Emanon napisao/la:
Teška skrnavština.
Da je sa ravnim, umesto sa kosim krovom, možda bi i ličila na nešto.
Često na YouTube pogledam vlogove raznoraznih zapadnjaka koji posete Srbiju.
Ono, dojezde do Beograda pa saznaju da 80km severnije ima jedan grad koji se zove Novi Sad, najlepši grad u Srbiji.
Onda se popnu na Sokola i dolete na jednodnevni izlet do Novog Sada.
To što izvale u tim klipovima ne bi ni pas sa maslom pojeo. Kao, predivan grad, predivna arhitektura, uspešan spoj starog sa novim, . . . . Gledajući te snimke dobijam transfer blama.
Sve razvaljeno, novogradnja ružna do bola, . . . a oni oduševljeni lepotama grada.
Onda uhvatim sebe u razmišljanju jel se oni to zaje*avaju, cinični su ili to i stvarno misle. Ako to stvarno misle onda pomislim iz kakvih su oni to vukoje*ina dojahali do Beograda, Novog Sada, Niša, . . . .
Onda sledi povratak Sokolom do Beograda. A Sokola nahvale kao da u svojim državama nisu premreženi brzim prugama gde ovakvi vozovi jezde i do 250 km/h, a ne kao Soko kada na samo 40% svoje trase "juri" 180-200 km/h.
Jedino što mogu da ih razumem je oduševljenje cenom karte od samo 400 dinara, za sve ostalo ih uopšte ne kapiram.
Kao da ih plaća srpsko Ministarstvo trgovine i turizma da baljezgaju sve gore navedeno.
Mislim, bio sam u evropskim gradićima u kojima kao vreme da je stalo još u drugoj polovini 18. veka i u kojima još od tada ništa novo nije izgrađeno sem što su po ulicama postavljeni saobraćajni znakovi, iscrtani pešački prelazi, uvedena kablovska i internet. I sada neko iz takvog gradića snima vlog o Novom Sadu kao o predivnom gradu sa predivnom arhitekturom, uspešnom spoju starog sa novim. Taj ili je lud, ili se dobro zeza, ili ga neko debelo plaća. Četvrte varijante nema.
Mislim da to ima vise veze sa formatom koji objavljuju. Njima je bitno da promovisu sebe, da budu zanimljivi i dinamicni svojoj publici i da im drze paznju a to ce uraditi samo ako se odusevljavaju (ili ako se zgrozavaju, ali neka krajnost verovatno mora biti). Ako bi objektivnim glasom, kao da vode Dnevnik 2, nabrojali dobre i lose strane, to niko ne bi gledao.
Mislim da njih Novi Sad ne interesuje toliko, vise su tu da bi odrzali svoje kanale zivim. Danas je Novi Sad, sutra neki novi grad, nebitno koji, ali sve u cilju animiranja publike a ne nekakvog objektivnog sagledavanja i edukacije.