Nixivoje NSB napisao/la:
Ne znam da li neko zna, ali je Segedin preuzeo prostorni plan odnekog drugog grada, mislim Brisela, ali su skontali da nece moci do kraja da ga izvedu, pa je tako nastao onaj poluprsten
Pa i Pešta je uređena tako u obliku poluprstenova sa radijalnim bulevarima. Segedin je pre jedno 150 godina bio skroz poplavljen, nadošla Tisa, pa su ga onda izgradili iznova i uredili ovako kako je danas.
@Duke
Ja idem u Segedin vrlo često u zadnjih 10 godina, pa sam video kako oni to rade (nažalost nisam slikao proces). Recimo, uzeli su pre neku godinu u proleće onu kružnu ulicu po kojoj ide tramvaj i raskopali je skroz, od početka do kraja, celom širinom. Zamenili su sve dotrajale cevi, postavili sve nove instalacije, betonirali šta je trebalo, znači sve komplet i onda pred kraj leta zatrpali i asfaltirali. Nakon toga - nisu više ni pipnuli jer nisu imali potrebe. Sve su planski odradili odjednom, a ne kao kod nas, tek što se asfaltira ulica a već je prekopaju da bi postavili neku cev, strujni kabl i sl...
E sad, naravno da ostatak grada (gde poprilično dominira komunistički sistem gradnje) ne izgleda baš isto kao umiveni, sređeni i OČUVANI centar, ali i njega polako doteruju, postavljaju male kružne tokove gde god mogu, sređuju infrastrukturu, a ima i dosta hiper- i supermarketa Tesco, Lidl... Najpopularnija šoping destinacija je uvek bila Cora, a pored nje su Metro, Praktiker, Baumax itd. kome šta treba.
@Ranko
András Dugonics = Andrija Dugonić,
matematičar, zanimljive zasluge