Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Big CEE

Big CEE 09 nov 2013 03:13 #701

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
  • Poruka: 4031
  • Primljenih Zahvalnica: 2421
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Yokai

Big CEE 09 nov 2013 03:20 #702

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
Napfeny Park Segedin

Trzni centar koji mnogo lici na BIG,u sredini mall, sasstrane radnje

I evo ga u poređenju sa BIG-om

acme.com/same_scale/?46.24342,20.12120,45.27600,19.82822,17,H,H
Zahvalnici: Yokai

Big CEE 09 nov 2013 06:28 #703

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
Dukelander napisao/la:
I, utisci sem veličine?
Oće to raditi kako treba?

pa meni se sviđa i verujem da će se dobro razraditi i da će dobro poslovati. Možemo smatrati da imamo dobar tržni centar. Čak mislim da će ohrabriti druge da u Novom Sadu ulažu u biznis.
Mnogi Novosađani još nisu bili nikada u njemu čak ne znaju ni gde je. Juče pijem kafu sa prijateljem koji je izuzetno obrazovan i on me pita 'a gde je taj BIG?'.
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE

Big CEE 09 nov 2013 09:55 #704

• kabacum
  • kabacum's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Imperare sibi maximum imperium est
  • Poruka: 209
  • Primljenih Zahvalnica: 97
Nixivoje NSB napisao/la:
Napfeny Park Segedin

Jeste :) bio sam. Isti je koncept -retail, s tim sto mislim da je big u mnogim segmentima bolje/kvalitetnije izveden.

Big CEE 09 nov 2013 10:20 #705

• Novajlija
  • Novajlija's Avatar
  • Van mreže
  • Član je blokiran
  • Poruka: 2141
  • Primljenih Zahvalnica: 5713
Mislim da će Big zaista da zaživi, nadam se da će biti mnogo raznih proslava i zabavnih manifestacija koje će često skretati pažnju gradjanima. Npr Delta slavi svaki svoj rodjendan, održava modne revije, nastupe muzičkih izvođača... Znači zabavni program koji će privući masu. Skretaće Big dosta pažnje ;)

Big CEE 09 nov 2013 10:43 #706

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Meni se u BIGu ne svidja ta bela monotonost enterijera
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Big CEE 09 nov 2013 13:47 #707

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
kabacum napisao/la:
Nixivoje NSB napisao/la:
Napfeny Park Segedin

Jeste :) bio sam. Isti je koncept -retail, s tim sto mislim da je big u mnogim segmentima bolje/kvalitetnije izveden.

Jeste u pravu si BIG je exkluziva za ovo, u Napfeny-u nema nekij dobrih brendova, sve su sem par nekih malo poznatijih neki njihovi lokalni butici

Big CEE 09 nov 2013 14:47 #708

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
S estetske strane BIG je ništa. Spolja - šarena hala, iznutra - hala s buticima. Takva prejednostavna, linearna konfiguracija je dosadna. Utisak hladne bezličnosti je na spratu još naglašeniji onom hangarskom tavanicom. Istina, svakom enterijeru je potrebno vreme da sazri. Takođe, pešački prostori na spratu su preuski (možda i namerno) i zaista mi nije jasno odsustvo pomenutih pokretnih stepenica na jednom kraju.
Glavni adut, parking, me je iznenadio. Sveta nije bilo previše, a parking krcat.
Ne volim ovakva mesta, ni šoping. Suprotni ljubitelji neće imati toliko primedbi, ali mislim da će neki budući, ušminkaniji i maštovitije osmišljen objekat naterati BIG u brigu.
Zahvalnici: Dunavski

Big CEE 09 nov 2013 15:01 #709

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
ma postoje pokretne stepenice na oba kraja BIG-a u oba smera.

Big CEE 09 nov 2013 16:01 #710

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
^^
Na strani gde su restorani nisam video silazne.

Big CEE 09 nov 2013 16:23 #711

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Ni ja, moras malo da prosetas do silaznih.
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Big CEE 09 nov 2013 17:23 #712

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor

mislim da je ovo sa te strane

Big CEE 09 nov 2013 18:06 #713

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
^^
Dobro.

