Evo da krenem s reportazom od pocetka marta. Putovanje je pocelo u Briselu gde sam bio kod drugara. Let iz Beograda Wizzom za 65e povratna, slece se na Charleroi juzno 60km od Brisela, + bus/taxi 12-15e. Pored Brisela, obisli smo Gent, Briz, Antverpen i naravno Amsterdam. Za sedam dana stvarno dosta i kilometara i utisaka!
E sad, Brisel je jedino mesto iz celog putovanja koje me nicim nije impresioniralo. Po slikama bi se jos i moglo reci da je grad korektan i vredan paznje, ali ono sto odbija je vrlo cudna atmosfera i nedostatak bilo kakvog duha. Deluje kao da su svi beli ljudi tu samo da nesto odrade po raznoraznim institucijama i pobegnu, a svim ne-belim (kojih ima jako puno) da je ovo prva stanica u Evropi. Nekako mi je utisak da nikog nije briga za sam grad, zbog cega je i strokav i govnjiv, a infrastrukturno zaostao u ’60 sto samo odrzavaju kako stignu. Takodje, nije ni preterano interesantan znamenitostima i nasledjem (u njihovim okvirima). Mogao bih ga uporediti sa Beogradom kad bi mu isisali svu energiju i (otrcano) dusu, ono sto ga vadi da ne bude obicna balkanska nesreca. Brisel je cak uspeo da i urbanisticki isto tako bude haotican, a u gradu kao da nema ni jednog pravog ugla. OK, saobracaj bar fukncionise
Krecem sa drugim danom, prvi je prosao u putu, smestanju, orijetntaciji, izlasku...
Kraj gde smo bili smesteni, St. Gilles, fino
I prvo do EU cetvrti, da se odradi
Cudno je smesteno u staru cetvrt, zgrade se ni ne mogu sagledati na dostojan nacin.
Malo po okolini:
Sve okolo su vise-manje restorani koji obsluzuju armiju birokrata. Ovo je trg koji je bukvalno sveden samo na to ispred Parlamenta
Zaniljiva pasarela na ulazu