Morao sam da kazem da bih se nakanio
Pa krecemo...
Radnja se desava ponedeljak na utorak, jedno nocenje smo samo uzeli, gust raspored, a i nije nam se trosilo, znali smo da je skup grad. Ilustracije radi donera nema ispod 6e... Ponedeljak bese zato sto su hosteli bukvalno duplo jeftiniji radnim danima nego vikendom, ali ispostavilo se da je to bio i dobar potez jer grad uopste nije bio okupiran vkend turistima, mada mi deluje da je jedan od onih koji ih moze svariti pa da je i leti verovatno prijatno. Isli smo Eurolines busom za 31e, oko 3.5 sata traje voznja od Brisela, vozovi su im preskupi, 90+e. Cim se predje granica, bez preterivanja kao da se teleportuje 20 godina u buducnost! Holandija mi je najrazivjenija zemlja koju sam video, a spram nas realno 70 godina tuku. Verujem da su recimo 1940tih imali jedan autoputic sa tri trake ko mi, drvene bandere i trc trc po koji salas, posto sad to izgleda ovako – 6-8 traka u jednom pravcu, svako malo petlje, led signalizacija na svakih 100m, brzi vozovi pored, neverovatno mnogo kamiona, vetrenjace, hale, staklenici, ma… Sve parcele su izdeljene kanalima, mogu misliti kako njive izgledaju kad se zaserene lalama. Znaci prvi utisak vec izuzetan
Ogromni Schipholl terminali najavljuju grad i ulazimo prolazeci biznis cetvrtima sa jako dobrim kulama. Slike iz busa su mutne, sta je tu je:
Posto su Eurolines pandan jeftinim avio kompanijama, takodje koriste ne-glavne buske stanice, pa smo izbaceni na nekoj juznoj Amstel stanici. Grad ima jednu metro liniju, i njome smo isli do glavne Centraal. Eno je iza, zgrada od crvene opeke
Smestamo se u botel, iliti hostel na vodi
, super lokacija, medju jeftinijma je bio a sa doruckom 18e, veoma cist sto nije bas cest slucaj u regularnim zgradama. Uglavnom su to adapritani tavanski prostori, nekad i bez prozora, ljudi se zale na pacove, bube, bukom okolo… Valja istraziti smestaj, ima bas svega.
Na putu od stanice ka hostelu vec krece odusevljenje, prizore ubrzo i nema smisla puno slikati, gde god se okrene moze pasti razglednica
Kod ovog zelenog cuda smo bili usidreni, to je na 15min hoda