Big CEE 09 nov 2013 18:06 #714

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
evo slikano sa druge strane

Big CEE 10 nov 2013 18:32 #715

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
TurboMaximus napisao/la:
S estetske strane BIG je ništa. Spolja - šarena hala, iznutra - hala s buticima. Takva prejednostavna, linearna konfiguracija je dosadna. Utisak hladne bezličnosti je na spratu još naglašeniji onom hangarskom tavanicom. Istina, svakom enterijeru je potrebno vreme da sazri. Takođe, pešački prostori na spratu su preuski (možda i namerno) i zaista mi nije jasno odsustvo pomenutih pokretnih stepenica na jednom kraju.

Aj' da probam da pojasnim arhitekturu ovakvog mesta, onako kako je ja shvatam.
Arhitektura je gruba i jednostavna. Sam enterijer je bez puno detalja, sa namerom. Na ovakvim mestima dve vrste ljudi su najvažnije, kupci i zakupci.
Sa aspekta važnosti zakupaca, arhitektura ničime ne treba da odvlači pažnju sa butika/lokala. Upravo zato su površine jednostavne, bele, i mahom ravne (ili zakrivljene ali izvedene iz jednog poteza). To ne znači da je materijal korišćen za izvođenje jeftin. Fasadni paneli su Thyssen-ovi (kao i liftovi i pokretne stepenice), zid zavese Shuco, mehanizmi za klizna vrata Geze, pločice recimo Fiandre... glede konstrukcije i završne obrade, objekat je kvalitetniji od 95% izvedenih objekata u poslednjih 15 godina u Novom Sadu (što izgleda nije teško).

Dalje, ovde je čak i osvetljenje podređeno zakupcu. Računato je tako da hodnici i javni prostori budu slabije osvetljeni od butika i prodavnica, opet da bi se istakla roba. Prodavci (bar oni profesionalniji) sami za sebe razvijaju nauku osvetljavanja i predstavljanja robe. (New Yorker ima liniju rasvete koja se proizvodi samo za njih)

Pešački prostori na spratu deluju preusko, istina je. Osnovna ideja je u sagledavanju, tj. da kupac koji hoda po spratu ili u prizemlju, uvek može da vidi i lokale na spratu i lokale u prizemlju. I pored toga ove galerije su nešto šire od 2 metra i ne toliko uže od glavnih prolaza u SPENS-u (hodnik od Bazena prema teniskim terenima i hodnik od kadice prema velikoj pečurci).

Dalje oživljavanje prostora će odraditi uprava centra i zakupci u saradnji. Uglavnom, akcenat je na kupcima i prodavnicama (to je najšarenije i najvidljivije). Radi se o surovoj korporativnoja arhitekturi koja ima jasnu namenu. Retko su uopšte tržni centri ti koji plene nekom zanimljivom arhitekturom i to se dešava tek tamo gde moraju da se takmiče sa gomilom drugih.
TurboMaximus napisao/la:
Glavni adut, parking, me je iznenadio. Sveta nije bilo previše, a parking krcat.
Ne volim ovakva mesta, ni šoping. Suprotni ljubitelji neće imati toliko primedbi, ali mislim da će neki budući, ušminkaniji i maštovitije osmišljen objekat naterati BIG u brigu.

Ja generalno ne volim šoping pa ću se složiti sa tobom. Buduća briga će se teško desiti, jer je BIG pokupio većinu zakupaca koja operiše kod nas. Još ako ulove Inditex, teško da će se neko uopšte usuditi da gradi nešto, bad dok se ekonomska situacija kod nas ne popravi drastično.

No, od ovog centra bi mogli da nauče oni koji već posluju u Novom Sadu, kao njegova konkurencija.

Bazar - ima najbolju poziciju. Nedostatak parkinga neće moći da reši, ali koliko sam shvatio jednu stvar je već rešio a to je da Greenet ima pušački prostor, i da radi van radnog vremena centra. Što se ostalog tiče, treba im bolji marketing i dovlačenje bitnih zakupaca. Ako im ode Zara, propašće za par meseci potpuno (Gigatron im je otišao u BIG, a Sportina ima lokale i u BIG-u i u Merkatoru). Imaju vrlo pristojan enterijer ali malo prostora. Koristi im to što su tu Giardino i World Class.

