Hvala Mrnjavi
Doduše, iako se ne sećam najbolje svih detalja s obzirom da smo bili sada već davne 2003. godine tamo, čini mi se da se moglo slikati ali bez blica ili da se nije smelo snimati... Mada više i nisam siguran jer mi je u memoriju urezana scena otimanja ženskih torbica i trkeljisanja i bacanja tehnike na gomilu i vojske na ulazu sa naoružanjem... ma to sve ne može ni da se opiše...
Mada sada kada pogledam fotografije ne vidim baš nešto fotoaparate kod ljudi
a i ovaj policijac me čudno gleda
Stalno se tamo nešto novo dešavalo, sećam se tako da je turistima uteran strah u kosti pričama o japanskim turistima koji su nekoliko godina ranije ubijeni u terorističkom napadu u luxoru. Od onda se prilikom odlaska u luxor formiraju autobuski konvoji a zabranjeni su individualni odlasci. Turistički policajci su od tada sastavni deo svake grupe, kao zaštita iako više deluju zastrašujuće,...
Neverovatan grad. Sjaj i beda kakvu nigde nisam video, revolucija je logican sled dogadjaja
Potpuno neverovatno, u jednom momentu sija hotel "Four Seasons" sa limuzinama ispred i holivudskim scenama ispred, mlade lepe devojke u brendiranim feredžama, glamur, sjaj a već u sledećoj ulici oblakoder sa rešetkama na svim prozorima i seoskom atmosferom ispred,...
Bili smo u muzeju 2 sata i za to vreme smo uspeli da pređemo samo sprat, a prizemlje smo nažalost morali da ostavimo za neku drugu priliku. Izgleda da ćemo se načekati. Tokom Arapskog proleća demonstranti su upali u muzej i porazbijali i pokrali šta su stigli. Između ostalog upali su u posebnu prostoriju u kojoj se čuva 10 (ili beše 12) mumija u staklenim sanducima u kojima se neprekidno održava određena temperatura i vlažnost vazduha, pa su divljaci uništili dve mumije. Ulaz u tu sobu se posebno naplaćivao 100 egipatskih funti po osobi, a tu su Ramzes, Hatšepsut i drugi vladari.
To je ujedno i ono što me najviše nervira kod njih... to neko potpuno neshvatanje gde su, šta su, šta imaju... Kako da vam kažem, imam utisak da je dobro da su englezi dole bili uticajni i da su ih pokrali jer je u nekoj meri to sauvano i istraženo. U suprotnom bi oni to sami sebi uradili... i mnogo toga upropastili.
Pinki slobodno nastavi da dopunjuješ a ja ću kad stignem. Nemam nešto zanimljivo iz samog grada pa ću se malo izmestiti do Gize i piramida a nadam se da to neće smetati iako je sama tema posvećena Kairu.