izolacijama i pumpama, dok na Bulevau Evrope investitora izadje min 900 Eu, a da ne spominjem bolje lokacije u centru gde su cene zemljista i komunalija mnogostruko vece. Buha je dobar investitor i za svaku preporuku je kupovina stana u nekim od njegovih zgrada, ali jednostavno neke stvari moramo postaviti na svoje mesto. To sto je dobar i trgovac ne znaci da je neko nasamaren vec da su kupci samo nedovoljno razmisljali i povrsno se raspitivali.