kao sto sam obecao ... nastavljam sa putopisom "uskoro" ...
zavrsicu ovo putovanje... pa cu se posle vratiti na ova dva grada posto imam nekih slika sa prethodnih putovanja...
Elem, dalje se taj dan u Bratislavi nije nista specijalno desavalo... ljudi se razisli... a posto je bilo nenormalno vruce a mi jos umorni od puta otisli natrag do domova i tamo kulirali i pravili planove za sutrasni put u Bec. Glavna dilema je bila da li ici gliserom ili vozom... Posto je voz bio jeftiniji (11e naspram 30), a mi studentarija odlucismo se da ipak idemo vozom... (sledeci put definitivno gliserom).
Nego sutradan, budimo se, spremamo... pakujemo vodu, novce, dokumente i krecemo ka Z. stanici. Napolju na automatu kupujemo kartu za 0.7e koja vazi za 30min u gradskom prevozu, menjamo dva busa i stizemo do stanice sat vremena pre voza, valjda smo se prapali da ce krenuti ranije iako ide na skoro svaki sat.
Mala digresija Bratislava i Bec su udaljeni oko 60-tak kilometara, i iako su u dve razlicite drzave jako su ekonomski povezani dnevne migracije stanovnika izmedju ova dva grada su dosta velike.
stanica izgleda ovako
i malo njihovog gsp-a
Stanica nije neka velelepna (nasa je za ovu becka opera) ali je zato jako funkcionalna i user-friendly (ima cak i tablu za najavljivanje polazaka
.... da li je to moguce... tako savremena tehnologija.... wooooow)... Zamerka je sto nema svoj kafic ili nesto slicno... pa smo bili primorani da trazimo okolo... Izvan stanice se nalazi jedan jedini kafic koji se zove nesto nesto antica- mi smo ga zvali antić
, u kome naravno nije bilo mesta, pa smo stajali ispred i vrebali ko sokolovi ko ce da ustane... to se desilo posle jedno pola sata, taman kada je suncanica krenula da nas mazi po glavi
Uglavnom sedamo narucujemo.. nije ni proslo 15 minuta, skonajemo da ne bi bilo lose da smo na peronu... zovemo konobara da platimo... njega nema... kada je dosao posle jedno 5 minuta uzeo pare i otisao... kao da vrati kusur... prolazi 10 minuta nema ga... nas voz krece za 5... panika... na onoj vrucini krece da nas obliva hladan znoj ... sta da radimo.. upadamo unutra i trazimo konobara...
.... nasli ga.. uzeli novce.. i trk na voz... kroz pothodnik... ljudi gledaju .. orkrecu se... a mi brzi od gonzalesa.. taman sto smo usli vrata od vagona se zatvaraju i voz krece... extra...
evo kako izgledaju ti "standardni" vagoni u Jevropi...
Uglavnom smestili smo se i krenuli put Beca....