ranko su ns napisao/la:
šteta za vreme koje te je pratilo, tmurno, hladno, bljuzgavo. Najgore i za sam boravak i za fotke.
Koji jezik preovlađuje u Švajcarskoj, da li to zavisi od grada do grada na pr Cirih nemački, Ženeva francuski Lozana italijanski.
Koliko dugo ti je sestra tamo i da li je zadovoljna komunikacijom sa Švajcarcima ako je uopšte ima.
Stvarno šteta za vreme... Bilo je užasno. Mada je bilo odlično, s obzirom na to da je u tom periodu kod nas bio ogroman sneg. Sećam se, kad sam se vraćao, bus je od Ciriha do Horgoša putovao 12 sati, a od Horgoša do NS-a punih 5.
U Švajcarskoj su zvanični jezici nemački, francuski, italijanski i retoromanski. U suštini prva tri. Retoromanski je, koliko sam upoznat, sličan italijanskom i priča se u nekim kantonima koji se graniče sa Italijom. Našao sam finu mapu na netu.
Ja sam bio samo u kantonima Argau i Cirih, koji su deo nemačkog govornog područja, ali planiram da obiđem celu Švajcarsku u budućnosti. Tako mala država, a toliko toga nudi... Sledeći na listi za posetu su mi Ženeva i Lugano, nadam se da ću uspeti na proleće i to da obiđem...
Sestra mi je tamo već 4 godine. U Švajcarskoj je teško biti nezadovoljan, s obzirom na to da ima najviši standard u Evropi (i među najvišima u svetu). Npr., tek nedavno je počela da radi, a više nego korektno su živeli sa zetovom platom, koja je malo iznad njihovog proseka. Sa srpskom prosečnom platom je nemoguće izdržavati ženu i dete i živeti kao podstanar, a tamo ostane za sve (zimovanja, letovanja, nov auto na kredit i sl.)...
Komunikacija sa Švajcarcima... Na početku je imala problema zbog jezika (njihov nemački je dosta drugačiji od standardnog koji se uči), ali je kasnije ostvarila zadovoljavajuću komunikaciju, jer joj više ne piše na čelu da je imigrant kad progovori.
Mada, teško je i definisati ko su Švajcarci, jer ima izuzetno mnogo imigranata. U suštini, sve to zavisi od staleža kojem pripadaš. Neki naš radnik u fabrici će se družiti sa Libancima, Iračanima, Vijetnamcima, Ex Jugoslovenima, Šiptarima, Poljacima i sl., dok neko ko radi neki bolji posao ne mora da strepi da ga Švajcarci neće prihvatiti, jer je imigrant. To je neki moj utisak, jer tamo imam baš dosta rodbine, od kojih neki rade najgore fizičke poslove i žive u udžericama, a neki i po bankama i jakim firmama i žive u centrima velikih gradova, u stanovima koji koštaju više nego jedna ulica u NS-u.
Pitaj slobodno, šta god te interesuje.