Merkator - ima odličnu poziciju, i dobru arhitekturu (za razliku od npr. beogradskog). Ima svoju garažu, orijentisan je ka gradu i relativno dobro radi promocije i marketing. Njihov problem je nedostatak prostora za pušače (što ubija kafiće na spratu) i čini mi se sami zakupci. Ovo prvo može da se reši nekom rekonstrukcijom sprata, i čini mi se da bi im to bilo pametno. Beosport im je otišao u BIG, a lako može da se desi da se trend nastavi sa nekim drugim zakupcima. Ispustili su Lindex sa kojim su već imali dil u Beogradu npr.
Uglavnom, mislim da su oni najbezbedniji od svih.

Spens je sahranjen kad se otvotio Merkator. Sad kad se otvorio BIG, umreće potpuno. Oni bi najviše mogli da nauče od svih, ali to se neće desiti. Imaju najbolju poziciju, najraznovrsnije sadržaje, potencijalno najzanimljiviju arhitekturu i prostore za događaje i mogli bi biti rentabilni i bez prodavnica, ali to se neće desiti. Imaju i garažu (mogli bi ih imati i dve), prostor za proširenje sportskih i komercijalnih sadržaja, i veliku fizičku vidljivost.
Imaju 600 zaposlenih, rukovodstvo bez ideje, energetski neefikasan objekat, kome vreme ističe i sve više popravki i rekonstrukcija će biti potrebno. Započeli su bezidejnu rekonstrukciju sa lošim odabirom materijala i opreme, tj. bacili su pare.
Da li ste znali da Beogradska Arena posluje rentabilno? Arena ima jednog generalnog menadžera koji sve to vodi, Spens gomilu partijskih kadrova. Spens ima dve velike sale koje bi mogle da rade (donose pare) svaki dan, i još gomilu malih sala.

Elem, da rezimiram, BIG je dobar zato što:
- će se truditi oko svojih kupaca i zakupaca
- će dodavati sadržaje i dovoditi još novih zakupaca
- će oživeti mrtav deo grada

BIG je loš zato što:
- je relativno daleko onima koji bi se do njega prošetali (a i šetnja je dosadna)
- će umrtviti druge tržne centre
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Zahvalnici: Nicisy1, ranko su ns, das ivon, romanempire

Big CEE 10 nov 2013 18:54 #716

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
Još ako ulove Inditex, teško da će se neko uopšte usuditi da gradi nešto,

Ima li nekih novih pregovora ?

Ja mislim da su oni lokali tacno namrno njima ostavljeni :)

PS: sto se tice misljenja o arhitekturi cekam Dunavskog :)
Poslednja izmena: 10 nov 2013 18:58 od Nixivoje.

Big CEE 10 nov 2013 18:55 #717

• das ivon
  • das ivon's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 989
  • Primljenih Zahvalnica: 3092
Dukelander napisao/la:
Njihov problem je nedostatak prostora za pušače

Pušače treba diskriminisati na svakom koraku, pa Srbija je prva u svetu po procentualnom broju pušača, ispred Bugarske, Rusije i Turske. Kraj digresije.
Zahvalnici: RM77

Big CEE 10 nov 2013 19:01 #718

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Nixivoje NSB napisao/la:

Ima li nekih novih pregovora ?

Ja mislim da su oni lokali tacno namrno njima ostavljeni :)

Ništa ne znam, ali budući da su proaktivni, može svašta da se desi.
Nixivoje NSB napisao/la:
PS: sto se tice misljenja o arhitekturi cekam Dunavskog :)

To će biti surovo, i prema BIG-u i prema Dunavskom :lol:
das ivon napisao/la:
Dukelander napisao/la:
Njihov problem je nedostatak prostora za pušače

Pušače treba diskriminisati na svakom koraku, pa Srbija je prva u svetu po procentualnom broju pušača, ispred Bugarske, Rusije i Turske. Kraj digresije.

Mogao bih da se složim, ali neću.
Mislim da je metod kuvanja žabe delotvorniji od direktne zabrane.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Poslednja izmena: 10 nov 2013 19:02 od Dukelander.

Big CEE 10 nov 2013 19:01 #719

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Da, pušači su najbitniji...jadni oni :troll:

Big CEE 10 nov 2013 19:01 #720

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
Po meni malo previse radnji sa tehnikom

Dr Techno
Gigatron
Handy
Yelow Store
Neptun
Sony
Big Bang
i delimicno Home Centar
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru