Prosle nedelje vratih se iz Istanbula, kratko putovanje od 5 noci i 4 puna dana, po prvi put i bilo je odlicno putovanje prepuno utisaka. Dan pre puta smo uzeli avion jer kad smo ranije gledali karte nije bilo toliko jeftino, smislili smo cimanje sa vozom do Sofije pa busom dalje za okvirno 80e, medjutim povratna avionska je ispala svega 100e! Njihova low-cost kompanija Pegasus leti cini mi se 5 dana nedeljno BGD-IST, oko sat i po treba a prtaljg je ukljucen i nema skrivenih troskova kako obicno bude sa Wizzom. Za smestaj ideja je bila da probamo preko couchsurfinga i kako je sezona, pola grada je negde, druga polovina gosti vec rodjake ili druge surfere, no jedan lik nam se javio i imao je smestaj. Bili smo spremni na kombinaciju sa hostelom posto nije bas pristojno ocekivati smestaj duze od 2-3 dana kod nekog, medjutim prvo vece smo se skroz zgotivili s domacinom i ekipom tako da mu nije bio problem ni da zanocimo svih pet noci. Ovo je ispalo super sa strane da smo upoznali onaj zivot koji kao turisti nikad ne bi, kako studentarija zivi, gde izlaze, razmisljanja, planovi i ostalo…
Prvi put sam sad bio u Istanbulu i evo za pocetak kako sam isao bez ikakvih predrasuda i ocekivanja odusevilo me je koliko je sve zapadnjacki uredjeno, pa i zapadnije od zapada s obirom na razmeru na kojoj se desava, cisto i uredno, ljudi koji su pazljivi, kulturni i prijatni. U onolikom gradu skoro da ni jednog probisveta ni ulicara nisam video i tek po kojeg prosjaka, sa osecajem potpune sigurnosti, a javni prevoz jako kvalitetan sa 90% niskopodnih i klimatizovanih buseva, kao i modernim tramvajem-LRTom, uniforman je sistem i radi na kartice jako glatko.
Sve je krenulo busom (oko 5e) od azijskog aerodroma do centra (recimo) evropskog dela Taksima, i tu se stice utisak o velicini i nepreglednosti grada, voznja moze trajati od sat vremena pa do tri sata zavisi od guzvi, a okolo autoputeva su sve stambene visespratnice i kancelarije, gusta gradnja, razni saloni, grad-gradina... Evo da ubacim mapu za neku orijentaciju i razmeru:
Vide se i oba aerodroma sktoz levo i skroz dole desno, Bosfor koji ga deli i ostrvima za kupanje juzno. Razmere radi Madrid bi recimo stao komotno u evropski deo pa bi jos i virilo, a gde je tek cela Azija
Postoje dva mosta na Bosforu preko kojih nema pesackog saobracaja, a onda dalje kroz evropski deo i jos tolko voznje do Taksima - oblakoderi, tuneli, petlje, bulevari i razne cetvrti… Uglavnom, prvi utisak je WOW! Stizemo do Taksima, sto je ispostavice se dosta sirok pojam posto deo prolazi kao Slavija, drugo veliko parce je samo ravan trg, a tu je i park. Okupljanja i zadrzavanja su zabranjena i patroliraju ponegde duge cevi od kad je bilo onih protesta, a ono sto je nas najvise zeznulo je sto su stanice buseva sve izmestene dole prema terminalima na moru te je dolazak do hosta i organizacija trajala oko tri sata
Da ne duzim pricu, sve je ispalo OK kad smo konacno stigli i nadalje, ispalo je da smo smesteni pored kampusa Bosforskog Univerziteta i kad bi to sve videli inace
Ovo su sve cari surfovanja, nekad imas srece nekad ne, ali isplati se cimati i jako mi je drago sto je ovako ispalo. Lokacija je prilicno udaljena od onog sto se ide obilaziti i kod drugog mosta smo bili, a busom nam je trebalo oko 40min prosecno s tim sto je linija bila odlicna i direknto se naslanjala na tramvaj koji vozi dalje za stari deo preko Zlatnog roga...
Podelicu pricu na dva dela, a cela radnja ce se desavati u evropskom Istanbulu, ima se sta videti i preko kao i otici na kupanje na ostrvima juzno od grada, ali sledeci put, prosto nismo stigli, razbili smo se za ova 4 dana. Za prvu posetu cilj je i bio preci sto vise peske i steci siru sliku o ovim relevantnijim krajevima.
Slike su mi izmesane jer smo svaki dan cirkulisali u vise oblasti pa cu ih sazeti nevezano za dane
1.
Beyoglu - deo koji ima skroz evropski-zapadni shtih i velelepnost, mediteranski momenti sa primesama Peste, Berlina, Madrida, a uz to i Lisabonski brdovito, pa i gore kaze drugar koji je bio
2.
Sutlanahmet - stari Istanbul, onaj vizantijski i posle 1453. pravi Turski - obicno turisti ni ne idu dalje odatle osim na par ciljanih lokacija
Ova dva dela razdvaja zaliv ‘Zlatni rog’, evo mapa pa ce biti sve jasnije. Uvecane ‘relevantne’ cetvrti za posetu i kako sam ih podelio za reportazi – Sultanahmet i Beyoglu